Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie z kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!
Porcje: 2
Składniki
- 2 małe sałaty rzymskie
- 2 małe filety kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- pieprz czarny
- sól
Sos cezar
- 2 żółtka *
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 fileciki anchois
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy oliwek
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- pieprz czarny
Grzanki
- 2 kajzerki **
- oliwa z oliwek
Dodatkowo
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie
- Filet z kurczaka smarujemy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, aż się lekko przyrumienią. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na 5-6 minut. Ten sposób przygotowania mięsa sprawi, że kurczak będzie delikatny i bardzo soczysty. Mięso przekładamy na talerz i odstawiamy do wystudzenia.
Grzanki
- Kajzerki kroimy w kostkę, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 8 -10 minut w temperaturze 180°C , aż się lekko zrumienią. Podczas pieczenia grzanki należy przemieszać.
Sos
- Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białko. Żółtka łączymy z musztardą i ucieramy. Dodajemy kolejno czosnek, sos Worcestershire, sok z cytryny i ucieramy blenderem na jednolitą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej, tak jak przy robieniu majonezu. Pod koniec dodajemy fileciki anchois, parmezan oraz pieprz czarny. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Soli nie dodajemy, gdyż fileciki anchois są dość słone.
- Liście sałaty myjemy, dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski, łączymy z połową sosu i delikatnie mieszamy. Sałatę przekładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojonego w plastry kurczaka oraz grzanki. Polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.Buon appetito !
Odnośniki
- * w szybszej i bezpiecznej wersji sosu, żółtka należy zastąpić 100 g majonezu i zmiksować wszystkie składniki w blenderze
- ** grzanki można przygotować z każdego, białego pieczywa
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
To coś dla mnie, anchois i sos worcestershire bardzo lubię, no i pozostałe składniki też 😍 świetna propozycja na imprezę, spotkanie rodzinne
Bardzo lubię tą sałatkę, zazwyczaj jednak kupuję ją na mieście. I niestety rzadko jest dobra. Spróbuję zrobić sos od podstaw w domu.
Jest prosta w przygotowaniu, więc warto przygotować ją w domu 🙂
To jedna z moich ulubionych sałatek, a tak dawno jej nie jadłam. Koniecznie muszę zrobić. ?
Uwielbiam tę sałatkę. A Ty swoim wpisem właśnie mi przypomniałaś, że dawno już jej nie jadłam. ?
No to czas zrobić 🙂
Lubię takie sałatki, Twoja wygląda bardzo apetycznie. 🙂
Rzadko gotuję ale chyba skuszę się na tę sałatkę. Brzmi prosto i smacznie :))
Wygląda cudownie, to moja ulubiona sałatka. Wiesz z czym mam największy problem? Z kurczakiem. No nie umiem dobrze przyrządzać mięs! Nigdy nie wychodzi mi taki jak powinien.
Zbyt twardy? Spróbuj upiec go w rękawie, jest rewelacyjny 🙂
Wracam ponownie bo chciałam Cię poinformować, że w kilka godzin po trafieniu na ten przepis wybłagałam męża żeby zrobił dla mnie tę sałatkę. Pękałam w szwach z obżarstwa ale było warto. Genialna!
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Aż chyba wstyd się przyznać ze jeszcze nie miałem z nią przyjemności 😉
Nie wierzę 🙂
Uwielbiam tę sałatkę! Sos od zawsze był dla mnie tajemnicą 😉
Uwielbiam cezara;) prawdę mowiąc, czesto właśnie nią testuję nowe restauracje. Niby prosta i nieskomplikowana, a jednak diabeł tkwi w szczegółach. Dobra sałata, sos odpowiednio skomponowany, parmezan i soczysty kurczak;) mniam, Jadłabym choćby teraz;)
Najlepiej smakuje po obiedzie
Wygląda bardzo ładnie ale o tyle nie dla mnie, że nie jem mięsa…
Wygląda smacznie i zdrowo! Mniam;-)
Takiej sałatki nie da się nie lubić 🙂
Moja ulubiona sałatka 🙂
Na pewno skorzystam z tego przepisu 🙂
Brzmi smakowicie i bardzo chetnie sobie zrobie w najblizszym czasie.
Bardzo lubię taką sałatkę, więc kiedyś spróbuję zrobić ten sos własnoręcznie 🙂
Palce lizać 🙂 Uwielbiam takie proste jedzenie, akurat na lato i upały 🙂
Właśnie na coś takiego mam dzisiaj ochotę.
Lubimy takie rzeczy
Muszę zrobić, bo wygląda przepysznie <3
Bespieczniejsza wersja sosu brdziej mi odpowiada. Dzięki za przepis na tą sałatke.
Proste rzeczy są najlepsze <3 Uwielbiam cezara.
Właśnie wycinam na lunch musli ale taka sałatka bym nie pogardzila
Uwielbiam sałatkę Cezar 😀
Wygląda bardzo smakowicie
Uwielbiam cezara. O wiele bardziej niż chociażby taką sałatkę po grecku