Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia polska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  23 czerwca, 2014

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Wędrówki po kuchni

 

Kiedy maj rozkwita słonecznym blaskiem, w mojej kuchni budzi się chęć na lekkie, świeże smaki. Młoda kapusta to dla mnie kwintesencja tego czasu — świeża, delikatna i pełna naturalnego smaku, idealna do prostych dań, które przypominają, że lato jest tuż za rogiem.W mojej ulubionej zupie łączę ją z warzywami i koperkiem. Dodaję cienki, chrupiący chips z bekonu — to właśnie on przełamuje delikatność kapusty i dodaje całości stylowego twistu. Danie jest szybkie, proste i tak pyszne, że gwarantuję — na jednej porcji się nie skończy!
Przygotowanie10 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • ½ młodej kapusty
  • ½ kg ziemniaków młodych
  • 100 g świeżego boczku
  • 2½ litra bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • ½ pęczka koperku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • pieprz
  • sól

Dodatkowo

  • 4 plasterki boczku

Przygotowanie

  • Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew.
  • Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy kapustę i gotujemy do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Młoda kapusta i ziemniaki gotują się dość szybko, więc pamiętajmy, aby ich nie rozgotować. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, śmietaną oraz posiekanym koperkiem.
  • Cztery plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180’C. Jeszcze ciepłym bekonem owijamy rączkę łyżki drewnianej i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia bekonu. W ten sposób uzyskamy zgrabny rulonik. Bekon zdejmujemy z łyżki i dekorujemy nim miseczki z zupą.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

1 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Kapusta
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Sernik na zimno czekoladowo-truskawkowy

Podobne wpisy

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lata temu

Takiej zupki jeszcze nie miałam okazji próbowac

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
4 lata temu

Nigdy chyba nie jadłam zupy z młodej kapusty, chętnie skuszę się na tę propozycję.

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
4 lata temu

Mmm Aż mi zapachniało taką zupka

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lata temu

Jeżeli miałabym wybrać jedną zupę, którą bym miała jeść każdego dnia to byłaby właśnie zupa z młodej kapustki. Kocham, uwielbiam i rozpływam się w każdej kolejnej łyżeczce ❤️

0
Odpowiedz
Edi i Marco Voyager
Edi i Marco Voyager
6 lata temu

Bardzo apetycznie wygląda ta zupa z tym bekonowym chipsem w środku.
Jestem ciekawa smaku.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Ech taki pierwszy wiosenny i w dodatku z koperkiem to pycha niesamowita.
Od razu człowiek czuje,że prawdziwa wiosna przyszłą 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Dokładnie 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Juz chyba wiem co robić na obiad

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
6 lata temu

Zupki z młodych warzyw są pyszne. U nas pojawią się latem, gdy warzywa będą z własnego ogrodu. Na razie korzystamy z pokrzyw, lebiody i innych ziół.

0
Odpowiedz
Miye's Imaginations
Miye's Imaginations
6 lata temu

To akurat danie zdecydowanie nie moich smakach, co jednak bardzo rzadko się zdarza na Twoim blogu. Będę zaglądała po kolejne inspiracje 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Miye's Imaginations

Czasem tak bywa 🙂 Zapraszam więc po inne inspiracje 🙂

0
Odpowiedz
Daniela C.
Daniela C.
7 lata temu

Zupka jest przepyszna , zrobiona według przepisu . Rewelacja ?

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Daniela C.

Cieszę się, że smakowała 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
7 lata temu

Oj, pyszności, lubię zupy z młodych warzyw, a taka jest aż słodka.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 lata temu

Wygląda pysznie

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lata temu

Bekonowego chipsa sobie odmowie, ale na zupe mam wielka ochote. Skorzystam z przepisu juz w ten weekend.

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
7 lata temu

W kwestii zup jestem dość wybredna i trudno mnie zadowolić – ale taką mogłabym jeść i prosić o dokładkę 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Rzeczywiście! Ja nie ogarnęłam że to już! Koniecznie!

0
Odpowiedz
green goodies
green goodies
7 lata temu

Zupa z młodej kapusty kojarzy mi się z domowymi obiadami u mamy 🙂 mniam!

0
Odpowiedz
Młoda Mama
Młoda Mama
7 lata temu

Wygląda bardzo smacznie.
Ja jeszcze nie gotowałam kapuśniaczku, ale chyba to zrobię i wypróbuję przepis z bekonowym chipsem.
Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Zrobie bez bekonu, ale juz mi slinka leci <3

0
Odpowiedz
sandicious
sandicious
7 lata temu

U mnie w wersji bez bekonu – nie jadam mięsa :p Ale sama zupa z kapusty to pychotka! Ta wersja zaś dla mojego faceta idealna 🙂

0
Odpowiedz
zaniczka
zaniczka
8 lata temu

Ble, nie lubić, nie lubic zup z kapusty. Kapustę lubię tylko w surówkach 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
8 lata temu

Uwielbiam mloda kapuste a taka zupka chodzi za mna juz dluzszy czas, w tym tygodniu bedzie <3

0
Odpowiedz
Chytra Sztuka
Chytra Sztuka
8 lata temu

Uwielbiam młodą kapustę, ale w formie zupy nie miałam jej jeszcze okazji jeść 🙂 Ale że brzmi smacznie, czas to zmienić!

0
Odpowiedz
Mama w Barcelonie
Mama w Barcelonie
8 lata temu

Bekon lubię, więc myślę, że by mi posmakowało 🙂

0
Odpowiedz
Marta Lis
Marta Lis
9 lata temu

U nas dodaje się jeszcze do zupy z młodej kapusty pomidory. Bardzo fajny pomysł z chipsami z boczku. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz