Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Nalewki, Napoje i alkohole, Przepisy  /  17 września, 2023

Nalewka gruszkowa

Wędrówki po kuchni
Jesień pomalutku i nieśmiało zagląda do ogrodu, który o tej porze roku przeżywa spektakularną przemianę. Rankiem mgła cicho osiada na jeszcze zielonym trawniku. Pojawiają się chmury ciepłych, jesiennych barw. Na drzewie dorodne gruszki rumienią się w przyjemnych promieniach słońca. Z myślą o nadchodzących, chłodniejszych dniach warto zerwać trochę dojrzałych gruszek i przygotować coś na rozgrzewkę. Nalewka gruszkowa jest jedną z lepszych nalewek, jakie kiedykolwiek piłam, choć niestety jest trunkiem, który wymaga sporo cierpliwości i czasu. Gruszki są owocami, które wolno oddają swój smak i kolor, dlatego maceracja powinna trwać przynajmniej rok. Jednak zapewniam Was, że warto tak długo czekać. Nalewka ma bogaty i harmonijny owocowy smak, cudowny słoneczny kolor i jest zaskakująco pyszna. Kwintesencja jesiennych smaków!
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 3,200 kg dojrzałych gruszek
  • 3,200 spirytusu nalewkowego 60-70% *
  • 600 g cukru **
  • 2 laski kory cynamonu
  • 1 cytryna
  • 8-10 szt. goździków

Przygotowanie

    Maceracja

    • Gruszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy ogonki, kroimy w większą kostkę i przekładamy do dużego słoja. Dodajemy korę cynamonu, goździki oraz sok z cytryny. Całość zalewamy alkoholem, zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy na rok. Tak, rok! Gruszka jest twardym owocem i potrzebuje sporo czasu. Długa maceracja to znacznie lepsza i intensywniejsza w smaku nalewka. Gruszki podczas maceracji zmieniają kolor na ciemny brązowy, ale to całkiem normalne, więc nie ma się czym przejmować.
    • Po upływie czasu maceracji owoce odcedzamy przez gazę, aby pozbyć się pierwszego osadu. Alkohol przelewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Gruszki z powrotem przekładamy do słoja, przesypując je warstwowo cukrem. Cukier wydobędzie z owoców resztę aromatu i wyciągnie też znajdujący się w owocach alkohol. Słoik zakręcamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Codziennie postrząsamy słojem z owocami, aby cukier się rozpuścił.
    • Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru owoce odcedzamy na sicie i delikatnie odciskamy je w dłoniach. Powstały płyn łączymy z wcześniej zlanym alkoholem.

    Klarowanie

    • Nalewkę odstawiamy na około 2-3 tygodnie w ciemne miejsce, aby osad osiadł na dno butelki. Proces ten można przyspieszyć, trzymając nalewkę w chłodnym miejscu np. lodówce. Można także użyć kilku kropel pektoenzymu, który znacznie skróci proces klarowania, nawet do tygodnia. Po tym czasie nalewkę bardzo ostrożnie przenosimy na blat tak, aby nie naruszyć zebranego na dnie osadu.

    Filtracja

    • Istnieje kilka sposobów filtracji. Filtry do kawy, gaza, specjalne worki filtracyjne itp. Wypróbowałam wszystkie metody i uważam, że najlepszym sposobem filtracji nalewek jest czas, wężyk oraz płatki kosmetyczne. I ten sposób dziś przedstawię. Przy pomocy cienkiego silikonowego wężyka ściągamy nalewkę znad osadu. Nalewka powinna być już klarowna, jednak zalecam dodatkową filtrację przez waciki kosmetyczne.
    • Jeżeli nie posiadacie wężyka, nalewkę można od razu filtrować przez waciki kosmetyczne. Proces filtracji należy jednak wtedy powtórzyć 2-3 razy, aby uzyskać klarowność nalewki.

    Maturacja

    • Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Czas leżakowania to minimum 1 rok, choć zachęcam Was, aby pozostawić nalewkę do maturacji na dłuższy okres. Czas działa na jej korzyść, uzyskuje wtedy pełnię smaku i aromatu. Po upływie 2-3 lat jest wyśmienita.

    Odnośniki

    • * lub 700 ml spirytusu 96% i 1,3 l wódki 40%
      ** cukru można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców i Waszego smaku. Lepiej dodać mniej, dosłodzić zawsze zdążycie!

    Właściwości nalewki gruszkowej

    • Nalewka z gruszek posiada wiele zdrowotnych. Polecana jest przede wszystkim w chorobach nerek i pęcherza moczowego, schorzeniach związanych z układem krążenia, przy przeziębieniu i innych infekcjach wirusowych, problemach z trawieniem i wyziębieniem organizmu.

