Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki). Zazwyczaj oblane mleczną czekoladą i udekorowane kolorową posypką. Są również wersje z kolorowym lukrem, karmelowym sosem, syropem klonowym czy najzwyczajniej obtoczone w posypce z cukru i cynamonu. Są również dwie wersje ich przygotowania: smażone i pieczone. Ja dziś postawiłam na lżejszą, pieczoną wersję. Na przygotowanie doughnuts potrzebujemy zaledwie 10 minut. Pieczenie to kolejne 10 minut i gotowe. Prawda, że proste?
Porcje: 12
Składniki
- 240 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Posypka
- 60 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Formę do donuts'ów smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
Posypka
- Masło rozpuszczamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy donuts smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
W formie silikonowej na babeke z tunelem też wyjdą :)?
Nie mam pojęcia, nie próbowałam 🙂
Ale mi narobiłaś apetytu… a karnawał bardzo krótki w tym roku! będzie trzeba się zabrać za jakieś smakołyki 🙂
Narobiłaś mi smaka, podobają mi się pączusie. W sam raz na tłusty czwartek
Kiedy ja ostatni raz robiłem w domu jakieś pączki lub coś podobnego? Oj chyba trzeba to nadrobić. 😉
Wygląda pysznie ❤ w weekend robię i daje znać jak mi poszło