Ziemniak jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Przechodził zarówno etapy wielkiej popularności, jak i niełaski. W XVIII wieku były podstawą pożywienia niższych warstw społecznych, ale cieszył się także uznaniem wyższych sfer, nawet królów. Polska stoi ziemniakiem, a proste regionalne dania takie jak placki ziemniaczane, kluski śląskie czy baby ziemniaczane nadal pojawiają na polskich stołach. Z tej popularnej bulwy przygotowałam dziś krokiety. Pod chrupiącym wierzchem skrywa się pyszne, mięciutkie nadzienie mięsne. Danie bardzo pożywne i smaczne, choć trochę pracochłonne.
Składniki
Ciasto ziemniaczane
- 1,2 kg ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- pieprz czarny
- sól
Farsz
- 250 g mięsa mielonego
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki czubricy czerwonej
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżki oleju
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie
Ciasto ziemniaczane
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy jako i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Farsz
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i mięso. Smażymy do momentu, aż zmieni kolor. Doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje.
- Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie kotleciki. Na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy krokiety. Wszystkie krokiety panierujemy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.Smacznego!
Uwagi dodatkowe
- do krokietów świetnie pasuje surówka coleslaw
- krokiety możemy również podać z sosem czosnkowym
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!