Według badania preferencji żywieniowych przeprowadzonego na rzecz kampanii Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” drób wybiera ok. 57% Polaków. Na wołowinę decyduje się natomiast 7%. Przygotowywanie kurczaka bez tłuszczu pozwala na pełne wykorzystanie jego wartości odżywczych. W artykule dowiesz się, ile kalorii ma pierś z kurczaka smażona bez tłuszczu i jak przyrządzić smaczny oraz zdrowy posiłek w krótkim czasie.
Kurczak bez tłuszczu – soczysta porcja zdrowia
Drób to jedno z bardziej popularnych mięs, szczególnie wśród polskich konsumentów. Statystycznie każdy mieszkaniec Unii Europejskiej zjada ok. 24 kg mięsa drobiowego. W Polsce średnia wynosi nieco więcej, bo 30 kg.
Warto wiedzieć:
Według obowiązującego prawa na terenie Polski w przypadku hodowli drobiu antybiotyki nie mogą być stosowane. Wyjątek stanowi leczenie zwierzęcia w chwilach choroby, lecz konieczna jest wtedy 2-tygodniowa karencja.
Kurczak bez smażenia ma delikatny smak, ale w połączeniu z ulubionymi przyprawami oraz dodatkami potrafi skutecznie pobudzić kubki smakowe.
- Ze względu na niewielką ilość tłuszczu – 1,3 g na 100 g – kurczak jest lekko strawny. Dlatego też mogą go jeść osoby, które cierpią, chociażby na wrzody żołądka, refluks, schorzenia wątroby, miażdżycę czy choroby nowotworowe. Zalecany jest również dla diabetyków i ludzi na diecie.
- Duża ilość białka – 22 g w 100 g piersi kurczaka bez tłuszczu – sprawia, że potrawy z dodatkiem drobiu świetnie pasują do jadłospisu sportowców.
- Kurczak ma 58 mg cholesterolu na 100 g, więc spokojnie mogą go jeść osoby z hipercholesterolemią.
W porównaniu do innych mięs kurczak smażony bez tłuszczu ma mniej kalorii. Jest również tańszy, a także ogólnodostępny. Może być dodatkiem do dania albo grać główną rolę. Nadaje się świetnie jako składnik sałatki czy tortilli. Oprócz walorów smakowych warto również wspomnieć o wartościach odżywczych.
Kurczak bez tłuszczu to źródło:
- potasu,
- magnezu,
- żelaza,
- cynku,
- miedzi,
- manganu,
- witamin z grupy B.
Ciekawostka:
Szacuje się, przeciętnej wielkości pierś kurczaka bez smażenia dostarcza 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i 100% w przypadku B3.
Drób jest więc nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Trzeba jednak zwrócić uwagę na sposób jego przygotowywanie. Smażenie mięsa w głębokim tłuszczu lub jedzenie go w nadmiarze z pewnością nie jest dobre dla organizmu.
Ile kalorii ma pierś z kurczaka smażona bez tłuszczu?
Wartość energetyczna zależy od części drobiu, gramatury oraz typu obróbki termicznej. W przypadku surowego mięsa z piersi kaloryczność wynosi 98 kcal/100 g. W takiej formie nigdy jednak nie jemy kurczaka bez tłuszczu.
Kaloryczność mięsa z piersi kurczaka:
- pieczona pierś – 135 kcal/100 g,
- gotowana pierś – 151 kcal/100 g,
- pierś kurczaka smażona bez tłuszczu – 175 kcal/100 g,
- pierś smażona na tłuszczu – 240 kcal/100 g,
- pierś smażona na tłuszczu w panierce – 270 kcal/100 g.
Jeśli nie przepadasz za gotowanym ani pieczonym mięsem, najlepszym wyborem będzie przygotowanie piersi z kurczaka bez smażenia. To wersja najzdrowsza i najmniej kaloryczna, a wciąż pyszna.
Kurczak bez smażenia – smak mięsa pozostaje bez zarzutu
Boisz się, że kurczak bez smażenia będzie suchy i niesmaczny? Nic bardziej mylnego! Z Airfryer Philips Ovi Smart przygotujesz śniadanie, obiad lub kolację z drobiem w roli głównej szybciej i zdrowiej! Urządzenie piecze, smaży i grilluje powietrzem, więc możesz bez problemu przygotować dla swoich najbliższych kurczaka bez tłuszczu. Nie trzeba go też nagrzewać, co pozwala na dodatkową oszczędność czasu.
- Ovi Smart piecze 1,5 razy szybciej niż w piekarniku[1].
- Z pomocą technologii Fat Removal z ulubionych potraw znika do 50% tłuszczów nasyconych[2].
