Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  6 kwietnia, 2015

Sernik chałwowy

Wędrówki po kuchni
Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski. Owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów. Wypiek ten sięga czasów starożytnych. Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach. Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności. Sernik chałwowy zdecydowanie skradł nasze serca - wilgotny, o cudownie kremowej konsystencji i subtelnym, nie dominującym smaku chałwy.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 15 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 35 min., min.
Drukuj
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Spód

  • 300 g ciastek zbożowych*
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 250 g ricotty
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 300 g białej czekolady
  • 85 g cukru pudru
  • 4 duże jajka

Polewa czekoladowa

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietany kremówki

Dodatkowo

  • 50 g chałwy waniliowej

Przygotowanie

    Spód

    • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    • Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Chałwę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Do sera dodajemy ricottę, jajka, cukier i pokruszoną chałwę. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy śmietanę z białą czekoladą i mieszamy do połączenia się składników.
    • Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie całkowitego czasu pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do momentu wystudzenia. Wyjmujemy sernik z piekarnika i wstawiamy najlepiej do lodówki na 12 godzin.

    Polewa

    • Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie zagotować śmietany. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch schłodzonego sernika. Wierzch dekorujemy pokruszoną chałwą.

    Odnośniki

    • * użyłam ciastek degistive

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.2 16 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Serniki pieczone

    Nawigacja wpisu

    Zakwas na barszcz biały
    Babka kawowa

    Podobne wpisy

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd
    Okazje, Przepisy, Serniki pieczone, Wielkanoc, Wypieki  /  23 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd

    Kawowy sernik nowojorski
    Przepisy, Serniki pieczone, USA, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  9 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Kawowy sernik nowojorski

    Sernik michałkowy
    Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  16 marca, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Sernik michałkowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    35 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    AgataMan
    AgataMan
    5 lata temu

    Na pewbo jest pyszny, ale obawiam sie, ze niesamowicie słodki.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  AgataMan

    Niesamowicie słodki nie jest – jest w sam raz, jak każde ciasto

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    5 lata temu

    Bardzo lubię sernik, a jeśli zawiera czekoladę i chalwę, to jeszcze bardziej zachęca.

    0
    Odpowiedz
    Wiewiórka w okularach
    Wiewiórka w okularach
    5 lata temu

    Połączenie sernika i chałwy… O rety, zjadłabym całą blachę! 😀

    0
    Odpowiedz
    GosiaK
    GosiaK
    6 lata temu

    To musi być pyszne ?
    Jako dziecko nie lubiłam chałwy ale teraz za nią przepadam. Przy najbliższej okazji skorzystam z Twojego przepisu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  GosiaK

    Ciesze się i polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta Flak
    Marta Flak
    6 lata temu

    Serników nie lubię, za to bardzo lubię chałwę – kurcze, to warto chyba spróbować! 😀 Jedyny sernik jaki toleruję to taki gotowany, przekładany herbatnikami, z polewą czekoladową. Mogę mieć tu nowego mistrza 😀

    0
    Odpowiedz
    konfettitime
    konfettitime
    6 lata temu

    Prezentuje się niemal idealnie, zazdroszczę umiejętności kulinarnych.

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    6 lata temu

    Ciekawe polaczenie skladnikow:)* Wyglada dobrze.

    0
    Odpowiedz
    Justi
    Justi
    6 lata temu

    Idealny do kwaki, którą teraz piję 😀

    0
    Odpowiedz
    Dorota
    Dorota
    6 lata temu

    O rany! Ale pyszności 🙂 Wylada też pięknie

    0
    Odpowiedz
    ada
    ada
    6 lata temu

    To musi byc pychotka niesamowita 🙂 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    6 lata temu

    Wow, aż ślinka cieknie, wygląd tak pięknie.

    0
    Odpowiedz
    pitbajKa
    pitbajKa
    6 lata temu

    Brzmi pysznie! Szkoda, że ja nie mam ręki do ciast… ale za to dobrze wychodzą mi wege obiadki!

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    6 lata temu

    Wygląda obłędnie ale nie lubię sera z wiaderek bleee wole się trochę pomęczyć i zmielić ser w domu na gładką masę.

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    6 lata temu

    Wykorzystam ten przepis, to musi być pyszne! <3

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    6 lata temu

    Już mam ślinotok! 😀

    0
    Odpowiedz
    Marzena
    Marzena
    6 lata temu

    Jadłam go kiedyś jest pyszny.Muszę go kiedyś spróbować zrobić 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kejt
    Kejt
    6 lata temu

    Ten przepis brzmi jak cudo! Wszystkie moje smaki połączone w jedno! Wspaniały 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Sernik jest dla mnie najlepszym ciastem 😀 Nie robiłam jeszcze chałwowego, ale warto próbować nowych smaków.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra

    Zachęcam do wypróbowania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    6 lata temu

    Bardzo fajny przepis. Z chęcią bym go posmakowała.

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    6 lata temu

    Wyglada dobrze:) Lubie sernik. Polece przepis znajomej, poniewaz uwielbia piec serniki:)

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    7 lata temu

    Trochę się obawiam, że taki sernik może być za słodki jak na mój gust. Mało która chałwa mi smakuje, ale jesli kiedyś na taki wpadnę to chętnie skosztuję 😀

    0
    Odpowiedz
    blue horse
    blue horse
    7 lata temu

    Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Różne serniki jadłem, ale o chałwowym nie słyszałem. Podejrzewam, że ma ciekway smak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia H.
    Kasia H.
    7 lata temu

    Moja babcia uwielbia chałwę i myślę, że taki sernik móglby być doskonałym pomysłem na prezent z okazji Dnia Babci 😉

    0
    Odpowiedz
    Kasia Hartung
    Kasia Hartung
    7 lata temu

    A ja wlaśnie szukała przepisu na coś „innego”. Super !

    0
    Odpowiedz
    Karola
    Karola
    7 lata temu

    Uwielbiam i chałwę i sernik! Z pewnością użyję tego przepisu, bo nigdy nie jadłam tego ciasta! Musi być pyszne!

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    O chałwowym jeszcze nie słyszałam , a że lubię chałwę , to musi być pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Adriana
    Adriana
    7 lata temu

    Świetny pomysł, aż chyba zrobię – trochę przeraża mnie ta ilość cukru, ale cóż…;)

    0
    Odpowiedz
    Justyna Kulik
    Justyna Kulik
    7 lata temu

    Omg ? ? muszę spróbować, uwielbiam sernik, s jeszcze do tego chałwa, rozpusta !!

    0
    Odpowiedz
    Młodzi na Dorobku
    Młodzi na Dorobku
    7 lata temu

    jak to możliwe, że wyszedł Ci taki równy sernik? 😀

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Młodzi na Dorobku

    A no jakoś wyszedł 😀

    0
    Odpowiedz
    Jull Krajewska
    Jull Krajewska
    7 lata temu

    Uwielbiam sernik <3 Ten wygląda jak dzieło sztuki ! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pomysłowa
    Pomysłowa
    7 lata temu

    Jadłam ostatnio taki sernik. Nie lubię chałwy, więc byłam zaskoczona, że mi w ogóle smakuje. Sana też taki zrobię, przepis już znalazł się w zakładkach 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    35
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz