Czy produkty, które nie zawierają glutenu, są z zasady zdrowsze? Czy produkt bezglutenowy będzie rekomendowany jako podstawa diety dla każdej osoby? Warto na te pytania poszukać profesjonalnej odpowiedzi, zanim rzucisz się na wszystko, co oferuje sklep bezglutenowy.
Dieta bezglutenowa — dla kogo i kiedy?
Żywność bezglutenowa to rozwiązanie przede wszystkim przeznaczone dla osób, u których stwierdzona została nietolerancja glutenu i związana z nią celiakia, czyli autoimmunologiczna choroba jelit, powodująca reakcję na gluten. W takim przypadku zdecydowanie trzeba postawić na żywność bezglutenową, ponieważ w innym przypadku pacjent boryka się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zdarza się, że chleb bezglutenowy i inne zamienniki tradycyjnych produktów rekomenduje się także w niektórych przypadkach zespołem jelita drażliwego (IBS), choć trzeba tutaj zaznaczyć, że nie każdy pacjent z IBS na diecie bezglutenowej poczuć ulgę.
Czasami dieta bezglutenowa związana z czasowym wyłączeniem produktów z glutenem jest zalecana pacjentom onkologicznym przyjmującym określonego rodzaju leczenie. W tym przypadku rekomendacje medyczne zawsze związane są z historią i wynikami konkretnego pacjenta.
Produkty bezglutenowe — czy zawsze są zdrowsze?
Po produkty bezglutenowe sięga także wiele osób bez stwierdzonych problemów zdrowotnych takich, jak wymienione wyżej. Część z nich twierdzi, że przy diecie bezglutenowej czuje się po prostu lepiej. Zdarza się wielokrotnie, że decyzja ta idzie w parze z wyłączeniem z diety laktozy. Często też gluten wykluczają osoby na diecie eliminacyjnej nastawionej na redukcję i spadek masy ciała.
Z pewnością podkreślić trzeb, że często produkty przetworzone i wysoko przetworzone mają w sobie gluten. Wykluczenie ich z diety z pewnością jest dobrym pomysłem. Nie jest jednak tak, że z założenia wszystkie produkty bez glutenu są zdrowsze niż ich glutenowe odpowiedniki. Brak glutenu nie oznacza na przykład braku innych źródeł węglowodanów. Nie każde ciastka bezglutenowe nie zawierają dodatkowego słodzika. W końcu nie każdy produkt bezglutenowy jest niskokaloryczny i warto o tym pamiętać.
W wielu przypadkach produkty bezglutenowe są zdrowe, bezpieczne przy różnych rodzajach diet. Warto jednak kupować je od sprawdzonych dostawców takich jak Bezglutenowyhert.pl
O czym trzeba pamiętać na diecie bezglutenowej?
Przede wszystkim, o ile nie jesteś na diecie keto, koniecznie musisz zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości zdrowych węglowodanów tyle tylko, że bez glutenu. Będą to na przykład mąki, kasze, makarony, chrupki i płatki ze zbóż naturalnie bezglutenowych. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład kasza jaglana, gryczana, mąka kukurydziana, ryżowa. Koniecznie także trzeba obserwować swój organizm, robić regularne badania i kontrolować, czy nie pojawiają się niebezpieczne niedobory.
Dla mnie nie ma znaczenia czy bezglutenowe są zdrowsze czy nie. I tak jestem na tej diecie z powodów zdrowotnych.
Rozumiem. Jednak warto chyba wybierać te zdrowsze wersje 🙂
W moim przypadku wyniki wykazały, że nie jestem uczulona na gluten.
Wspaniale!
Generalnie zawsze trzeba czytać składy. Kiedyś znalazłam chleb bezglutenowy. Na opakowaniu cala tablica mendelejewa w składzie.
Masz zupełną rację. Ja lata temu nauczyłam się czytać składy na etykietach. Dziwię się, że ludzie jeszcze nie świecą!
Myślę, że przed wprowadzeniem takiej diety możliwe jest tylko pod nadzorem specjalisty, gdyż jej restrykcyjny charakter wymaga odpowiedniego zbilansowania diety. Dobrze mieć sprawdzone miejsce gdzie w takie produkty można się zaopatrzyć.
Jetsem tego samego zdania, że dieta powinna być oparta na badaniach i pod nadzorem specjalisty
No tak, osoby na celiakię muszą uważać na dietę,z resztą nie tylko one.
Wszystko jest zdrowe, jeżeli organizm toleruje i jemy z umiarem. Natomiast gluten wykluczamy tylko dla osób, które go nie tolerują.
Z własnego doświadczenia wiem, że nie tylko osoby nie tolerujące glutenu muszą prowadzić taką dietę
Z doświadczenia wiem, że to nie gluten wymaga odstawienia, tylko mąki, które są oczyszczane chemicznie i wybielane. To one powodują zaburzenia jelitowe.
Z badań wynika, że to glifosat, którym pryskane jest zboże 🙂
Ogólnie wszystko, jeśli zdrowie pozwala, w odpowiednich ilościach i nie powinno nic być.
Jeżeli właśnie zdrowie pozwala 🙂
Ciekawy artykuł, chociaż przyznam, że ja jestem fanką niewykluczania niczego z diety (oczywiście jeżeli nie ma przeciwskazań zdrowotnych).
W obecnych czasach zboże jest mocno traktowane chemią, więc wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową
Warzywa i owoce też, nie mówiąc już o produkcji mięsa. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wybierać opcje BIO i sprawdzać czy faktycznie produkt jest dobrego pochodzenia…
Dzięki za ten wartościowy wpis
Sprawdziłam skład kilku produktów i niestety mają dużo konserwantów.
No niestety …