Go Back
Print

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Łosoś to szlachetna i jakże smaczna ryba, z której można przygotować pyszny obiad w 20 minut. Tak, tylko tyle czasu potrzeba, aby na talerzu znalazło się wspaniałe danie! Delikatny łosoś nie wymaga wielkiego kunsztu od kucharza, ani wyszukanych dodatków, bowiem sam w sobie, wprost z patelni jest wyjątkowo pyszny. Jednak cudownie aksamitny, maślany sos cytrynowy wynosi go w zupełnie nowy wymiar pyszności. Prosty sos, a taki pyszny! Chrupiące szparagi nadają daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Wiosenna kompozycja wyjątkowych smaków, którymi można delektować się bez końca.
Prep Time 5 min.,
Cook Time 15 min.,
Total Time 20 min.,
Servings 2
Autor Wędrówki po kuchni

Ingredients

Składniki

  • 2 filety z łososia *
  • 260 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos maślano-cytrynowy

  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 3 ½ łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki miodu
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • pieprz kolorowy
  • sól morska

Dodatkowo

  • 2 plasterki cytryny

Instructions

Sos

  • W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwile podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Następnie dodajemy bulion oraz sok z cytryny. Gotujemy przez około 3 minuty, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę i pozostanie go około 3-4 łyżek. Dodajemy resztę masła oraz miód. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na bok.
    Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je na lekko posolony wrzątek i gotujemy przez 2-3 minuty. Szparagi powinny pozostać jędrne. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Łosoś

  • Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy go z obu stron kolorowym pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy łososia skórą do dołu i smażymy około 3-4 minut na. Następnie odwracamy go na drugą stronę i smażymy przez 2-3 minuty na złoty kolor.
    Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy szparagi oraz porcję łososia i obficie polewamy go sosem maślano-cytrynowym. Dekorujemy plasterkami cytryny. Podajemy od razu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * każdy po 120 g

Notes

- łosoś bałtycki czy atlantycki jest gatunkiem zagrożonym. Warto więc wybrać łososia pacyficznego, którego populacja nie jest zagrożona wyginięciem i posiada certyfikat MSC
- łososia można podać z pieczonymi, bądź młodymi ziemniakami, choć i ryż również świetnie się tu sprawdzi