Pierogi z serem i jagodami

 

Bez pierogów trudno byłoby wyobrazić sobie polską kuchnię. Na naszych stołach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. Jednak pierogi popularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane słodką śmietanką. Dziś połączyłam te dwa smaki w jedno danie i przyznam Wam szczerze, że ta wersja pierogów smakuje rewelacyjnie. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w czasie do kuchni mamy...
Przygotowanie1 godz.
Gotowanie10 min.
Czas całkowity1 godz. 10 min.
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto

    • 500 g mąki poznańskiej
    • 250 ml ciepłej wody *
    • 1 całe jajko
    • szczypta soli

    Nadzienie

    • 500 g twarogu półtłustego
    • 2 żółtka
    • 2-3 łyżki cukru pudru
    • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
    • 1 szklanka jagód

    Sos jogurtowy

    • 6 łyżek jogurtu naturalnego
    • ½ łyżki cukru pudru
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Przygotowanie

      Nadzienie

      • Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

      Sos jogurtowy

      • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

      Ciasto

      • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
      • Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
      • Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym.

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

      27 komentarze do “Pierogi z serem i jagodami

      1. Magda

        Wyglądają mega smakowicie, ale ja zdecydowanie nie mam talentu do lepienia pierogów więc jem je tylko u teściowej 🙂

        Odpowiedz
      2. Milka ZDROWIWLODZI

        Ja także robię pierogi! I tego wariantu jeszcze nie próbowałam. Dawałam dzieciom osobno z jagodami, osobno z serem. I pierwszych w ogóle nie chcieli jeść, a drugie chętnie. Może połączenie obydwu smaków, będzie dobrym rozwiązaniem. Dziękuję za przepis.

        Odpowiedz
      3. Gerard Chędożycki

        Dla mnie takie pierogi to nie tylko smak dzieciństwa.. Do dzisiaj w moim domu jadą się takie kilka razy do roku. Z tym, że obecni najczęściej zastepujemy jagody borówką amerykańską lub malinami. Pozdrawiam!

        Odpowiedz

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *