Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Zielona, kwaskowata zupa o wytrawnym i bardzo konkretnym smaku dość często gości na polskich stołach. Najczęściej podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami. Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na pobliskich łąkach, polanach i w ogródkach. Wtedy jest odpowiedni moment, aby zamknąć go szczelnie w słoiki i zachować w spiżarni lato na dłużej. Gorąco Was do tego zachęcam. A teraz zapraszam na zupę.
Porcje: 5
Składniki
Wywar
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 litry wody
- 1 średnia marchew
- 1 korzeń pietruszki
- ½ małego selera
- ⅓ pora
Pozostałe składniki
- 400 g szczawiu ze słoika
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- szczypta cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 4 jajka
- świeżo posiekany koperek lub szczypiorek
Przygotowanie
- Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jedna Moich ulubionych zup 🙂
Zupę dyniową to lubię, ale szczawiowej się chyba nigdy nie przełamię, żeby spróbować.
Zupa szczawiowa może nie należy do naszych ulubionych ale z jajeczkiem nawet chętnie zjemy 🙂
Bardzo lubię, ale dawno nie jadłam- narobiłaś mi smaku 🙂
Mmmmm i doprawić koperkiem, delicje normalnie. Jak ja dawno nie jadłam zupy szczawiowej. Mój trata zawsze ja uwielbiał dlatego często gościła na naszym stole.
Kocham zupę szczawiową wiosną, kiedy pierwsze listki szczawiu się pojawiają…
Śliczne zdjęcie 🙂
Nie moje smaki 🙂 a myślałam, że jadam już praktycznie wszystko 😀
Nigdy nie jadłam takiej zupy ale przyznam, że wygląda apetycznie 😉 Dodatkowo jest napewno bardzo zdrowa, a na to zawsze zwracam uwagę, więc być może się skuszę
Uwielbiam szczawiową, ale bez jajka. 💜 Kojarzy mi się z rodzinnym domem i taką beztroską. 💜
Kiedyś bardzo lubiłam zupę szczawiową, ale potem coś mi się odmieniło i teraz praktycznie jej nie jadam. 🙂
Nie lubię tej zupy i raczej jej nigdy nie robię.
ale jak?! jak szczawiowa, gdy szczaw jeszcze nie nawet nie wzeszedł…
Szczaw zamknęłam w słoiki, wystarczy przeczytać opis 😉
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupki, taką też bym nie pogardziła. 🙂
… od lat nie mogę się przekonać do szczawiu …
Bardzo wiosenne smaki. W sam raz na marzec.
Dzięki za przepis. Lubie wracać do smaków dzieciństwa 🙂
Kiedys nie lubilam a teraz uwielbiam.
Zawsze kojarzy mi się z wakacjami na działce 🙂
Szczawiowa-smak wakacji u babci 🙂
Szczaowiowa-smak wakacji u babci 🙂
„Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni.” – teraz mi trochę głupio, że nigdy o niej nie słyszałam ;/ Nie mniej jednak – wygląda super, wręcz artystycznie mogłabym rzec! 😀
No to proponuję na obiad szczawiową 🙂 Pozdrawiam