    Stosowanie

    • Aby nalewka zachowała swoje lecznicze właściwości, nie powinno przekraczać się dziennej dawki, która maksymalnie wynosi 40 ml na dobę.

    Uwaga!

    • Uwaga! Zamieszczone powyżej informacje o działaniu nalewki mają wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny. Nie zastąpią wizyty u lekarza, nie są również receptą na występujące dolegliwości. Stosowanie ich w praktyce powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. Nie ponoszę odpowiedzialności za złe zastosowanie i ewentualne nieprawidłowe działanie.

    Uwagi dodatkowe

    • owoce do nalewki powinny być dojrzałe, świeże bez uszkodzeń i oznak nadpsucia
    • jeżeli uznacie, że po zlaniu nalewka jest zbyt mało słodka, owoce można ponownie zasypać odpowiednią ilością cukru, a powstały sok połączyć z alkoholem

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

    3.7 3 głosy
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Sałatka grecka
    Domowa kapusta kiszona
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    32 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Mariusz
    Mariusz
    11 miesiące temu

    Co robimy z cytryną z przepisu, bo gdzieś mi chyba umknęło? Cynamon i goździki dodajemy odrazu do maceracji?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesiące temu
    Odpowiedź do  Mariusz

    ”Gruszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy ogonki, kroimy w większą kostkę i przekładamy do dużego słoja. Dodajemy korę cynamonu, goździki oraz sok z cytryny. ”

    0
    Odpowiedz
    Mariusz
    Mariusz
    11 miesiące temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Ok, czyli wszystko razem do maceracji. Dziękuję. A gruszki razem z gniazdem nasiennym?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesiące temu
    Odpowiedź do  Mariusz

    Tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Mariusz
    Mariusz
    11 miesiące temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Iga
    Iga
    1 rok temu

    Czemu ja nie znałam tego przepisu wcześniej? Dziękuję <3 Kocham gruszki

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Iga

    Akurat jest czas gruszek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kate
    Kate
    1 rok temu

    no to idę dzisiaj kupić gruszki, a na komentarz co do wyniku musisz poczekać przynajmniej rok 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Kate

    Będę czekać 🙂

    0
    Odpowiedz
    mangomania
    mangomania
    1 rok temu

    O gruszkowej to ja marzyłam i mam teraz przepis od ciebie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  mangomania

    Cieszę się, że pomogłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja
    Patrycja
    1 rok temu

    To musi być przepyszna nalewka! Nie piłam nigdy gruszkowej, ale Twoje zdjęcia sprawiły, że myślę, ze to wspaniały pomysł na jesienne wieczory!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Patrycja

    Oj tak, jest pyszna, ale na ten smak trzeba niestety dłuuuugo czekać

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    1 rok temu

    jak ja kocham gruszki… uwielbiam te owoce. Ciekawa jestem jak ta nalewka smakowała by mi. Piłam cydr gruszkowy, pyszny był.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  czerwonafilizanka

    Myślę, że polubiłabyć ją 🙂

    0
    Odpowiedz
    Krystyna
    Krystyna
    1 rok temu

    Rzadko spotykana taka nalewka, nigdy nie piłam, ciekawie byłoby spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Krystyna

    W takim razie zapraszam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bożenka
    Bożenka
    1 rok temu

    Pysznie to wygląda, oj pysznie…
    Muszę mieć skończone 18 lat, aby skomentować ten post, tak mnie coś zapytało????

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Bożenka

    Ależ oczywiście 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sisters92
    Sisters92
    1 rok temu

    5 stars
    Nalewka z gruszek jeszcze u nas nie gościła.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Świetna nalewka. Uwielbiam gruszkowe smaki.

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    1 rok temu

    Wszystko super…lubię gruszki…lubię nalewki ale …rok? Strasznie dlugo

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Edyta

    Jeśli chce się mieć smak to i trzeba poczekać

    0
    Odpowiedz
    Klaudyna Czerwińska
    Klaudyna Czerwińska
    1 rok temu

    Co za wspaniały kolor! Nie miałam okazji degustować nalewki gruszkowej, ale słyszałam, że jest świetna

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Klaudyna Czerwińska

    Tak, jest to jedna z lepszych nalewek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    1 rok temu

    Zapowiada się bardzo apetycznie i aromatycznie. 🙂 Jeszcze nie próbowałam takiej nalewki.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Anna

    Ja również nie, więc wszystko przed nami 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    1 rok temu

    Oooo! To może być pyszne – uwielbiam gruszki!👌

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Aga

    Zapewniam, że smakuje wybornie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu

    Jaki śliczny kolor! Gruszkowej jeszcze nie piłam.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Miye

    Polecam tym bardziej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Bardzo chętnie spróbuję – chociaż trochę gorzej z przygotowywaniem 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    32
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz