• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  27 września, 2023

Domowa kapusta kiszona

Wędrówki po kuchni
Kapusta kiszona to jedno z najtańszych i zarazem najzdrowszych warzyw. Powstaje w efekcie długotrwałej fermentacji, która jest najstarszą obok solenia i suszenia metodą na przedłużenie czasu przydatności produktów do spożycia. Po przejściu procesu fermentacji zachowuje wszystkie wartości odżywcze, ba…nawet nabywa nowych! O właściwościach kapusty kiszonej można by długo pisać. Ten słowiański superfood jest naturalnym antyoksydantem. Zawiera imponujące ilości witamin i minerałów, ale jest także probiotykiem i prebiotykiem w jednym. Przygotowywana tradycyjną metodą, samoczynnie, powoli, sezonowo - jest wyjątkowym rarytasem, który każdy może przygotować w domowym zaciszu. Potrzeba tak niewiele składników, aby zamknąć zdrowie w słoiku!
Przygotowanie40 min., min.
Czas kiszenia12 days d
Czas całkowity12 days d 40 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Autor: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 5 kg białej kapusty *
  • 500 g marchewki
  • 110 g soli kamiennej/kłodawskiej **

Przygotowanie

  • W przepisie podaję składniki na mniejszą ilość kapusty, którą śmiało możecie przygotować od razu w słoikach. Jeśli jednak chcecie przygotować więcej kiszonki, wystarczy zwiększyć ilość składników. Przygotowanie kapusty z 20 czy 30 kg wymaga już innego procesu przygotowania, dlatego poniżej podaję opis przygotowania w dwóch wersjach.
  • Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, kroimy na ćwiartki i wycinamy twardy głąb. Kapustę szatkujemy cienko przy pomocy noża, szatkownicy lub maszynki z nakładkami do szatkowania warzyw. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Wersja I (mała ilość kiszonki)

  • Poszatkowaną kapustę oraz marchew przekładamy do miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie kapusta zmięknie i możemy przystąpić do ubijania kapusty. Do tej czynności świetnie sprawdzi się drewniana pałka z kulką do ucierania. Kapustę ubijamy, aż puści sok. Odstawiamy na 30 minut i powtarzamy czynność ubijania kilka razy. Kapusta powinna puścić sporo soku.
  • Tak przygotowaną kapustę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Kapusta w słoiku powinna być mocno ugnieciona i przykryta sokiem. Ważne, aby pozostawić w słoikach po ok. 2 - 3 cm wolnego miejsca od góry, ponieważ fermentacja cały czas zachodzi i zbierający się gaz może podnosić soki do góry. Dokręcamy pokrywki lekko, aby umożliwić wydostawanie się gazowych produktów fermentacji. Słoiki nie mogą być szczelnie zamknięte!
  • Po około 3 dniach rozpoczyna się proces fermentacji. Sok może zacząć lekko wyciekać ze słoików. Dlatego warto zabezpieczyć miejsce, gdzie stoją słoiki przed ewentualnym wyciekaniem soku. Jeżeli zakrętki w słoikach mocno się wybrzuszą, należy je odkręcić, aby pozbyć się nadmiaru gazów. Ponownie lekko zakręcamy słoiki.
  • Kapusta kisi się około 7-14 dni. Wtedy jest gotowa do spożycia, jak i przełożenia w słoiki. Warto jednak po tygodniu spróbować kiszonki, ocenić jej kwasowość i zdecydować czy pozostawić do dalszego kiszenia. Jeżeli uznacie, że jest mało kwaśna, kontynuujcie proces kiszenia do maksymalnie 10-14 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury pomieszczenia. Chłodniejsza temperatura spowalnia proces fermentacji. Gotową kapustę przechowujemy w chłodnym miejscu. Niska temperatura (około 15 stopni) praktycznie zatrzymuje proces kiszenia.

