Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia polska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  17 marca, 2015

Zupa szczawiowa

Wędrówki po kuchni
Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Zielona, kwaskowata zupa o wytrawnym i bardzo konkretnym smaku dość często gości na polskich stołach. Najczęściej podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami. Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na pobliskich łąkach, polanach i w ogródkach. Wtedy jest odpowiedni moment, aby zamknąć go szczelnie w słoiki i zachować w spiżarni lato na dłużej. Gorąco Was do tego zachęcam. A teraz zapraszam na zupę.
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie50 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 5
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Wywar

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 średnia marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ małego selera
  • ⅓ pora

Pozostałe składniki

  • 400 g szczawiu ze słoika
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 4 jajka
  • świeżo posiekany koperek lub szczypiorek

Przygotowanie

  • Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Sernik michałkowy
Zupa gołąbkowa

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Patryk Zieliński
Patryk Zieliński
5 lata temu

Jedna Moich ulubionych zup 🙂

0
Odpowiedz
Jakub
Jakub
5 lata temu

Zupę dyniową to lubię, ale szczawiowej się chyba nigdy nie przełamię, żeby spróbować.

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Zupa szczawiowa może nie należy do naszych ulubionych ale z jajeczkiem nawet chętnie zjemy 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
5 lata temu

Bardzo lubię, ale dawno nie jadłam- narobiłaś mi smaku 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
5 lata temu

Mmmmm i doprawić koperkiem, delicje normalnie. Jak ja dawno nie jadłam zupy szczawiowej. Mój trata zawsze ja uwielbiał dlatego często gościła na naszym stole.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Kocham zupę szczawiową wiosną, kiedy pierwsze listki szczawiu się pojawiają…
Śliczne zdjęcie 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
5 lata temu

Nie moje smaki 🙂 a myślałam, że jadam już praktycznie wszystko 😀

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
5 lata temu

Nigdy nie jadłam takiej zupy ale przyznam, że wygląda apetycznie 😉 Dodatkowo jest napewno bardzo zdrowa, a na to zawsze zwracam uwagę, więc być może się skuszę

0
Odpowiedz
Zapowiedz
Zapowiedz
5 lata temu

Uwielbiam szczawiową, ale bez jajka. 💜 Kojarzy mi się z rodzinnym domem i taką beztroską. 💜

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lata temu

Kiedyś bardzo lubiłam zupę szczawiową, ale potem coś mi się odmieniło i teraz praktycznie jej nie jadam. 🙂

0
Odpowiedz
Donna
Donna
5 lata temu

Nie lubię tej zupy i raczej jej nigdy nie robię.

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 lata temu

ale jak?! jak szczawiowa, gdy szczaw jeszcze nie nawet nie wzeszedł…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sawka

Szczaw zamknęłam w słoiki, wystarczy przeczytać opis 😉

0
Odpowiedz
Patrycja Czubak
Patrycja Czubak
5 lata temu

5 stars
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupki, taką też bym nie pogardziła. 🙂

0
Odpowiedz
Miejska Pustelniczka
Miejska Pustelniczka
5 lata temu

… od lat nie mogę się przekonać do szczawiu …

0
Odpowiedz
Adela
Adela
7 lata temu

Bardzo wiosenne smaki. W sam raz na marzec.

0
Odpowiedz
Emigrantka na zachodzie
Emigrantka na zachodzie
7 lata temu

Dzięki za przepis. Lubie wracać do smaków dzieciństwa 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia z Młoda mama pisze
Sylwia z Młoda mama pisze
7 lata temu

Kiedys nie lubilam a teraz uwielbiam.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 lata temu

Zawsze kojarzy mi się z wakacjami na działce 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
8 lata temu

Szczawiowa-smak wakacji u babci 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
8 lata temu

Szczaowiowa-smak wakacji u babci 🙂

0
Odpowiedz
Sabina Fabian
Sabina Fabian
8 lata temu

„Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni.” – teraz mi trochę głupio, że nigdy o niej nie słyszałam ;/ Nie mniej jednak – wygląda super, wręcz artystycznie mogłabym rzec! 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Sabina Fabian

No to proponuję na obiad szczawiową 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz