Go Back
Print

Krem z ziemniaków

Poznańska pyra, śląski kartofel, podhalańska grula. Jeden ziemniak, a tyle określeń i nieograniczonych możliwości! Bo przecież z ziemniaka można zrobić niemalże wszystko. Gotowane, smażone czy pieczone - zawsze smakują wyśmienicie. Są także świetnym dodatkiem do sałatek, zapiekanek czy zup. Dziś nie będą tylko dodatkiem, ale głównym składnikiem wspaniałej zupy. Inspiracją do przygotowania tego dania był jeden z programów Karola Okrasy. Przepis lekko zmodyfikowałam, ale zupa wyszła zaskakująco pyszna. Aksamitna, niezwykle aromatyczna i cudowanie rozgrzewająca. Gorąco Wam polecam!
Prep Time 15 min.,
Cook Time 40 min.,
Total Time 55 min.,
Servings 6
Autor Małgorzata Hert

Ingredients

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego *
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz biały
  • pieprz kolorowy
  • sól

Dodatkowo

  • oliwa truflowa

Instructions

Przygotowanie

  • Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.
  • Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.

Odnośniki

  • *można użyć bulionu drobiowego