Pełnia sezonu owocowego trwa w najlepsze. Mamy tyle pyszności, że aż nie wiadomo co wybrać! W ciepłych promieniach słońca dojrzewa agrest, maliny oraz czarne porzeczki, jedne z najzdrowszych owoców. Pełne flawonoidów pod postacią antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dżem z tych owoców jest przepyszny, o czystym porzeczkowym smaku, przyjemnej konsystencji z umiarkowaną ilością cukru z dodatkiem pektyny. Zachwyca swoim cudownym kolorem, słodkim smakiem z lekką nutą kwasowości. Ten porzeczkowy przysmak już teraz cieszy smakiem na chrupiącym pieczywie, a co dopiero zimą! Obowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów.
Prep Time 5 min.,min.,
Cook Time 17 min.,min.,
Dżem z cukrem 2 hourshours
Total Time 2 hourshours22 min.,min.,
Servings 12
Autor Wędrówki po kuchni
Ingredients
Składniki
Dżem z cukrem
2 kg czarnej porzeczki
700 g cukru
Dżem niskosłodzony
2 kg czarnej porzeczki
300 g erytrytolu
200 g cukru
60 ml ciepłej wody
20 g pektyny*
Instructions
Przygotowanie
Dżem niskosłodzony
Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z gałązek i przekładamy do garnka lub rondla z grubym dnem. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut.
W ciepłej wodzie nieprzekraczającej 60'C rozprowadzamy pektynę i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.
Dżem z cukrem
Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z gałązek i przekładamy do garnka lub rondla z grubym dnem. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy owoce około 2 godzin na najmniejszej mocy palnika, aż woda odparuje, a dżem wyraźnie zgęstnieje. Podczas gotowania należy co jakiś czas mieszać owoce, aby uniknąć przypalenia.
Za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy włożyć na 10-20 minut do zamrażarki mały talerzyk. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie.
Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików pozostawiając minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.
Pasteryzacja
Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z dżemem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Odnośniki
* pektyny należy użyć według zaleceń producenta
Notes
czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
porady dotyczące udanych przetworów, pasteryzacji znajdziecie tu