Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  23 stycznia, 2024

Nalewka pomarańczowa z kawą

Wędrówki po kuchni
Za oknem zima. Na nasze polskie, świeże owoce trzeba jeszcze niestety trochę poczekać. Jednak rozgrzewające nalewki możemy przyrządzać również zimą. Dostępne są soczyste cytrusy, pełne tropikalnego słońca, więc można korzystać do woli. Nalewka pomarańczowa to wspaniały, zimowy trunek. Zachwyca smakiem i zapachem świeżych pomarańczy oraz delikatną nutą aromatycznych ziaren kawy. Idealny balans i równowaga pomiędzy owocową słodyczą i nieprzytłaczającym smakiem kawy. Schłodzona świetnie orzeźwia w letnie dni, a podana w temperaturze pokojowej cudownie ociepla chłodne, zimowe wieczory. Pomarańczowy rarytas zamknięty w butelce!
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1,4 l spirytusu nalewkowego 60% *
  • 5 dużych pomarańczy bio
  • 80 ziaren kawy
  • 600 g cukru **

Przygotowanie

    Maceracja

    • Pomarańcze dokładnie myjemy, skórkę sparzamy wrzątkiem i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przy pomocy ostrego noża obieramy skórki tak, aby maksymalnie oddzielić skórkę od albedo. Musimy pozyskać tylko pomarańczową skórkę, bez białego miąższu (albedo). Skórki zalewamy spirytusem w takiej ilości, aby w całości je zakrywał. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 3-4 dni.
    • Po tym czasie skórki odcedzamy od alkoholu. Skórki wyrzucamy, a alkohol przelewamy do szklanej butelki i odstawiamy w ciemne miejsce.
    • Pomarańcze obieramy dokładnie z pozostałości albedo, kroimy w plastry i przekładamy do dużego słoja. Dodajemy ziarna kawy i zalewamy pozostałym alkoholem. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie.
    • Po tym czasie pomarańcze odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Pomarańcze z powrotem przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Wykonujemy to partiami, przesypując pomarańcze cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie znajdujący się w pomarańczach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby by cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy. Delikatnie odciskamy sok z owoców. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem z owoców i skórek pomarańczy.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 6 miesiący, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu.

    Odnośniki

    • * lub 600 ml spirytusu 96% i 1 l wódki 40%
      ** cukru można dodać mniej, lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Uwagi dodatkowe

    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4 4 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Właściwości zdrowotne nalewek i soków z żurawiny
    Zapiekana feta w cieście francuskim z miodem
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    21 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Anna - kobietyprzykawie.pl
    Anna - kobietyprzykawie.pl
    1 rok temu

    Pierwszy raz słyszę o nalewce pomarańczowej z kawą. Brzmi naprawdę dobrze. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna - kobietyprzykawie.pl

    I zapewniam, że smakuje także wyśmienicie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    1 rok temu

    Nalewka zapewne smakuje wybornie. My również robimy różne nalewki, ale o takim smaku jeszcze nie. Przepis warty uwagi.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Bardzo polecam. Coś nowego i coś smacznego !

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    1 rok temu

    Ciekawe połączenie kawy i pomaranczy i to w nalewce, Alkoholowa nie jestem. Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Tez nie jestem alkoholowa, ale nalewki akurat sie pije zdrowotnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    KonfabulaPL
    KonfabulaPL
    1 rok temu

    5 stars
    Wow, jeszcze takiego połączenia nie próbowałam. Muszę zobaczyć jak to smakuje!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  KonfabulaPL

    Bardzo polecam!

    0
    Odpowiedz
    zaczytanamarzycielka8
    zaczytanamarzycielka8
    1 rok temu

    Uwielbiam różnego rodzaju nalewki. Teraz jestem w trakcie robienia cytrynówki, jednak kto wie może na taką również się skuszę, brzmi naprawdę bardzo dobrze i świetnie sprawdzi się jako prezent na obdarowanie rodziny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

    Cytrynówkę uwielbiam,. Robiłam kilka dni temu mały zapas 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu

    Przepis na nalewkę pomarańczową brzmi niesamowicie kusząco, zwłaszcza w zimowe wieczory, kiedy szukamy czegoś, co nas rozgrzeje i wprowadzi w dobry nastrój.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Miye

    O tak! Zimową porą wspaniale rozgrzewa

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Jetem o tym przekonana! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Jacek
    Jacek
    1 rok temu

    no ale gzie i kiedy tą kawę 🙁

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Jacek

    ”Pomarańcze obieramy dokładnie z pozostałości albedo, kroimy w plastry i przekładamy do dużego słoja. Dodajemy ziarna kawy i zalewamy pozostałym alkoholem. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie”

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    1 rok temu

    5 stars
    Ogólnie nie pijam alkoholu, ale przepis dam pod rozwagę rodzicom.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    21 dni temu
    Odpowiedź do  Paula

    Rozumie, nie namawiam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    To moja ulubiona cytrusowa nalewka. Zawsze ją robie na zime.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Tak, jest wyjątkowa 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Wszyscy się nią zachwycają. Robię ją też na prezenty.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Będę musiała spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    21
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz