Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  27 lipca, 2018

Pierogi z serem i jagodami

Wędrówki po kuchni

 

Uwielbiam ten moment, kiedy na straganach pojawiają się świeże jagody, a w powietrzu czuć zapach lata. Wtedy wiem, że czas na pierogi z serem i jagodami, polane kremową i słodką śmietanką — kwintesencję lata zamkniętą w delikatnym cieście. Soczyste, lekko kwaskowe jagody w połączeniu z kremowym twarogiem tworzą nadzienie, które rozpływa się w ustach i przywołuje smak beztroskich, ciepłych dni. To deser (a czasem nawet cały obiad!), który smakuje najlepiej w ciepły dzień, podany z kubkiem zimnego kompotu i chwilą spokoju na tarasie lub w ogrodzie. Jeśli masz ochotę na odrobinę sielskiego lata na talerzu, ten przepis będzie w sam raz.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie10 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki poznańskiej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii *
  • 1 szklanka jagód

Słodka śmietanka

  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczk ekstraktu z wanilii *

Przygotowanie

    Nadzienie

    • Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

    Słodka śmietanka

    • Do śmietany dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

    Ciasto

    • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
    • Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
    • Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym.

    Odnośniki

    • * można zastąpić cukrem wanilinowym lub cukrem z dodatkiem prawdziwej wanilii

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.3 12 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Dania bezmięsne
    • Kuchnia polska
    • Pierogi kluski naleśniki

    Nawigacja wpisu

    Kurczak po hawajsku z ananasem
    Pikantne placuszki z porem

    Podobne wpisy

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
    Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

    Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

    Pierogi ruskie
    Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  3 marca, 2013
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Pierogi ruskie

    Łazanki z kapustą i pieczarkami
    Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Łazanki z kapustą i pieczarkami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    35 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Basia
    Basia
    4 lata temu

    5 stars
    Zrobiłam… Wyszły 133 pierogi 🙈😁

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Basia

    Super, życzę smacznego 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    5 lata temu

    Uwielbiam pierogi z jagodami, od kilku dni się nimi raczę, ale nie łączę z twarogiem. 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    5 stars
    To zdjęcie jest cudowne, powinnaś dać je na jakiś konkurs…
    Kusi wyglądem by zjeść te pierożki…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    5 lata temu

    Lubię właśnie taką wersję albo z samymi truskawkami. Dla mnie lato to właśnie takie pierogi!

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    5 lata temu

    Aż mnie naszła ochota na pierogi!

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    5 lata temu

    5 stars
    Z takim nadzieniem jadłyśmy tylko sklepowe, ale i one są przepyszne.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Narobiłaś wszystkim apetytu na pierogi jak widać w komentarzach,
    dla mnie to taka potrawa na lato 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    6 lata temu

    Kocham pierogi w każdej wersji,
    ale sama nie umiem ich robić.
    To smak dzieciństwa , jak żyła jeszczde Babcia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Inga
    Inga
    6 lata temu

    MMM kocham po prostu i solo i z serem, zawsze najwspanialszy smak, smak dzieciństwa

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Inga

    Zdecydowanie potwierdzam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Vademecum Mamy
    Vademecum Mamy
    6 lata temu

    Ja ostatnio kupiłam gotowca z jagodami i serem i były pyszne. A skład bardzo naturalny!

    0
    Odpowiedz
    Ania - Matka Mężatka
    Ania - Matka Mężatka
    6 lata temu

    Kocham jagody, a jeszcze bardziej podobne do nich borówki. Świetny przepis.

    0
    Odpowiedz
    Edi i Marco Voyager
    Edi i Marco Voyager
    6 lata temu

    Narobiłaś mi smaka. Już dawno nie robiłam pierożków i jeszcze z jagodami. Pychotka.

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    7 lata temu

    Wyglądają mega smakowicie, ale ja zdecydowanie nie mam talentu do lepienia pierogów więc jem je tylko u teściowej 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Magda

    Też fajna opcja, nie trzeba się narobić, a można się najeść 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    7 lata temu

    ale pycha! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Łukasz Jarych
    Łukasz Jarych
    7 lata temu

    Ale smaka narobilas na niedzielę !

    0
    Odpowiedz
    Sikoreczka
    Sikoreczka
    7 lata temu

    Poproszę o kilka sztuk, zjem od razu. Mniam mniam mniam.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Sikoreczka

    Zapraszam 🙂

    0
    Odpowiedz
    TuKama
    TuKama
    7 lata temu

    Muszą być pyszne! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Milka ZDROWIWLODZI
    Milka ZDROWIWLODZI
    7 lata temu

    Ja także robię pierogi! I tego wariantu jeszcze nie próbowałam. Dawałam dzieciom osobno z jagodami, osobno z serem. I pierwszych w ogóle nie chcieli jeść, a drugie chętnie. Może połączenie obydwu smaków, będzie dobrym rozwiązaniem. Dziękuję za przepis.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Milka ZDROWIWLODZI

    Polecam

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    7 lata temu

    Pierogi na słodko to nie moja bajka.

    0
    Odpowiedz
    Marcin
    Marcin
    7 lata temu

    Jedyne pierogi jakie jem to są babci mojej Żony, ale te wyglądają tak ładnie, że chyba bym spróbował 🙂

    0
    Odpowiedz
    NewEnglandBlog.pl
    NewEnglandBlog.pl
    7 lata temu

    Moje ulubione. Smak dzieciństwa

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Ja wciaz szukam przepisu na ciasto na pierogi idealne. Twoje wyglądają cudownie

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    7 lata temu

    Smak Dzieciństwa!

    0
    Odpowiedz
    Grafy w podróży
    Grafy w podróży
    7 lata temu

    Pierogi z każdym nadzieniem uwielbiam, tyle tylko, że od dawna robię je z mąki razowej. Domownicy już je polubili, choć na początku trochę kręcili nosami.

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    7 lata temu

    Noo takie pierogi bym zjadła z ogromną przyjemnością 🙂 A jagody wprost uwielbiam i to Twoje nadzienie jest bardzo kuszące 🙂

    0
    Odpowiedz
    Gerard Chędożycki
    Gerard Chędożycki
    7 lata temu

    Dla mnie takie pierogi to nie tylko smak dzieciństwa.. Do dzisiaj w moim domu jadą się takie kilka razy do roku. Z tym, że obecni najczęściej zastepujemy jagody borówką amerykańską lub malinami. Pozdrawiam!

    0
    Odpowiedz
    Karola Buszujwkuchni
    Karola Buszujwkuchni
    7 lata temu

    O mniam! Koniecznie muszę je zrobić! Uwielbiam takie pierogi! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    Uwielbiam pierogi, mniam 😉

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    7 lata temu

    O jeżu ale teraz nam się takie pierogi na słodko zamarzyły <3 😀

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    35
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz