Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać ile się da, aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem. Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem, z dużą ilością koperku. Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty, również z koperkiem, bo to nieodłączny składnik młodej kapusty. Uwieńczona została chrupiącym, bekonowym chipsem.
Porcje: 4
Składniki
- ½ młodej kapusty
- ½ kg ziemniaków młodych
- 100 g świeżego boczku
- 2½ litra bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 marchew
- ½ pęczka koperku
- 2-3 łyżki śmietany
- pieprz
- sól
Dodatkowo
- 4 plasterki boczku
Przygotowanie
- Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew.
- Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy kapustę i gotujemy do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Młoda kapusta i ziemniaki gotują się dość szybko, więc pamiętajmy, aby ich nie rozgotować. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, śmietaną oraz posiekanym koperkiem.
- Cztery plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180’C. Jeszcze ciepłym bekonem owijamy rączkę łyżki drewnianej i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia bekonu. W ten sposób uzyskamy zgrabny rulonik. Bekon zdejmujemy z łyżki i dekorujemy nim miseczki z zupą.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Takiej zupki jeszcze nie miałam okazji próbowac
Nigdy chyba nie jadłam zupy z młodej kapusty, chętnie skuszę się na tę propozycję.
Mmm Aż mi zapachniało taką zupka
Jeżeli miałabym wybrać jedną zupę, którą bym miała jeść każdego dnia to byłaby właśnie zupa z młodej kapustki. Kocham, uwielbiam i rozpływam się w każdej kolejnej łyżeczce ❤️
Bardzo apetycznie wygląda ta zupa z tym bekonowym chipsem w środku.
Jestem ciekawa smaku.
Ech taki pierwszy wiosenny i w dodatku z koperkiem to pycha niesamowita.
Od razu człowiek czuje,że prawdziwa wiosna przyszłą 🙂
Dokładnie 🙂
Juz chyba wiem co robić na obiad
Zupki z młodych warzyw są pyszne. U nas pojawią się latem, gdy warzywa będą z własnego ogrodu. Na razie korzystamy z pokrzyw, lebiody i innych ziół.
To akurat danie zdecydowanie nie moich smakach, co jednak bardzo rzadko się zdarza na Twoim blogu. Będę zaglądała po kolejne inspiracje 🙂
Czasem tak bywa 🙂 Zapraszam więc po inne inspiracje 🙂
Zupka jest przepyszna , zrobiona według przepisu . Rewelacja ?
Cieszę się, że smakowała 🙂
Oj, pyszności, lubię zupy z młodych warzyw, a taka jest aż słodka.
Wygląda pysznie
Bekonowego chipsa sobie odmowie, ale na zupe mam wielka ochote. Skorzystam z przepisu juz w ten weekend.
W kwestii zup jestem dość wybredna i trudno mnie zadowolić – ale taką mogłabym jeść i prosić o dokładkę 🙂
Rzeczywiście! Ja nie ogarnęłam że to już! Koniecznie!
Zupa z młodej kapusty kojarzy mi się z domowymi obiadami u mamy 🙂 mniam!
Wygląda bardzo smacznie.
Ja jeszcze nie gotowałam kapuśniaczku, ale chyba to zrobię i wypróbuję przepis z bekonowym chipsem.
Pozdrawiam
Zrobie bez bekonu, ale juz mi slinka leci <3
U mnie w wersji bez bekonu – nie jadam mięsa :p Ale sama zupa z kapusty to pychotka! Ta wersja zaś dla mojego faceta idealna 🙂
Ble, nie lubić, nie lubic zup z kapusty. Kapustę lubię tylko w surówkach 🙂
Uwielbiam mloda kapuste a taka zupka chodzi za mna juz dluzszy czas, w tym tygodniu bedzie <3
Uwielbiam młodą kapustę, ale w formie zupy nie miałam jej jeszcze okazji jeść 🙂 Ale że brzmi smacznie, czas to zmienić!
Bekon lubię, więc myślę, że by mi posmakowało 🙂
U nas dodaje się jeszcze do zupy z młodej kapusty pomidory. Bardzo fajny pomysł z chipsami z boczku. Pozdrawiam 🙂