Wersja II (duża ilość kiszonki)

  • Zaczynamy ubijanie kapusty. Trochę kapusty i marchewki przekładamy do wiaderka przeznaczonego do kiszenia, naczynia kamionkowego lub beczki. Przesypujemy porcją soli i ubijamy, aby kapusta puściła sporo soku. Następnie dodajemy kolejną warstwę kapusty, marchewki i zasypujemy porcją soli. Ponownie ubijamy. Tak postępujemy do wyczerpania się składników. Dobrze ubitą kapustę przykrywamy całymi liśćmi kapusty oraz dużym talerzem i obciążamy. Do obciążenia można użyć np. szklanego słoja wypełnionego wodą czy wyparzonego kamienia. Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w soku. Należy pamiętać, że naczynie, w którym kisimy kapustę, nie może być szczelnie zamknięte, ponieważ tzw. gazy fermentacyjne muszą znaleźć ujście.
  • Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na około 2-3 dni. Po tym czasie kapusta powinna zacząć mocno pracować i podnosić się. Od tego momentu, regularnie, a najlepiej codziennie należy kapustę przebijać, czyli odgazowywać. To bardzo ważne, aby kapusta nie była gorzka.
  • Kiedy kapusta przestanie pracować, można przełożyć ja do słoików. Kapusta w słoiku powinna być mocno ugnieciona i przykryta sokiem. Ważne, aby pozostawić w słoikach po ok. 2 - 3 cm wolnego miejsca od góry, ponieważ fermentacja cały czas zachodzi i zbierający się gaz może podnosić soki do góry. Gotową kapustę przechowujemy w chłodnym miejscu. Niska temperatura (około 15 stopni) praktycznie zatrzymuje proces kiszenia.

Odnośniki

  • * waga warzyw po obraniu
    ** na każdy kilogram warzyw przypada 15-20 g soli

Uwagi dodatkowe

  • kapusta do kiszenia powinna być duża, dojrzała i zwarta
  • kapustę można wzbogacić kminkiem, liściem laurowym czy zielem angielskim
  • zarówno sama kapusta, jak i sok z kiszonej kapusty to doskonałe antidotum na kaca

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

4.5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Kapusta

Nawigacja wpisu

Nalewka gruszkowa
Pomysły na słodkie przekąski do szkoły

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 116

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 miesiąc temu

Samo zdrowie. Ładnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Anna

Dziękuję

0
Odpowiedz
mangomania
mangomania
1 miesiąc temu

Dosłownie identyczną przygotowuje moja mama 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  mangomania

Wspanaiale!

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
1 miesiąc temu

Pięknie pokrojona, bardzo lubię taką drobno pokrojoną kapustę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Krystyna

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 miesiąc temu

wow nie wiedziałam że kiszonki są znane od tak dawna. wiem że kiszonki są bardzo zdrowe, super jest komfort i świadomość: wiem co jem

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Reply to  czerwonafilizanka

To właśnie dzięki nim kiedyś marynarze nie chorowali na szkorbut 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Miye

Dokładnie tak 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  czerwonafilizanka

Tak, kiszonki mają dość długą historię 🙂

0
Odpowiedz
M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
1 miesiąc temu

5 stars
Taka kapusta to naprawdę świetny pomysł.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 miesiąc temu

Bardzo lubię taką kapustę domowej roboty i sama ją robię, pycha…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  krystynabozenna

Fantastycznie 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 miesiąc temu

Aż mnie naleciało na kapuchę😃

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
1 miesiąc temu

5 stars
Bez wątpienia jest się w czym rozsmakować.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu

Nie ma nic lepszego! U mnie kiedyś robiło się ją bardzo często 🙂

0
Odpowiedz
Anita
Anita
1 miesiąc temu

Bardzo ciekawy przepis

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 miesięcy temu

Bardzo lubie taka klasyczna salatke, czesto przygotowujemy i zawsze swietnie smakuje.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Reply to  Ania

U mnie w domu najcześciej jest co tydzień 🙂

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
2 miesięcy temu

5 stars
Taka domowa kapusta to świetny pomysł.

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 miesięcy temu

5 stars
W tym roku robiłyśmy swoją, jest bardzo smaczna.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Paula

Super

0
Odpowiedz
Alicya
Alicya
2 miesięcy temu

5 stars
Uwielbiam, jem bardzo często. ♥️

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 miesięcy temu

Pysznie wygląda ta kapusta. Domowa najlepsza. Idealny probiotyk na zimę.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 miesiąc temu
Reply to  Anna

Zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Śledzie

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz