Go Back
Ostatnie dni sierpnia zwiastują koniec wakacji i zbliżającą się nieuchronnie jesień. I choć słońce nadal mocno grzeje, to poranki są nie co chłodniejsze, dni znacznie krótsze. Na zakończenie tego letniego sezonu przygotowałam małe i skromne sernikowe muffinki wypełnione słodyczą owoców lata - nic więcej do szczęścia nie trzeba!
Przygotowanie10 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity35 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Przygotowanie

    Spód

    • 120 g ciastek pełnoziarnistych *
    • 50 g masła 82%

    Masa serowa

    • 600 g twarogu półtłustego
    • 120 g drobnego cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Frużelina owocowa

    • 250 g owoców lata **
    • 120 g cukru
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • łyżeczki żelatyny spożywczej

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Standardową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając do spodu.

      Masa serowa

      • Twaróg dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masą serową uzupełniamy każdą papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu serniczki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

      Frużelina owocowa

      • Owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół minuty i zdejmujemy z palnika.
      • Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia.
      • Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego !!!

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive
      • ** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny

      Uwagi dodatkowe

      • wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
      • masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną