Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Kuchnia polska, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  15 lutego, 2015

Rosół

Wędrówki po kuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie6 hours godz.
Czas całkowity6 hours godz. 20 min., min.
Drukuj
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • ½ kury rosołowej*
  • 2 udka kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 300 g wołowiny szponder wołowy
  • 3-4 sztuki łapek kurzych **
  • 1 skrzydło indycze
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 łodygi lubczyku
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • mały kawałek kapusty włoskiej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach
  • sól

Dodatkowo

  • makaron nitki ***
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie

  • Mięso układamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy gaz na średni i gotujemy około 5 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy. Rosół nie powinien gotować się zbyt szybko, powinien tylko ''pyrkać''.
  • Po 30 minutach gotowania dodajemy obrane warzywa i przyprawy: marchew, pietruszkę, selera, por, kapustę, lubczyk, pieprz w ziarenkach i sól do smaku. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad ogniem do momentu, aż cebula wyraźnie się zrumieni, a nawet będzie czarna. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu. Teraz pozostaje nam tylko powolne gotowanie, które powinno trwać od 3 do 6 godzin. Rosół podajemy z makaronem typu nitki, z dodatkiem marchewki i świeżo posiekanej natki pietruszki.

Odnośniki

  • * jeśli nie macie kury, można zastąpić korpusem z kurczaka
  • ** można pominąć
  • *** najlepiej użyć domowego makaronu

Uwagi dodatkowe

  • najlepszy rosół to rosół gotowany na mięsie mieszanym
  • do rosołu nie dodajemy mielonego pieprzu, gdyż ma być on klarowny. Pieprz mielony podajemy na stół, aby bezpośrednio doprawić rosół na talerzu
  • pozostały rosół jest świetną bazą do innych zup
  • zbyt duża ilość marchewki w rosole sprawi, że będzie on słodszy
  • nie wolno dopuścić do tego, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie.Nie będzie wtedy czysty i klarowny
  • mięso z rosołu można również wykorzystać do farszu na pierogi czy paszteciki

Dokładne porady i wskazówki dotyczące gotowania rosołu znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 9 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Mini pączki z serem
Kruche babeczki

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Klasyczne, Kuchnia azjatycka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  28 października, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

Tajska zupa dyniowa z kurczakiem

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
6 lat temu

W moim rodzinnym domu kazda zupa skladala sie z wody, kostki i dodatku, ktory czynil z tej mieszanki konkretna zupe. I tak pomidorowa byla jak dodano koncentrat, ogorkowa jak starte ogorki, barszcz czerwony jak wlano buraczanej zaprawki. Ja od kilku lat dopiero ucze sie normalnego gotowania, i wlasnie taki rosol zaczelam robic jakis czas temu 😉

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Marta

Brawo 🙂

1
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
6 lat temu

Rosół to moja ulubiona zupa. Do dziś raz w miesiącu wybieram się do babci właśnie na tą zupkę. Niestety moja wersja nie dorównuje babcinej 🙁

0
Odpowiedz
Karolina / Nasze Bąbelkowo
Karolina / Nasze Bąbelkowo
6 lat temu

Jakoś nie przepadam za rosołem – ale dzień po udanej imprezie jest on nieocenionym lekarstwem 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Karolina / Nasze Bąbelkowo

To prawda, po zakrapianej imprezie rosół wydaje się być niezastąpiony 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
6 lat temu

Genialny przepis, a rosół idealny na jesień!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Kinga

Dziękuję

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
6 lat temu

Odkad mieszkamy na Malcie nie jemy tak czesto, zupy w lecie nie goszcza w naszym menu, ale dzieki temu bardziej doceniamy smak dobrego, polskiego rosolu, idzie zima, wiec i rosol powroci na stol! ?

