Czas na leczo! Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Oryginalne leczo węgierskie to cudownie wyważona kompozycja węgierskiej papryki, pomidorów i cebuli z obowiązkowym dodatkiem wędzonej słoniny. Ja do tej klasyki dodałam cukinię, do której mam słabość i ta wersja odpowiada mi najbardziej. To jedno z moich ulubionych, jednogarnkowych dań. To na prawdę niezwykłe, że z tak prostych składników można przygotować tak wspaniałe, sycące danie. Mnóstwo chrupiących, sezonowych warzyw w jednym daniu, które najlepiej smakuje z pajdą pachnącego chleba lub świeżej bagietki z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.
Porcje: 4
Składniki
- 600 g kiełbasy myśliwskiej *
- 500 ml passaty pomidorowej **
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g cukinii zielonej
- 200 ml wody
- 4 papryki różnokolorowe
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ⅓ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- świeża bagietka
Przygotowanie
- Cukinie oraz paprykę dokładnie myjemy. Na dużej patelni do duszenia rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i podsmażamy. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerz, pozostawiając tłuszcz na patelni. Następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i chwilę podsmażamy, mieszając. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki oraz posiekany czosnek i podsmażamy 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Do warzyw dodajemy wcześniej przesmażoną kiełbasę, passatę pomidorową, koncentrat, wodę oraz przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Odnośniki
- * użyłam dobrej kiełbasy o zawartości 80 % mięsa
- ** można użyć świeżych pomidorów (1,2 kg)
Uwagi dodatkowe
- jak widać na zdjęciu moje leczo zawiera nie rozgotowane, wciąż chrupiące warzywa, ponieważ nie jestem zwolennikiem rozgotowanych dań, przypominających papki
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Dla mnie to taki smak dzieciństwa. Mama zawsze robiła i babcia tez.
Właśnie dostaliśmy cukinię, więc możemy zrobić leczo 😀 Chętnie wypróbuję.
To jest moja najlepsza wersja cukini!
Jak ja uwielbiam leczo, muszę koniecznie jak najszybciej zrobić, póki sezon na cukinię w pełni 🙂
Uwielbiam leczo, miałam je wczoraj na obiad. Dania z cukinią zawsze mi smakują
Pychota, lubię takie dania,
ale w tym roku cukinia mi nie urosła
i chyba będę musiała kupić…
Jak ja uwielbiam leczo, a teraz sezon na cukinię, dzisiaj muszę się za to zabrać 🙂
Dawno nie jadłam leczo, ale pamiętam, że zawsze mi smakowało – o ile było odpowiednio doprawione 🙂
Bardzo lubię cukinię w różnych formach, ale jakoś tak akurat nie w leczo. Wolę je w wersji bezcukiniowej 😀
Uwielbiam to danie w wersji wege z bardzo ostrą papryką
Uwielbiam leczo! Wczoraj zrobiłam spory gar! ?
Uwielbiam leczo. Moi rodzice zawsze dodawał również cukinie i faktycznie w takiej wersji smakuje najlepiej. Fajnie jak warzywka są chrupiące. Też jestem zwolennikiem nierozgotwanych dań ?
Moja mama robi praktycznie identyczne, tylko bez dodatku smalcu.
Uwielbiam leczo z cukinią ? i z dodatkiem ostrego chilli… Pycha 😀
Fajny przepis cukini w tym roku aż nadmiar
Osobiście robiła bym bez cukinii, totalnie jej nienawidzę 😀
Też dodaję cukinie:)
Ale zrobiłaś mi smaka… Leczo bardzo lubię, ale że nie jadam zbyt często mięsa, to zawsze odgarniam na bok. Ogólnie bardzo mało gotuję, a przygotowywanie mięsa to dla mnie horror. Długo musiałam przekonywać się do robienia kurczaka i póki co jest to chyba jedyne mięso, które nie obrzydza mnie aż tak. Mam szczęście, bo gotowaniem w domu zajmuje się mój chłopak i rozpieszcza mnie różnymi smakołykami. Ubolewa za to nad tym, że nie mogę się przekonać do steków i w ogóle mięsa ;/.
Jak zawsze prawdziwe pyszności!!!!
Zapisałam, jutro na obiad jak znalazł bo wlasnie nie wiedziałam co zrobić z tych warzyw a zalegają 😉
3
Leczo uwielbiam w każdej postaci, szczególnie gdy na ogrodzie tyle warzywek!
Super przepis. ??musze spróbować!
Robię to od lat.Warzywa ze swego ogrodu.Rodzina lubi to danie.
Jemy leczo z cukinii od dzieciaka ale nasza mama zawsze podawała z ryżem 😀 Jak coś zostało nam kolację to wtedy jadło się z bułą 😀
Wyglada calkiem niezle. Musze sprobowac takie zrobic ? pozdrawiam.
Uwielbiam leczo, oj zjadłabym
pyszności
Uwielbiam leczo ale bez mięsa bo takowego po prostu nie jadam 😉
Uwielbiam leczo.
Mniam mniam, zjadłabym takie leczo.