Kurczak smażony bez tłuszczu nie traci swoich walorów smakowych. Mięso pozostaje soczyste w środku, a skórka jest delikatnie przypieczona i chrupiąca. W przypadku najbardziej popularnych dań urządzenie dzięki funkcji Smart Sensing samo dopasowuje oraz sprawdza czas i temperaturę przygotowywanego posiłku. Z Ovi Smart będziesz wiedzieć, jak gotować smacznie i zdrowo bez względu na okazję.
Pyszny kurczak smażony bez tłuszczu – przygotuj go z Philips Ovi Smart!
Urządzenie typu Airfryer zostało wyposażone w 5 programów Smart Chef. Dwa z nich pozwalają na przygotowanie pałek z kurczaka smażonych bez tłuszczu lub całości w wersji pieczonej. Temperatura oraz czas obróbki termicznej zależą od gramatury mięsa – urządzenie pyta o to przed włączeniem odpowiedniego trybu. Jednocześnie można także zrobić domowe, rumiane frytki bez tłuszczu.
Ciekawostka:
Przygotowywanie frytek w Ovi Smart pozwala na ograniczenie zużycie oleju do 90% w porównaniu do zwykłej frytkownicy.
Oczywiście można również przygotować inne części kurczaka bez tłuszczu – z Ovi Smart wyjdzie zdrowiej, a przede wszystkim szybciej i smaczniej! Posiłki nie tracą swojego aromatu, a dania wyglądają apetycznie. Forma, w której odbywa się proces smażenia, pieczenia lub grillowania ma gumowe nóżki, więc można ją bez problemu postawić na kuchennym blacie. Z tym zgrabnym, funkcjonalnym, pojemnym urządzeniem spokojnie przygotujesz obiad dla całej rodziny, a potem posprzątasz w kilku minut, wkładając wyjmowane elementy do zmywarki.
Co można przygotować z urządzeniem Airfryer Philips Ovi Smart:
- nuggetsy z kurczaka bez tłuszczu – ok. 10 min w 180℃,
- szaszłyki z piersi w curry – ok. 20 min w 180℃,
- stripsy w panierce – ok. 13 min w 160℃,
- klasyczną pierś kurczaka bez smażenia – ok. 20 min. w 180℃,
- pieczone udka ze śliwkami i oliwkami – ok. 15 min w 170℃,
- pikantne skrzydełka kurczaka bez smażenia – ok. 8 min w 160℃,
- faszerowanego kurczaka pieczonego w całości – po nafaszerowaniu i wstępnej obróbce ok. 60 min w 140℃.
Kurczaka bez tłuszczu można przygotować na wiele różnych, smacznych sposobów. Dzięki temu ten rodzaj mięsa rzadko się nudzi, ponieważ kombinacji jest naprawdę wiele. Któryś z wyszczególnionych przepisów Cię zaintrygował? A może szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad? Pobierz aplikację NutriU – tam znajdziesz wszystkie nasze kulinarne propozycje z kurczakiem bez smażenia w roli głównej i nie tylko!
[1] Na podstawie testów przeprowadzonych na 3 surowych nóżkach kurczaka, pieczonych w temp. 180°C przez 24 min.
[2] Na podstawie testów przeprowadzonych na 3 surowych nóżkach kurczaka, pieczonych w temp. 180°C przez 24 min.
Moja żona bardzo często robi kurczaka bez tłuszczu w Air Fryer i jest przepyszny
Dziękuję za te informacje. Jest z czego korzystać.
Lubie kurczaka chyba w każdej postaci, ale jeszcze beztłuszczowo go nie jadłam.
Polecam spróbować, jest wyśmienity 🙂
U nas najczęściej na obiad jest kurczak gotowany, pieczony lub smażony, czasem zdarza się że grillowany. No co poradzę, że najbardziej wszyscy u mnie wolą drób 🙂
U mnie też drób jest chyba na 1 miejscu 🙂
Coś w tych wyborach jest, rozumiem też że cena wpływa na decyzje konsumentów bo drób kurczak jest zdecydowanie tańszy od wołowiny
Dokładnie tak. Wołowina niestety ma dość wysoka cenę
Bez tłuszczu niewątpliwie jest bardzo smaczny.
Potwierdzam
Grillowana pierś z kurczaka czy nugetsy to podstawa obiadu dla moich córek, świetnie że prócz walorów smakowych ma też w sobie sporo wartości odżywczych
Ciekawe badanie i świetna propozycja dla miłośników zdrowego odżywiania! Kurczak smażony bez tłuszczu to doskonała opcja dla tych, którzy szukają smacznego, a zarazem lekkiego posiłku.
Dokładnie tak. Tak przygotowany jest o wiele zdrowszy 🙂
Niedzielny obiad bez kurczaka? Nie ma opcji:-)
I super 🙂
Nie znalazłam przepisu! Kurczaki są pyszne, kupuję takie z certyfikowanych hodowli.
Bo tu nie o przpis chodzi 🙂