Bez pierogów trudno byłoby wyobrazić sobie polską kuchnię. Na naszych stołach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. Jednak pierogi popularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane słodką śmietanką. Dziś połączyłam te dwa smaki w jedno danie i przyznam Wam szczerze, że ta wersja pierogów smakuje rewelacyjnie. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w czasie do kuchni mamy...
Porcje: 4
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki poznańskiej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 całe jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii *
- 1 szklanka jagód
Słodka śmietanka
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczk ekstraktu z wanilii *
Przygotowanie
Nadzienie
- Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Słodka śmietanka
- Do śmietany dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
- Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
- Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym.
Odnośniki
- * można zastąpić cukrem wanilinowym lub cukrem z dodatkiem prawdziwej wanilii
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Zrobiłam… Wyszły 133 pierogi 🙈😁
Super, życzę smacznego 🙂
Uwielbiam pierogi z jagodami, od kilku dni się nimi raczę, ale nie łączę z twarogiem. 🙂
To zdjęcie jest cudowne, powinnaś dać je na jakiś konkurs…
Kusi wyglądem by zjeść te pierożki…
Dziękuję 🙂
Lubię właśnie taką wersję albo z samymi truskawkami. Dla mnie lato to właśnie takie pierogi!
Aż mnie naszła ochota na pierogi!
Z takim nadzieniem jadłyśmy tylko sklepowe, ale i one są przepyszne.
Narobiłaś wszystkim apetytu na pierogi jak widać w komentarzach,
dla mnie to taka potrawa na lato 🙂
Kocham pierogi w każdej wersji,
ale sama nie umiem ich robić.
To smak dzieciństwa , jak żyła jeszczde Babcia 🙂
MMM kocham po prostu i solo i z serem, zawsze najwspanialszy smak, smak dzieciństwa
Zdecydowanie potwierdzam 🙂
Ja ostatnio kupiłam gotowca z jagodami i serem i były pyszne. A skład bardzo naturalny!
Kocham jagody, a jeszcze bardziej podobne do nich borówki. Świetny przepis.
Narobiłaś mi smaka. Już dawno nie robiłam pierożków i jeszcze z jagodami. Pychotka.
Wyglądają mega smakowicie, ale ja zdecydowanie nie mam talentu do lepienia pierogów więc jem je tylko u teściowej 🙂
Też fajna opcja, nie trzeba się narobić, a można się najeść 🙂
ale pycha! 🙂
Ale smaka narobilas na niedzielę !
Poproszę o kilka sztuk, zjem od razu. Mniam mniam mniam.
Zapraszam 🙂
Muszą być pyszne! 🙂
Ja także robię pierogi! I tego wariantu jeszcze nie próbowałam. Dawałam dzieciom osobno z jagodami, osobno z serem. I pierwszych w ogóle nie chcieli jeść, a drugie chętnie. Może połączenie obydwu smaków, będzie dobrym rozwiązaniem. Dziękuję za przepis.
Polecam
Pierogi na słodko to nie moja bajka.
Jedyne pierogi jakie jem to są babci mojej Żony, ale te wyglądają tak ładnie, że chyba bym spróbował 🙂
Moje ulubione. Smak dzieciństwa
Ja wciaz szukam przepisu na ciasto na pierogi idealne. Twoje wyglądają cudownie
Smak Dzieciństwa!
Pierogi z każdym nadzieniem uwielbiam, tyle tylko, że od dawna robię je z mąki razowej. Domownicy już je polubili, choć na początku trochę kręcili nosami.
Noo takie pierogi bym zjadła z ogromną przyjemnością 🙂 A jagody wprost uwielbiam i to Twoje nadzienie jest bardzo kuszące 🙂
Dla mnie takie pierogi to nie tylko smak dzieciństwa.. Do dzisiaj w moim domu jadą się takie kilka razy do roku. Z tym, że obecni najczęściej zastepujemy jagody borówką amerykańską lub malinami. Pozdrawiam!
O mniam! Koniecznie muszę je zrobić! Uwielbiam takie pierogi! 🙂
Uwielbiam pierogi, mniam 😉
O jeżu ale teraz nam się takie pierogi na słodko zamarzyły <3 😀