0
Odpowiedz
pożeram strony
pożeram strony
6 lat temu

Moja mama zawsze robi rosół na trzech różnych rodzajach mięsa. Jest wtedy pyszny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  pożeram strony

Dla mnie też taki jest najlepszy 🙂

0
Odpowiedz
Kate
Kate
6 lat temu

U nas rosół musi być w każdą niedzielę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Kate

U nas nie tak często, ale raz w miesiącu musi być 🙂

1
Odpowiedz
Magdalena
Magdalena
6 lat temu

Wazne, by byly takze dobre przyprawy i swieze warzywa. Pycha. Az zrobilam sie glodna:)

0
Odpowiedz
Alicja
Alicja
6 lat temu

Nie ma to jak dobry, sprawdzony przepis na pyszny rosół 😉

0
Odpowiedz
GOSIA
GOSIA
6 lat temu

Mąż uwielbia córka nie cierpi więc nie jest lekko ale w takiej wersji może może przełknie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  GOSIA

A to mnie zaskoczyłaś. Ja myślałam, że dzieciaki uwielbiają rosół 😉

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
6 lat temu

Uwielbiam rosół. Może kiedyś skorzystam z towjego przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Dominika D.

Polecam

0
Odpowiedz
Modest Vagabond
Modest Vagabond
6 lat temu

Jeśli zupa to tylko rosół! Najbardziej lubię ten mojego taty.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
6 lat temu

Rosół dobry na wszystko 🙂 nie tylko w 'niedziele’ go jem 🙂

0
Odpowiedz
Bethit
Bethit
6 lat temu

Moje dziecko ma uczulenie na marchew i cebulę. A my uwielbiamy rosół wiec jak to ugryźć? Cebule zastepuje porem ale czy w tym przypadku to przejdzie.. czym zastapic marchewkę zeby rosół byl naprawdę smaczny..

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Bethit

Cebulę można pominąć, a marchew zastąpić pasternakiem, który jest słodki 🙂

0
Odpowiedz
Om
Om
6 lat temu
Reply to  Bethit

Jest metoda aby dla osłodzenia dodać gruszkę, poszłabym w ta strone

-1
Odpowiedz
Olka
Olka
7 lat temu

Jako wegetarianka rosołów nie jadam. Ale generalnie zupy uwielbiam 🙂

0
Odpowiedz
Magonki
Magonki
7 lat temu

Dobry rosół to jest to! Niezawodny przy przeziębienavh i idealny na kaca ?

0
Odpowiedz
pożeram strony
pożeram strony
7 lat temu

Nie mam ręki do rosołu. Tą zupę pozostawiam mojej mamie 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lat temu

Rosół to również i u mnie ulubiona zupa. Najczęściej ją gotuję i nie tylko w niedzielę 😉 Ostatnio gotowałam rosół w wolnowarze. Wrzuciłam mięso (porcja rosołowa z indyka, kawałek wołowiny), warzywa (my lubimy dużo marchewki) i przyprawy do garnka, zalałam zimną wodą, przykryłam i nastawiłam temp na najniższą. Tak gotował się kilka dobrych godzin. Do tego makaron i świeży posiekany lubczyk. Pyszny wyszedł. No i dziecko stwierdziło, że pachnie jak u Babci 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lat temu
Reply to  Monika

Świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Anka
Anka
7 lat temu

ja do tego wszystkiego jeszcze dodaję trzy suszone grzybki

0
Odpowiedz
Bookiecik
Bookiecik
8 lat temu

Ulubiona „zupa” mojej rodziny. Je każdy. Sama też uwielbiam.

0
Odpowiedz
Książkowe powroty
Książkowe powroty
8 lat temu

Przyznaję, że takiego ,,mieszanego” rosołu nigdy nie gotowałam. U nas króluje albo zwykły rosół drobiowy albo wołowy. Ale to też ciekawy pomysł. 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
8 lat temu

Kocham rosol, taki babciny byl zawsze w niedziele w poludnie. Pachnial pietruszka byl zolciutki i plywaly piekne oczka, do tego wlasnorecznie robione kluski ach to byl smak mojego dziecinstwa. A rosol koniecznie na wlasnej kurze 🙂 Szkoda ze dla mnie te czasy minely 🙁

0
Odpowiedz
Klaudia J
Klaudia J
8 lat temu

Rosół uwielbiam i zaraz będę go przygotowywać 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
8 lat temu

U mnie obowiązkowo jeszcze grzyby suszone!! 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz