Każdy miłośnik kawy doskonale wie, że aby móc cieszyć się wyrazistym i pełnym smakiem tego napoju, należy wybierać ziarna dobrej jakości. Takimi szczególnymi właściwościami wyróżnia się właśnie kawa speciality, której raczej nie kupi się w zwykłym markecie. Co warto o niej wiedzieć? Jaką kawę speciality wybrać i gdzie szukać?
Co to jest kawa speciality?
Mówiąc najprościej, jak się da, kawa speciality, to inaczej kawa najwyższej jakości. Skąd wiedzieć, że rzeczywiście jest to produkt tak dobry? Przede wszystkim dzięki specjalnym oznaczeniom, które powinny zostać umieszczone na opakowaniu. Kawa speciality sprawdzana jest przez Q-Grade’rów (wyspecjalizowanych degustatorów kawy), którzy przyznają ocenę punktową. W przypadku kaw speciality uznaje się za takie te, które osiągnęły wynik w granicach 80 – 100 punktów (na 100 możliwych). Tego typu produktów raczej próżno szukać na sklepowych półkach w marketach.
Polskie palarnie kawy speciality
W takim razie, skąd wziąć kawę speciality? W sklepach się jej nie znajdzie, ale są inne punkty dostępu, z których warto skorzystać. Wysokiej jakości kawę speciality kupisz w dobrych palarniach, np. javacoffee.pl, gdzie wybiera się tylko sprawdzonych i pewnych dostawców ziaren kawy. W Polsce działa całkiem sporo takich profesjonalnych firm. Palarnie kawy bardzo ściśle pilnują tego, by zakupione ziarna pochodziły ze sprawdzonych upraw i były jak najświeższe.
Czym wyróżnia się kawa speciality?
Przede wszystkim kawy speciality to kawy świeże. Od momentu zbioru, do chwili gdy trafią one do palarni kawy, nie mija więcej niż kilka tygodni. Dla porównania, kawy sklepowe zazwyczaj pochodzą ze zbiorów sprzed nawet kilku lat. Świeżość ziaren jest więc gwarancją najwyższej jakości. Nie jest to kawa leżakująca i palarniom zależy, by jak najszybciej trafiła ona do klientów.
Kolejna kwestia to typ plantacji. Kawa speciality najczęściej pochodzi z małych lokalnych upraw i nie ma przeznaczenia wielkoprzemysłowego, dzięki temu właściciel plantacji i jego pracownicy mogą bardziej skupić się na uprawie oraz lepszej kontroli rozwoju, co daje wyższą jakość produktu. O kawie speciality, która trafi w nasze ręce, dowiemy się wszystko, od tego skąd pochodzi, z jakiej farmy, kto ją uprawiał, kiedy były zbiory itd. Produkty sklepowe są dla nas nieznane.
Jaka kawa speciality jest najlepsza?
Wiemy już, że to sposób produkcji wpływa na jakość kawy, która potem trafia do palarni. Trzeba jednak pamiętać, że to nie wszystko, bowiem istotny jest także sposób wypalania oraz czas, jaki minie od tego momentu, do chwili aż produkt trafi w ręce klienta. Przyjmuje się, że najpóźniej kawa speciality powinna wylądować w naszych rękach w ciągu 2 – 4 tygodni od wypalenia.
Najczęściej można w palarniach zakupić świeżo wypalone ziarna, ale dostępne są także kawy mielone (od grubo, po drobno), a także, co może być zaskoczeniem dla niektórych, istnieją kawy rozpuszczalne speciality. Innymi słowy, każdy znajdzie coś dla siebie, w zależności od upodobań. Jakie kawy Wy lubicie pić?
Kawy z tradycyjnej kawiarki nic nie pobije, chyba ze jest gotowana na piasku… 🙂 Polecam
Nigdy nie zagłębiałam się w ten temat, więc z zaciekawieniem przeczytałam Twój artykuł. Na pewno będę zwracała większą uwagę na dobór odpowiedniej kawy.
interesujące, może poświęcę czas na szukanie
Kocham rozkoszować się kawą, piję ją 2 razy dziennie w niedużych ilościach – wybieram z reguły warianty rozpuszczalne.
Ja piję raz dziennie, w niedzielę zdarza mi się wypić dwie 🙂
Szczerze mówiąc nie jestem pewna, czy kiedykolwiek piłam taką kawę… Chyba nie. Kawosz ze mnie kiepski, to znaczy lubię kawę z ekspressu z mlekiem, kawę rozpuszczalną z mlekiem albo latte 😀
Lubię próbować nowych smaków kaw… a ta zapowiada się aromatycznie! 🙂
Kiedyś trafiłam na targach rolnych na stoisko pana, który sam wypala kawę i robi różne mieszanki, była genialna!
Uwielbiam kawę. W każdej postaci. Tylko nie espresso. A świeżo mikrona jest obłędna. Nawet swego czasu miałam młynek i sama mieliłam. Ale warto wiedzieć coś więcej. Świetny artykuł.
Od czasu kiedy miałam porządną zgagę po kawie parzonej przerzuciłam się na latte na stałe. Wiem, że dla większości to profanacja kawy, ale dla mojego zdrowia jest to po prostu dobre i mi smakuje. Mimo tego celu czas twierdzę, że dobrą kawę robi się, dobrych ziaren.
Najważniejsze jest zdrowie 🙂
Ja rzadko pijam kawę, widzę że kawowy temat jest szerzy niż przypuszczałam
Tak, o kawie można by długo pisać 🙂
Dziękuję za ten artykuł. Dobrze jest dowiedzieć się więcej na ten temat.
Taka praca degustatora kawy, to jest to😂
Tak, praca idealna dla smakoszy kawy 🙂
Jestem smakoszem kawy. Dobra kawa to podstawa, ale ważne jest również jej przygotowanie
Zdecydowanie tak 🙂
Na pewno jej jakość to ważna sprawa.
Jestem przekonana, że warto ją skosztować.
W takim razie tym bardziej warto wspierać takie małe uprawy.
Z przyjemnością dowiedziałam się więcej o tej kawie, dziękuję.