Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasteczka, Karnawał, Okazje, Ponadczasowe przepisy, Przepisy, Wypieki  /  22 stycznia, 2016

Faworki

Wędrówki po kuchni

 

Faworki to prawdziwa karnawałowa rozkosz – lekkie, chrupiące i delikatne jak mgiełka. Mają swoje odpowiedniki na całym świecie – Chorwaci zajadają się krostolami, Duńczycy klejner, a na Słowacji popularne są fańki. Chrupiące ciasteczka znane są również w Szwecji, Białorusi, Niemczech, Rumunii czy na Ukrainie. Te złociste wstążki ciasta, posypane puszystym cukrem pudrem, rozpływają się w ustach, pozostawiając bajeczny smak domowej tradycji. Sekret idealnych faworków tkwi w cieniutko rozwałkowanym, dobrze napowietrzonym cieście oraz smażeniu ich na złoty kolor w odpowiedniej temperaturze tłuszczu. Spróbuj, a zakochasz się w ich kruchości!
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 24
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 5-6 żółtek
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • cukier puder
  • olej do smażenia *

Przygotowanie

  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany, spirytus i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli podczas wyrabiania ciasto wydaje nam się zbyt tępe, możemy dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto ogólnie jest ciężkie w zagniataniu, dlatego trzeba się przy nim troszkę napracować. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wybijamy. Wybijanie ciasta polega na uderzaniu w niego np. wałkiem do ciasta. Możemy również porzucać ciastem, uderzając o blat. Zauważycie, że ciasto po kilku uderzeniach robi się miękkie i elastyczne. Wybijanie ciasta powinno trwać około 4-5 minut. Następnie ciasto odkładamy na godzinę do leżakowania w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na bardzo cieniutki blat, delikatnie podsypując mąką. Początkowo ciasto jest oporne i ciężkie do wałkowania, ale po chwili kiedy ciasto się rozluźni miło się z nim pracuje. Najważniejsza sprawa - ciasto po rozwałkowaniu powinno być bardzo cieniutkie, jak kartka papieru. Tylko wtedy faworki będą kruche i chrupiące. Po rozwałkowaniu przy pomocy radełka wycinamy pasy o szerokości około 2-2,5 cm. Długość zależy tylko od was, ale moim zdaniem najlepsze są długości do 15 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie, nie dochodząc do brzegów. Jeden koniec przekładamy przez nacięcie i faworek gotowy.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju partiami, dokładnie kilka sekund z każdej strony na złoty kolor. Ja wrzucam po 3-4 żeby mieć czas na przekręcanie. Gotowe faworki wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Odnośniki

  • * faworki można smażyć zarówno na oleju jak i na smalcu.

Uwagi dodatkowe

  • najlepsza temperatura smażenia to około 180 stopni. Zbyt zimny olej spowoduje, że będziemy musieli dłużej smażyć faworki, przez co nasiąkną tłuszczem. Z kolei zbyt gorący olej, popsuje smak chruścików (będą spalone i gumowate). Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy tłuszcz ma dobrą temperaturę, możemy wrzucić kawałek chleba - jeżeli zarumieni się w ciągu 30 sekund, to znaczy, że olej lub smalec osiągnął właściwą temperaturę.
  • ważne jest też to, by olej rozgrzewać dłużej na mniejszym ogniu.
  • po usmażeniu faworków, osuszamy je papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
  • ciasto, którego nie wykorzystamy może być przechowywane w lodówce do dwóch dni.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.5 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Karnawał
  • Kuchnia polska

Nawigacja wpisu

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Doughnuts’y cynamonowe pieczone

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Mini pączki z serem
Ciasta, Karnawał, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  12 lutego, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Mini pączki z serem

Muffiny a’la pączki
Ciasta, Karnawał, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  20 stycznia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Muffiny a’la pączki

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
3 lata temu

Jakie pyszności!

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
4 lata temu

W najbliższym czasie muszę zrobić faworki. Takie domowe są niezaprzeczalnie lepsze od tych sklepowych.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lata temu

Uwielbiam faworki, podobnie jak pozostałe karnawałowe wypieki. Tylko potem trzeba iść na długi spacer.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

O tak! Są pyszne, ale i tuczące

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
4 lata temu

5 stars
nie wiedziałam, że to tak łatwy przepis, może uda mi się w tym roku zrobić, ponieważ bardzo lubię je chrupać 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Karolina

Łatwy, a jaki pyszny 🙂

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Ja się teleportuje do Ciebie po te faworki!!!
Uwielbiam!
Co za rewolucja na Twoim blogu???
A i tak dodwać trzeba ;-))))

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

No dzieje się 🙂

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
5 lata temu

Smak dzieciństwa. Chętnie wykorzystam Twój przepis i zaszaleję w kuchni.

0
Odpowiedz
edyta
edyta
5 lata temu

w sam raz w pis z okazji tłustego. Wprawdzie moja tesciowa robi naj naj ale moze kiedys sama zawalczę

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
5 lata temu

Bardzo lubię faworki, mają w sobie coś co sprawią, że jadła bym je codziennie

0
Odpowiedz
Wredotek.pl
Wredotek.pl
5 lata temu

Oj jak ja dawno nie jadłam faworków. Ostatni raz pomagałam je robić za dzieciaka, jak miałam jakieś 10 lat. Czas samemu spróbować je zrobię chociaż to kaloryczne dziadostwo jest 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Wredotek.pl

Jest karnawał, więc warto zaszaleć 🙂

0
Odpowiedz
Sklerotyczka
Sklerotyczka
5 lata temu

Przepis na faworki mam sprawdzony u siebie od lat. Pisałam o nim na blogu. I faworki nie robi się na oleju, a na smalcu. Taka zasadnicza różnica.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Sklerotyczka

Ja wolę na oleju 🙂

2
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Faworki lubię – szczególnie te od mojej Mamy 🙂 W tym roku chciałabym samodzielnie przygotować te smakołyki 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Zołza z kitką

Warto spróbować! 🙂

0
Odpowiedz
AMN
AMN
5 lata temu

Moja mama uwielbia faworki,ja wolę pączki 😉 Szczególnie takie fit, które robi mój tata <3

0
Odpowiedz
Monika Monime.pl
Monika Monime.pl
6 lata temu

Nigdy nie robiłam. Chyba w końcu muszę spróbować.

0
Odpowiedz
Kamil
Kamil
6 lata temu

Faworki to jedne z bardzo nielicznych słodkości, które uwielbiam. Nic innego mnie tak nie rusza 🙂 Tak samo te kupne jak i domowo robione!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kamil

Ja kupnych nie lubię, nigdy nie są cienkie i kruche 🙂 Ale domowe – mam do nich słabość 🙂

0
Odpowiedz
Adam Uznański
Adam Uznański
6 lata temu

O niby proste faworki a jaki wspaniały wpis powstał. Gratulacje.

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
6 lata temu

moja prababcia robiła przepyszne faworki, ja jeszcze nigdy się za to nie brałam, ale może warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
6 lata temu

Nie pamiętam kiedy jadłam faworki. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
7 lata temu

Lubię lubię lubię! Tylko żeby mi się chciało zrobić ?

0
Odpowiedz
traveLover
traveLover
7 lata temu

Faworki to mój smak dzieciństwa, zawsze ale to zawsze, miała je w domu moja ukochana ciocia 🙂 Nigdy nie próbowałam ich robić sama 🙂

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Bardzo lubiłam tą przekąske w dzieciństwie, dawno daaaawno nie jadłam!

0
Odpowiedz
End Design
End Design
7 lata temu

No to na weekendzie już wiem co będę robił 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
7 lata temu

Faworki ewidentnie kojarzą mi się z dzieciństwem… 🙂 Nie jadłam ich już chyba z 10 lat! Czas nadrobić! 😉

0
Odpowiedz
Anna Bednarczyk
Anna Bednarczyk
7 lata temu

Smaki mojego dzieciństwa. Muszę przyznać wyglądają pysznie. ❤ chyba spróbuję w tym tygodniu.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Och faworki, wsponienia z domu, Mama robiła takie smaczne .
Twoje tez bym chętnie zjadłą 🙂 Pycha…

0
Odpowiedz
Przemek
Przemek
7 lata temu

Weekend wolny, będzie testowanie przepisu, dzięki!

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
7 lata temu

Faworki chyba każdy jadł w dzieciństwie. Dziś już ich unikam, bo to tuczące zuo, ale swoim dzieciom też kiedyś zrobię.

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
7 lata temu

Uwielbiam chrusty, a malo kto potrafi je zrobić. Zauważyłaś, że te kupne są zazwyczaj za grube i często -niepotrzebnie – waniliowe? Niektórzy też nie biją ciasta, a to błąd 🙂 Zbite ciasto jest grzeczniejsze 🙂
Twój przepis jest identyczny z naszym, ale źle zrobiłaś, że go dziś opublikowałaś, kogo namówię, żeby mi je zrobił???

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Adriana

Nie lubię tych grubych i ciężkich faworków – robię właśnie tak, jak nauczyła mnie mama są najlepsze na świecie 🙂

0
Odpowiedz
Nihil Novi
Nihil Novi
7 lata temu

Ten przysmak kojarzy mi się z zabawami karnawałowymi w szkole – faworki zawsze znajdowały się na imprezowym stole 🙂 Chętnie bym przekąsiła!

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz