• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone  /  6 kwietnia, 2015

Sernik chałwowy

Wędrówki po kuchni
Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz. 15 min.
Czas całkowity1 godz. 35 min.
Drukuj
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 300 g ciastek zbożowych*
    • 60 g masła

    Masa serowa

    • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
    • 250 g ricotty
    • 300 g chałwy waniliowej
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 300 g białej czekolady
    • 85 g cukru pudru
    • 4 duże jajka

    Polewa czekoladowa

    • 150 g czekolady mlecznej
    • 100 ml śmietany kremówki

    Dodatkowo

    • 50 g chałwy waniliowej

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
      • Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.

      Polewa

      • Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik Biały Michał

      5 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Serniki pieczone

      Zobacz wpisy

      Zakwas na barszcz biały
      Babka kawowa

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      35 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      AgataMan
      AgataMan
      1 rok temu

      Na pewbo jest pyszny, ale obawiam sie, ze niesamowicie słodki.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  AgataMan

      Niesamowicie słodki nie jest – jest w sam raz, jak każde ciasto

      0
      Odpowiedz
      Pielęgnacyjny Zakątek
      Pielęgnacyjny Zakątek
      1 rok temu

      Bardzo lubię sernik, a jeśli zawiera czekoladę i chalwę, to jeszcze bardziej zachęca.

      0
      Odpowiedz
      Wiewiórka w okularach
      Wiewiórka w okularach
      1 rok temu

      Połączenie sernika i chałwy… O rety, zjadłabym całą blachę! 😀

      0
      Odpowiedz
      GosiaK
      GosiaK
      2 lat temu

      To musi być pyszne ?
      Jako dziecko nie lubiłam chałwy ale teraz za nią przepadam. Przy najbliższej okazji skorzystam z Twojego przepisu.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  GosiaK

      Ciesze się i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Marta Flak
      Marta Flak
      2 lat temu

      Serników nie lubię, za to bardzo lubię chałwę – kurcze, to warto chyba spróbować! 😀 Jedyny sernik jaki toleruję to taki gotowany, przekładany herbatnikami, z polewą czekoladową. Mogę mieć tu nowego mistrza 😀

      0
      Odpowiedz
      konfettitime
      konfettitime
      2 lat temu

      Prezentuje się niemal idealnie, zazdroszczę umiejętności kulinarnych.

      0
      Odpowiedz
      Magdalena
      Magdalena
      2 lat temu

      Ciekawe polaczenie skladnikow:)* Wyglada dobrze.

      0
      Odpowiedz
      Justi
      Justi
      2 lat temu

      Idealny do kwaki, którą teraz piję 😀

      0
      Odpowiedz
      Dorota
      Dorota
      2 lat temu

      O rany! Ale pyszności 🙂 Wylada też pięknie

      0
      Odpowiedz
      ada
      ada
      2 lat temu

      To musi byc pychotka niesamowita 🙂 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pat
      Pat
      2 lat temu

      Wow, aż ślinka cieknie, wygląd tak pięknie.

      0
      Odpowiedz
      pitbajKa
      pitbajKa
      2 lat temu

      Brzmi pysznie! Szkoda, że ja nie mam ręki do ciast… ale za to dobrze wychodzą mi wege obiadki!

      0
      Odpowiedz
      Gosia
      Gosia
      2 lat temu

      Wygląda obłędnie ale nie lubię sera z wiaderek bleee wole się trochę pomęczyć i zmielić ser w domu na gładką masę.

      0
      Odpowiedz
      Ola
      Ola
      2 lat temu

      Wykorzystam ten przepis, to musi być pyszne! <3

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      2 lat temu

      Już mam ślinotok! 😀

      0
      Odpowiedz
      Marzena
      Marzena
      2 lat temu

      Jadłam go kiedyś jest pyszny.Muszę go kiedyś spróbować zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kejt
      Kejt
      2 lat temu

      Ten przepis brzmi jak cudo! Wszystkie moje smaki połączone w jedno! Wspaniały 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      2 lat temu

      Sernik jest dla mnie najlepszym ciastem 😀 Nie robiłam jeszcze chałwowego, ale warto próbować nowych smaków.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Aleksandra

      Zachęcam do wypróbowania 🙂

      0
      Odpowiedz
      Dominika D.
      Dominika D.
      2 lat temu

      Bardzo fajny przepis. Z chęcią bym go posmakowała.

      0
      Odpowiedz
      Magdalena
      Magdalena
      2 lat temu

      Wyglada dobrze:) Lubie sernik. Polece przepis znajomej, poniewaz uwielbia piec serniki:)

      0
      Odpowiedz
      Angela
      Angela
      3 lat temu

      Trochę się obawiam, że taki sernik może być za słodki jak na mój gust. Mało która chałwa mi smakuje, ale jesli kiedyś na taki wpadnę to chętnie skosztuję 😀

      0
      Odpowiedz
      blue horse
      blue horse
      3 lat temu

      Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Różne serniki jadłem, ale o chałwowym nie słyszałem. Podejrzewam, że ma ciekway smak 🙂

      0
      Odpowiedz
      Kasia H.
      Kasia H.
      3 lat temu

      Moja babcia uwielbia chałwę i myślę, że taki sernik móglby być doskonałym pomysłem na prezent z okazji Dnia Babci 😉

      0
      Odpowiedz
      Kasia Hartung
      Kasia Hartung
      3 lat temu

      A ja wlaśnie szukała przepisu na coś “innego”. Super !

      0
      Odpowiedz
      Karola
      Karola
      3 lat temu

      Uwielbiam i chałwę i sernik! Z pewnością użyję tego przepisu, bo nigdy nie jadłam tego ciasta! Musi być pyszne!

      0
      Odpowiedz
      krystynabozenna
      krystynabozenna
      3 lat temu

      O chałwowym jeszcze nie słyszałam , a że lubię chałwę , to musi być pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Adriana
      Adriana
      3 lat temu

      Świetny pomysł, aż chyba zrobię – trochę przeraża mnie ta ilość cukru, ale cóż…;)

      0
      Odpowiedz
      Justyna Kulik
      Justyna Kulik
      3 lat temu

      Omg ? ? muszę spróbować, uwielbiam sernik, s jeszcze do tego chałwa, rozpusta !!

      0
      Odpowiedz
      Młodzi na Dorobku
      Młodzi na Dorobku
      3 lat temu

      jak to możliwe, że wyszedł Ci taki równy sernik? 😀

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Młodzi na Dorobku

      A no jakoś wyszedł 😀

      0
      Odpowiedz
      Jull Krajewska
      Jull Krajewska
      3 lat temu

      Uwielbiam sernik <3 Ten wygląda jak dzieło sztuki ! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pomysłowa
      Pomysłowa
      3 lat temu

      Jadłam ostatnio taki sernik. Nie lubię chałwy, więc byłam zaskoczona, że mi w ogóle smakuje. Sana też taki zrobię, przepis już znalazł się w zakładkach 🙂

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      35
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply