Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
LIFESTYLE, Sekrety zdrowia  /  13 marca, 2024

Czy produkty bezglutenowe są zdrowsze?

Materiał zewnętrzny

Czy produkty, które nie zawierają glutenu, są z zasady zdrowsze? Czy produkt bezglutenowy będzie rekomendowany jako podstawa diety dla każdej osoby? Warto na te pytania poszukać profesjonalnej odpowiedzi, zanim rzucisz się na wszystko, co oferuje sklep bezglutenowy.

Dieta bezglutenowa — dla kogo i kiedy?

Żywność bezglutenowa to rozwiązanie przede wszystkim przeznaczone dla osób, u których stwierdzona została nietolerancja glutenu i związana z nią celiakia, czyli autoimmunologiczna choroba jelit, powodująca reakcję na gluten. W takim przypadku zdecydowanie trzeba postawić na żywność bezglutenową, ponieważ w innym przypadku pacjent boryka się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Zdarza się, że chleb bezglutenowy i inne zamienniki tradycyjnych produktów rekomenduje się także w niektórych przypadkach zespołem jelita drażliwego (IBS), choć trzeba tutaj zaznaczyć, że nie każdy pacjent z IBS na diecie bezglutenowej poczuć ulgę.

Czasami dieta bezglutenowa związana z czasowym wyłączeniem produktów z glutenem jest zalecana pacjentom onkologicznym przyjmującym określonego rodzaju leczenie. W tym przypadku rekomendacje medyczne zawsze związane są z historią i wynikami konkretnego pacjenta.

Produkty bezglutenowe — czy zawsze są zdrowsze?

Po produkty bezglutenowe sięga także wiele osób bez stwierdzonych problemów zdrowotnych takich, jak wymienione wyżej. Część z nich twierdzi, że przy diecie bezglutenowej czuje się po prostu lepiej. Zdarza się wielokrotnie, że decyzja ta idzie w parze z wyłączeniem z diety laktozy. Często też gluten wykluczają osoby na diecie eliminacyjnej nastawionej na redukcję i spadek masy ciała.

Z pewnością podkreślić trzeb, że często produkty przetworzone i wysoko przetworzone mają w sobie gluten. Wykluczenie ich z diety z pewnością jest dobrym pomysłem. Nie jest jednak tak, że z założenia wszystkie produkty bez glutenu są zdrowsze niż ich glutenowe odpowiedniki. Brak glutenu nie oznacza na przykład braku innych źródeł węglowodanów. Nie każde ciastka bezglutenowe nie zawierają dodatkowego słodzika. W końcu nie każdy produkt bezglutenowy jest niskokaloryczny i warto o tym pamiętać.

W wielu przypadkach produkty bezglutenowe są zdrowe, bezpieczne przy różnych rodzajach diet. Warto jednak kupować je od sprawdzonych dostawców takich jak Bezglutenowyhert.pl

O czym trzeba pamiętać na diecie bezglutenowej?

Przede wszystkim, o ile nie jesteś na diecie keto, koniecznie musisz zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości zdrowych węglowodanów tyle tylko, że bez glutenu. Będą to na przykład mąki, kasze, makarony, chrupki i płatki ze zbóż naturalnie bezglutenowych. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład kasza jaglana, gryczana, mąka kukurydziana, ryżowa. Koniecznie także trzeba obserwować swój organizm, robić regularne badania i kontrolować, czy nie pojawiają się niebezpieczne niedobory.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Marokańskie klopsiki z kuskusem
Chrupiące kotlety z kapusty z sosem koperkowym
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
21 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Angela
Angela
1 rok temu

Dla mnie nie ma znaczenia czy bezglutenowe są zdrowsze czy nie. I tak jestem na tej diecie z powodów zdrowotnych.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Angela

Rozumiem. Jednak warto chyba wybierać te zdrowsze wersje 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

W moim przypadku wyniki wykazały, że nie jestem uczulona na gluten.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Pojedztam

Wspaniale!

0
Odpowiedz
Olka
Olka
1 rok temu

Generalnie zawsze trzeba czytać składy. Kiedyś znalazłam chleb bezglutenowy. Na opakowaniu cala tablica mendelejewa w składzie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Olka

Masz zupełną rację. Ja lata temu nauczyłam się czytać składy na etykietach. Dziwię się, że ludzie jeszcze nie świecą!

0
Odpowiedz
Iga
Iga
1 rok temu

Myślę, że przed wprowadzeniem takiej diety możliwe jest tylko pod nadzorem specjalisty, gdyż jej restrykcyjny charakter wymaga odpowiedniego zbilansowania diety. Dobrze mieć sprawdzone miejsce gdzie w takie produkty można się zaopatrzyć.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Iga

Jetsem tego samego zdania, że dieta powinna być oparta na badaniach i pod nadzorem specjalisty

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

No tak, osoby na celiakię muszą uważać na dietę,z resztą nie tylko one.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Wszystko jest zdrowe, jeżeli organizm toleruje i jemy z umiarem. Natomiast gluten wykluczamy tylko dla osób, które go nie tolerują.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Z własnego doświadczenia wiem, że nie tylko osoby nie tolerujące glutenu muszą prowadzić taką dietę

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Z doświadczenia wiem, że to nie gluten wymaga odstawienia, tylko mąki, które są oczyszczane chemicznie i wybielane. To one powodują zaburzenia jelitowe.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Z badań wynika, że to glifosat, którym pryskane jest zboże 🙂

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
1 rok temu

Ogólnie wszystko, jeśli zdrowie pozwala, w odpowiednich ilościach i nie powinno nic być.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  KonfabulaPL

Jeżeli właśnie zdrowie pozwala 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Ciekawy artykuł, chociaż przyznam, że ja jestem fanką niewykluczania niczego z diety (oczywiście jeżeli nie ma przeciwskazań zdrowotnych).

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

W obecnych czasach zboże jest mocno traktowane chemią, więc wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Warzywa i owoce też, nie mówiąc już o produkcji mięsa. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wybierać opcje BIO i sprawdzać czy faktycznie produkt jest dobrego pochodzenia…

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
1 rok temu

Dzięki za ten wartościowy wpis

0
Odpowiedz
gosia B
gosia B
1 rok temu

Sprawdziłam skład kilku produktów i niestety mają dużo konserwantów.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  gosia B

No niestety …

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
21
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz