Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Fusion, Klasyczne, Okazje, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wielkanoc, Zupy  /  15 kwietnia, 2014

Żurek z hiszpańskim akcentem

Wędrówki po kuchni
Podróże kulinarne bywają zaskakujące i odkrywcze, ale poszukując nowych smaków i aromatów, czasem można zabłądzić. Trudno określić, gdzie dziś zabieram Was w kulinarną podróż. Jedną nogą jesteśmy w gorącej Hiszpanii, a to za sprawą cudownej kiełbasy chorizo i batatów. Drugą nogą zaś w naszym pięknym kraju, gdzie króluje smaczny i niepowtarzalny żur. Bez względu na to, gdzie jesteśmy zapewniam Was, że będzie ciekawie i smacznie. Jeśli macie trochę odwagi i lubicie poeksperymentować w kuchni, spróbujcie koniecznie żurku z hiszpańskim akcentem. Białą kiełbasę zastąpiłam oryginalnym hiszpańskim chorizo, ziemniaki - batatami, zwykłą cebulę - czerwoną, a majeranek - oregano. Finalnie z tej kompozycji smaków powstało ciekawe, aromatyczne i niezwykle smaczne danie, które z pewnością Was zaskoczy.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
  • 500 ml żuru
  • 1 litr lekkiego bulionu
  • 2 duże bataty
  • 1 czerwona cebula
  • 4-5 gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • chili w proszku
  • pieprz czarny
  • sól
  • Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kiełbasę i chwilę podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy gałązki tymianku i podsmażone chorizo ( tłuszcz pozostawiamy na patelni). Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek uważając, aby nie przypalić czosnku.
  • Podsmażone warzywa dajemy do bulionu i gotujmy całość około 5 minut. Następnie dodajemy bataty i gotujemy 10 minut, aż bataty będą miękkie. Na sam koniec dodajemy żur, doprawiamy do smaku papryką, oregano, pieprzem i solą. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły. Przed podaniem dekorujemy gałązką tymianku.
    Smacznego! Buen Provecho!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Bazylia czy wanilia

5 2 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Chorizo
  • Kuchnia fusion
  • Wielkanoc
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Bułeczki z cheddarem
Pastelowy sernik na zimno

Podobne wpisy

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 czerwca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
27 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sylwia R
Sylwia R
6 lata temu

Nie jest to trudne ? tylko trzeba zdobyć odpowiednią kiełbaskę. ? W sumie i można zastąpić ją inna, pikantną ❤️ fajna propozycja na obiad ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Sylwia R

Dziękuję, dobre chorizo można kupić w PL, aczkolwiek trzeba się nachodzić 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Takiego żurku nigdy nie jadłam, jestem ciekawa smaku tego dania

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

Już czuje ten zapach

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
6 lata temu

W takiej postaci żurku jeszcze nie jadłam. Uwielbiam zupy więc bardzo chętnie wypróbuję. Swoją drogą wygląda pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  ladymamma.pl

Dziękuję, polecam z całego serca, jest pyszna!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Lubię zupy .
Ślinka mi cieknie na widok Twojego żurku w takim oryginalnym wydaniu,
to musi być pycha 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Dziękuję, jest pyszna!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
6 lata temu

Jestem ciekawa jak wypada połączenie batatów, chorizo i żuru. Co prawda na pierwszy rzut oka mi to do siebie nie pasuje, ale to jest właśnie piękne w kuchni, że można się mile zaskoczyć 🙂 Trochę tylko smuci mnie, że pojawiają się pod takim przepisem komentarze, że to nie żurek, czy to na pewno żurek… No kurde, świat idzie do przodu, wszystko ewoluuje, a przecież nazwa dania to „żurek z hiszpańskim akcentem”, a nie np. „tradycyjny żur staropolski” 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Niestety wiele osób nie wie, ze istnieje coś takiego jak kuchnia fusion 🙂

1
Odpowiedz
Sandra
Sandra
6 lata temu

To. Zdecydowanie danie dla mojego narzeczonego 😀

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
6 lata temu

Ach z chęcią bym zjadła ,uwielbiam nowe potrawy .

0
Odpowiedz
UNIVI
UNIVI
7 lata temu

Nigdy do żurku nie dodaję ziemniaków, bo wtedy to nie jest żurek, tylko zupa (zresztą żurek to na jakimś zakwasie tu tego nie ma) 😀 Przyznam szczerze, że takiej zupy z batatami i chorizo nie jadłam i chętnie spróbuję ją przygotować. Tylko pytanie, gdzie zdobyć Chorizo?

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  UNIVI

Przepis należy do kategorii kuchnia fusion – stąd ziemniaki. Żur jak najbardziej jest w przepisie 😉 Chorizo jest w każdym, większym markecie

0
Odpowiedz
Ania
Ania
6 lata temu
Odpowiedź do  admin

a ja niedawno nauczyłam się od jednego Warszawiaka dorzucać ziemniaki do żurku. Nie szkodzi to jakoś specjalnie na jego smak, a ciekawie urozmaica :)Mało tego, coś mi się wydaje, że on sobie też tego nie wymyślił, tylko po prostu jak z bigosem, niektórzy dodają, inni nie… I też widzę też żur na samym początku listy składników 😉

0
Odpowiedz
Duśka
Duśka
1 rok temu
Odpowiedź do  admin

Zrobiłam ten żuruś tylko nie miałam chorizo tylko polską surową dojrzewającą pikantną.Wyszło ok.tylko ile dać oregano bo wyszło trochę gorzkawy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Duśka

Witam. Daję tyle oregano ile jest w przepisie i nigdy nie było gorzkie. Może to wina żuru?

0
Odpowiedz
ekomentalnie
ekomentalnie
7 lata temu

Ach ta słowiańska wyobraźnia, nie zna granic 😉 A wiesz, że nawet kojarzę z Hiszpanii taką zupę z chorizo i lekko zakwaszaną (ale z pewnością nie żurkiem)

0
Odpowiedz
Marta Lo - Spójrz przez okno
Marta Lo - Spójrz przez okno
7 lata temu

Ooo ,ciekawostka. Tylko czy to na pewno żurek? 🙂

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
7 lata temu

Bardzo lubię żurek – ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować ! 🙂

0
Odpowiedz
Ciapciusiowo
Ciapciusiowo
7 lata temu

Jejku, to jeden z fajniejszych przepisów jakie ostatnio czytałam. Napewno wypróbuję i to jeszcze w tym tygodniu! 🙂

0
Odpowiedz
New England
New England
7 lata temu

Lubię żurek i lubię kuchnię hiszpańską. To musi być pyszne.

0
Odpowiedz
Aina
Aina
7 lata temu

Fajnie to wyglada, tylko ze ja akurat nie lubie zurku…

0
Odpowiedz
Marta
Marta
7 lata temu

Ale świetny przepis! Uwielbiam kiełbaskę chourico (bo w Portugalii, gdzie mieszkam, właśnie taką ma nazwę) oraz bataty! Myślę, że zrobię na najbliższe święta. Dzięki za inspirację!

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
7 lata temu

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. W takiej wersji jeszcze go nie jadlam.

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
7 lata temu

Zostałam tym przepisem kupiona 😀 Aż mi ślinka cieknie na samą myśl!

0
Odpowiedz
Magdalena Dziurowicz
Magdalena Dziurowicz
7 lata temu

Wygląda bardzo ciekawie. Muszę tak poeksperymentować 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
27
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz