Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięso mielone, Obiady, Przepisy  /  31 października, 2012

Nadziewane krokiety ziemniaczane

Wędrówki po kuchni
Ziemniak jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Przechodził zarówno etapy wielkiej popularności, jak i niełaski. W XVIII wieku były podstawą pożywienia niższych warstw społecznych, ale cieszył się także uznaniem wyższych sfer, nawet królów. Polska stoi ziemniakiem, a proste regionalne dania takie jak placki ziemniaczane, kluski śląskie czy baby ziemniaczane nadal pojawiają na polskich stołach. Z tej popularnej bulwy przygotowałam dziś krokiety. Pod chrupiącym wierzchem skrywa się pyszne, mięciutkie nadzienie mięsne. Danie bardzo pożywne i smaczne, choć trochę pracochłonne.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie15 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 15 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto ziemniaczane

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • sól

Farsz

  • 250 g mięsa mielonego
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

    Ciasto ziemniaczane

    • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy jako i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    Farsz

    • Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i mięso. Smażymy do momentu, aż zmieni kolor. Doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
    • Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie kotleciki. Na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy krokiety. Wszystkie krokiety panierujemy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
      Smacznego!

    Uwagi dodatkowe

    • do krokietów świetnie pasuje surówka coleslaw
    • krokiety możemy również podać z sosem czosnkowym

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4 3 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Mięso mielone

    Nawigacja wpisu

    Tureckie księżyce
    Duńska zupa z porów

    Podobne wpisy

    Klopsiki w cukinii na grilla
    Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Klopsiki w cukinii na grilla

    Zupa lasagne
    Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Zupa lasagne

    Chili con carne
    Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wołownina  /  4 września, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 36

    Chili con carne

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    0 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    0
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz