Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 300 g ciastek zbożowych*
- 60 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 250 g ricotty
- 300 g chałwy waniliowej
- 200 ml śmietany kremówki
- 300 g białej czekolady
- 85 g cukru pudru
- 4 duże jajka
Polewa czekoladowa
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
- 50 g chałwy waniliowej
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
- Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.
Polewa
- Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Na pewbo jest pyszny, ale obawiam sie, ze niesamowicie słodki.
Niesamowicie słodki nie jest – jest w sam raz, jak każde ciasto
Bardzo lubię sernik, a jeśli zawiera czekoladę i chalwę, to jeszcze bardziej zachęca.
Połączenie sernika i chałwy… O rety, zjadłabym całą blachę! 😀
To musi być pyszne ?
Jako dziecko nie lubiłam chałwy ale teraz za nią przepadam. Przy najbliższej okazji skorzystam z Twojego przepisu.
Ciesze się i polecam 🙂
Serników nie lubię, za to bardzo lubię chałwę – kurcze, to warto chyba spróbować! 😀 Jedyny sernik jaki toleruję to taki gotowany, przekładany herbatnikami, z polewą czekoladową. Mogę mieć tu nowego mistrza 😀
Prezentuje się niemal idealnie, zazdroszczę umiejętności kulinarnych.
Ciekawe polaczenie skladnikow:)* Wyglada dobrze.
Idealny do kwaki, którą teraz piję 😀
O rany! Ale pyszności 🙂 Wylada też pięknie
To musi byc pychotka niesamowita 🙂 🙂
Wow, aż ślinka cieknie, wygląd tak pięknie.
Brzmi pysznie! Szkoda, że ja nie mam ręki do ciast… ale za to dobrze wychodzą mi wege obiadki!
Wygląda obłędnie ale nie lubię sera z wiaderek bleee wole się trochę pomęczyć i zmielić ser w domu na gładką masę.
Wykorzystam ten przepis, to musi być pyszne! <3
Już mam ślinotok! 😀
Jadłam go kiedyś jest pyszny.Muszę go kiedyś spróbować zrobić 🙂
Ten przepis brzmi jak cudo! Wszystkie moje smaki połączone w jedno! Wspaniały 🙂
Sernik jest dla mnie najlepszym ciastem 😀 Nie robiłam jeszcze chałwowego, ale warto próbować nowych smaków.
Zachęcam do wypróbowania 🙂
Bardzo fajny przepis. Z chęcią bym go posmakowała.
Wyglada dobrze:) Lubie sernik. Polece przepis znajomej, poniewaz uwielbia piec serniki:)
Trochę się obawiam, że taki sernik może być za słodki jak na mój gust. Mało która chałwa mi smakuje, ale jesli kiedyś na taki wpadnę to chętnie skosztuję 😀
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Różne serniki jadłem, ale o chałwowym nie słyszałem. Podejrzewam, że ma ciekway smak 🙂
Moja babcia uwielbia chałwę i myślę, że taki sernik móglby być doskonałym pomysłem na prezent z okazji Dnia Babci 😉
A ja wlaśnie szukała przepisu na coś „innego”. Super !
Uwielbiam i chałwę i sernik! Z pewnością użyję tego przepisu, bo nigdy nie jadłam tego ciasta! Musi być pyszne!
O chałwowym jeszcze nie słyszałam , a że lubię chałwę , to musi być pyszny 🙂
Świetny pomysł, aż chyba zrobię – trochę przeraża mnie ta ilość cukru, ale cóż…;)
Omg ? ? muszę spróbować, uwielbiam sernik, s jeszcze do tego chałwa, rozpusta !!
jak to możliwe, że wyszedł Ci taki równy sernik? 😀
A no jakoś wyszedł 😀
Uwielbiam sernik <3 Ten wygląda jak dzieło sztuki ! 🙂
Jadłam ostatnio taki sernik. Nie lubię chałwy, więc byłam zaskoczona, że mi w ogóle smakuje. Sana też taki zrobię, przepis już znalazł się w zakładkach 🙂