• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Pierogi, kluski, naleśniki, Przepisy  /  27 lipca, 2018

Pierogi z serem i jagodami

Wędrówki po kuchni
Bez pierogów trudno byłoby wyobrazić sobie polską kuchnię. Na naszych stołach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. Jednak pierogi popularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane słodką śmietanką. Dziś połączyłam te dwa smaki w jedno danie i przyznam Wam szczerze, że ta wersja pierogów smakuje rewelacyjnie. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w czasie do kuchni mamy...
Przygotowanie1 godz.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto

    • 500 g mąki poznańskiej
    • 250 ml ciepłej wody *
    • 1 całe jajko
    • szczypta soli

    Nadzienie

    • 500 g twarogu półtłustego
    • 2 żółtka
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 szklanka jagód

    Sos jogurtowy

    • 6 łyżek jogurtu naturalnego
    • ½ łyżki cukru pudru
    • ⅓ łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Przygotowanie

      Nadzienie

      • Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

      Sos jogurtowy

      • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

      Ciasto

      • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
      • Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
      • Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym.

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      3 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Dania bezmięsne
      • Kuchnia polska
      • Pierogi kluski naleśniki

      Zobacz wpisy

      Kurczak po hawajsku z ananasem
      Pikantne placuszki z porem

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      33 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      7 miesięcy temu

      Uwielbiam pierogi z jagodami, od kilku dni się nimi raczę, ale nie łączę z twarogiem. 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      8 miesięcy temu

      5 stars
      To zdjęcie jest cudowne, powinnaś dać je na jakiś konkurs…
      Kusi wyglądem by zjeść te pierożki…

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  krystynabozenna

      Dziękuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      8 miesięcy temu

      Lubię właśnie taką wersję albo z samymi truskawkami. Dla mnie lato to właśnie takie pierogi!

      0
      Odpowiedz
      Dominika D.
      Dominika D.
      8 miesięcy temu

      Aż mnie naszła ochota na pierogi!

      0
      Odpowiedz
      pojedztam.pl
      pojedztam.pl
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Z takim nadzieniem jadłyśmy tylko sklepowe, ale i one są przepyszne.

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Narobiłaś wszystkim apetytu na pierogi jak widać w komentarzach,
      dla mnie to taka potrawa na lato 🙂

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      1 rok temu

      Kocham pierogi w każdej wersji,
      ale sama nie umiem ich robić.
      To smak dzieciństwa , jak żyła jeszczde Babcia 🙂

      0
      Odpowiedz
      Inga
      Inga
      1 rok temu

      MMM kocham po prostu i solo i z serem, zawsze najwspanialszy smak, smak dzieciństwa

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Inga

      Zdecydowanie potwierdzam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Vademecum Mamy
      Vademecum Mamy
      1 rok temu

      Ja ostatnio kupiłam gotowca z jagodami i serem i były pyszne. A skład bardzo naturalny!

      0
      Odpowiedz
      Ania - Matka Mężatka
      Ania - Matka Mężatka
      1 rok temu

      Kocham jagody, a jeszcze bardziej podobne do nich borówki. Świetny przepis.

      0
      Odpowiedz
      Edi i Marco Voyager
      Edi i Marco Voyager
      1 rok temu

      Narobiłaś mi smaka. Już dawno nie robiłam pierożków i jeszcze z jagodami. Pychotka.

      0
      Odpowiedz
      Magda
      Magda
      2 lat temu

      Wyglądają mega smakowicie, ale ja zdecydowanie nie mam talentu do lepienia pierogów więc jem je tylko u teściowej 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Magda

      Też fajna opcja, nie trzeba się narobić, a można się najeść 🙂

      0
      Odpowiedz
      Anna
      Anna
      2 lat temu

      ale pycha! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Łukasz Jarych
      Łukasz Jarych
      2 lat temu

      Ale smaka narobilas na niedzielę !

      0
      Odpowiedz
      Sikoreczka
      Sikoreczka
      2 lat temu

      Poproszę o kilka sztuk, zjem od razu. Mniam mniam mniam.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Sikoreczka

      Zapraszam 🙂

      0
      Odpowiedz
      TuKama
      TuKama
      2 lat temu

      Muszą być pyszne! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Milka ZDROWIWLODZI
      Milka ZDROWIWLODZI
      2 lat temu

      Ja także robię pierogi! I tego wariantu jeszcze nie próbowałam. Dawałam dzieciom osobno z jagodami, osobno z serem. I pierwszych w ogóle nie chcieli jeść, a drugie chętnie. Może połączenie obydwu smaków, będzie dobrym rozwiązaniem. Dziękuję za przepis.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Milka ZDROWIWLODZI

      Polecam

      0
      Odpowiedz
      Bea
      Bea
      2 lat temu

      Pierogi na słodko to nie moja bajka.

      0
      Odpowiedz
      Marcin
      Marcin
      2 lat temu

      Jedyne pierogi jakie jem to są babci mojej Żony, ale te wyglądają tak ładnie, że chyba bym spróbował 🙂

      0
      Odpowiedz
      NewEnglandBlog.pl
      NewEnglandBlog.pl
      2 lat temu

      Moje ulubione. Smak dzieciństwa

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Ja wciaz szukam przepisu na ciasto na pierogi idealne. Twoje wyglądają cudownie

      0
      Odpowiedz
      Olga
      Olga
      2 lat temu

      Smak Dzieciństwa!

      0
      Odpowiedz
      Grafy w podróży
      Grafy w podróży
      2 lat temu

      Pierogi z każdym nadzieniem uwielbiam, tyle tylko, że od dawna robię je z mąki razowej. Domownicy już je polubili, choć na początku trochę kręcili nosami.

      0
      Odpowiedz
      Beata Herbata
      Beata Herbata
      2 lat temu

      Noo takie pierogi bym zjadła z ogromną przyjemnością 🙂 A jagody wprost uwielbiam i to Twoje nadzienie jest bardzo kuszące 🙂

      0
      Odpowiedz
      Gerard Chędożycki
      Gerard Chędożycki
      2 lat temu

      Dla mnie takie pierogi to nie tylko smak dzieciństwa.. Do dzisiaj w moim domu jadą się takie kilka razy do roku. Z tym, że obecni najczęściej zastepujemy jagody borówką amerykańską lub malinami. Pozdrawiam!

      0
      Odpowiedz
      Karola Buszujwkuchni
      Karola Buszujwkuchni
      2 lat temu

      O mniam! Koniecznie muszę je zrobić! Uwielbiam takie pierogi! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      2 lat temu

      Uwielbiam pierogi, mniam 😉

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      2 lat temu

      O jeżu ale teraz nam się takie pierogi na słodko zamarzyły <3 😀

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
      Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
      Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
      Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      SAVE & ACCEPT
      wpDiscuz
      33
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply