Tradycyjna, polska zupa ogórkowa. Jest jedną z tych zup, które uwielbiałam w dzieciństwie zaraz po barszczu czerwonym z uszkami. Gotowana na cielęcinie bądź nerkach - taką ogórkową gotowała moja mama i podobno też babcia. Najbardziej lubiłam ją z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Niezapomniany smak, który wciąż wspominam. I choć próbowałabym ją odtworzyć z pewnością nie smakowałaby już tak, jak trzydzieści lat temu. Takie potrawy smakują tylko w domu rodzinnym. Jaka powinna być ogórkowa? Dla mnie najlepsza zaraz po ogórkowej mamy jest taka gotowana na żeberkach, cudownie kwaśna, pachnąca ogórkami i koperkiem. Już sam zapach przywołuje olfaktoryczne wspomnienia...
Porcje: 6
Składniki
Wywar
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ⅓ pora
- ¼ selera
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki
- 500 g ogórków kiszonych
- 6 -7 średnich ziemniaków
- 60 ml śmietanki słodkiej
- koperek świeży
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
Wywar
- Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 5 minut. Zmniejszamy temperaturę palnika i zdejmujemy szumowiny zebrane na powierzchni. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy do wywaru liść laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulę i obrane warzywa w całości. Gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru mięso i przyprawy.
Zupa
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą tylko tyle, aby ogórki były przykryte i gotujemy przez 20 minut. Do wywaru dodajemy ziemniaki, 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki, marchew z wywaru, pokrojoną w półplasterki i gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy obrane mięso z żeberek i śmietanę. Kwaśność zupy regulujemy sokiem z ogórków według własnych upodobań. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek.
- Ogórkowa zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, bo właśnie wtedy uzyskuje najwybitniejszy smak.
Uwagi dodatkowe
- zupę można podać ze świeżym pieczywem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Pyszna zupa, dobry przepis
To moja ulubiona zupa i jedyna z polskich zup, ktora przygotowuje w domu regularnie 🙂
Bardzo lubimy. U nas gotuje się ogórkową na cielęcinie lub na wołowinie. Ogórki podsmaża się na maśle. Niebo w gębie!
Polska, ogórkowa na żeberkach, no pychota.
Jadłam w epoce dinozaurów, ale smak pamiętam.
Też uwielbiałam ze świeżym chlebkiem.
Faktycznie, najlepiej smakowała na drugi dzień 🙂
ja ogórki podsmażam na maśle, razem z sokiem, wtedy zupa jest delikatniejsza i słodsza 🙂
Bardzo lubie ogórkową, ale jakoś wciąz nie mogę sie przekonać do tej śmietany 🙂 ja dodaje też do ogórkowej trochę czosnku i lubczyk 🙂
No i narobiłaś mi smaka 😉 Muszę spróbować Twojego przepisu
Też uwielbiam ogórkową ze świeżym chlebem 🙂 ale uważam że moja mama robi najlepszą, więc sama bardzo rzadko ją przyrządzam.
Oh, kocham ogórkową 😀 Jeszcze teraz, jak jest słoneczko, to coraz bardziej mam ochotę na takie zupki! 😀
Jak ja dawno nie jadłam zupy ogórkowej. Chyba ją zrobię!
Jeśli już coś w ogóle gotuję – to drugie dania. Ogórkową lubię – choć sama nigdy nie robiłam 😉
Gosiu, mam podobnie: zupa ogorkowa, na rowni z zupa pomidorowa – to byly moje 2 ulubione zupy w dziecinstwie. Pozdrawiam serdecznie Beata
na nerkach?! coś takiego!
podroby w moim dzieciństwie się były duszone z cebulką w tłustej śmietanie – ale to było dobre!
OGÓRKOWA – uwielbiam 🙂
Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup 🙂 Gotuję ją bardzo podobnie 🙂 Dodaję jeszcze kluseczki lane do niej 🙂
Ostatnio mam ogromną ochotę na zupę ogórkową. Spisuję przepis i będę próbować.
Robię bardzo podobną, ale bez pora i selera, może warto je dodać i poczuć różnicę. 😉
Uwielbiam, ale nie jestem w tym specjalistka.
Jedna z moich tesknot za Polska.
Zupa ogórkowa to smak mojego dzieciństwa? najczęściej gotuje ją na rosole z niedzieli? szkoda tylko, że mój syn nie przepada za tą zupą.
Próbowałem już robić kilka razy zupę ogórkową, ale nigdy nie wychodziła mi tak smaczna, jak ta zrobiona przez moją mamę. Kto wie.. może kiedy skorzystam z tego przepisu, to zaskoczę ją i w końcu usłyszę te magiczne słowa: „Wyszła Ci lepiej niż mi!” 🙂
Uwielbiam, szczególnie tą mojej mamy! 😀
Uwielbiam zupę ogórkową! Mam dość delikaty smak, dlatego wolę jak ogórki nie są tak mocno kiszone, ale „słabsze” 😀
Ojoj, śmigło mi dzieciństwo przed oczami :D. Miło 🙂
Ogórkowa mojej babci kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂 Moja babcia próbowała mnie do niej często przekonac…a ja uparcie za nią nie przepadam dalej 😛
Oj kusi mnie ta zupa, kusi 🙂
Nie przepadam za ogórkową, ale dwa razy do roku musi być. przychodzi taki czas, że myślę: bez ogórkowej ani rusz 🙂 ja podsmażam na maśle starte ogóry, nie gotuję z mięsem, też jest pyszna.
Moje dzieci uwielbiają ogorkową zaraz po pomidorówce 🙂
Uwielbiam ogórkową !! <3 Najważniejsze jest żeby trafić na dobre ogórki ;p