Jesień to piękny czas, pełen kolorowych i smacznych owoców. Królują gruszki, śliwki i oczywiście moje długo wyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. Smak dziko rosnących owoców jest nie do porównania z ich wersjami hodowlanymi czy nawet ogrodowymi. Są o wiele smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze. W dodatku ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są zupełnie za darmo! W tym roku nasze zbiory były wyjątkowo udane - zebrane 3 kilogramy szczęścia i wspaniale spędzony czas. Zamarzył nam się sernik z jeżynami i oto jest! Wspaniały, wilgotny, nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji i urzekającym smaku jeżyn.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 300 g czekoladowych ciastek degistve
- 80 g masła
Masa serowa
- 700 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 400 g jeżyn
- 200 g cukru pudru*
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
- 330 g śmietany 18%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki pasty z wanilii
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno jak i boki tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Masa serowa
- Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 1 godzinę.
Polewa
- Schłodzoną śmietanę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder pastę z wanilii. Miksujemy na wysokich obrotach, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną polewę odstawiamy do lodówki.
- Po godzinie pieczenia polewę wylewamy na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem sernik możemy ozdobić świeżymi listkami mięty i świeżymi jeżynami. Jeśli spodobał Wam się ten przepis, spróbujcie koniecznie przepisu na sernik z musem jeżynowym.
Odnośniki
- * ilość cukru można dostosować do własnych upodobań. Wszystko również zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
A jaki ser Pani użyła? Czy byłby dobru ten z wiaderka? 750 plus te mascarpone?
Tak jak pisze, uzyłam twarogu. Z wiaderka ma zupełnie inną konsystencję
Oki , bardzo dziękuję za szybką odpowiedź;)
To fakt, jezyny sa pyszne, ale Niemcy to specyficzny kraj.Nic nie znajdziesz na dziko rosnacego, ani szczczawiu,ani jerzyn.
Wylałam tą śmietanę czy senik jest jadalny? Co można teraz zrobic z górą?
Ciężko mi coś powiedzieć nie widząc, ale sernik z pewnością jest jadalny. Zawsze można na wierzch wylać polewę z czekolady, jeśli polewa ze śmietany spłynęła 🙂
A śmietana jaka jest po upieczeniu bo mi pływa…
Polewa jest taka jak na zdjęciu. Jeśli się rozpłynęła, to może wina śmietany. Warto kupić naturalną, bez dodatków
Uwielbiam! Czuję to przez skórę. Zrobiłabym już dzisiaj (wieczorem mamy gościa), ale niestety nie mam jeżyn 🙁
Uwielbiam serniki i uwielbiam jeżyny 🙂 I do tego ten lukier. Czy mogłoby być lepsze połączenie?
To nie lukier 🙂
Wow, wygląda przepysznie! Zapisuję do zrobienia, póki są jeżyny.
Obłędnie wygląda! Ten kolor, niesamowity! Muszę wypróbować przepis jak najszybciej 🙂
Wygląda obłędnie. A ja kocham serniki!
Ciekawe, czy smakowałby moim dzieciom 😉
Mnie się też marzy taki sernik, bo lubię.
Ale nie upiekę , bo nie umiem.
Pakuje walizki i jadę do Ciebie na szkolenie.
Ciasto wygląda obłędnie i pożeram je wzrokiem!!
Pozdrawiam-)
Irena
Zapraszam, to będzie czysta przyjemność 🙂
sernik to mój faworyt wśród ciast, muszę wypróbować ten przepis
sernik moje ulubione ciasto 🙂
Oh Muszę spóbować !!! 🙂 Cudownie wygląda.
330g śmietany + 300 g ciastek czekoladowych, na pewno smakowicie ale to jest niezła bomba kaloryczna. Mimo wszystko uwielbiam takie ciasta
wygląda smakowicie, już sam widok cieszy oko. Jerzyn i malin u mnie dostatek ale niestety piekarnika brak
Wygląda przepięknie ! I zapewne bosko smakuje 🙂
W takim wydaniu sernika jeszcze nie próbowałam. Idealnie jesienny kolor 🙂
Muszę spróbować 🙂
Kocham serniki w każdej postaci!! Chętnie bym taki spróbowała. Moja teściowa zrobiła raz jagodowy i był przepyszny
Wow, ale świetne połączenie! Chyba nigdy nie jadłam takiego sernika!
Chyba coś podobnego w weekend ukręcę ! 🙂
Nie przepadam za sernikiem ale coś czuję że ten by podbił moje serce 🙂
Chyba przeglądanie takich pyszności na pusty żołądek nie jest wskazane – aż ślinka cieknie a kiszki marsza grają! *O*
Wygląda przepysznie i nie jest skomplikowany. Zapiszę sobie ten przepis, jesli nie masz nic przeciwko i kiedyś zrobię to ciasto. Na razie nie, bo jestem na diecie i każdego dnia ze sobą walczę.
Chciałabym kawałek! 🙂
Wyglada extra!
Jak on obłędnie wygląda! Chcę, teraz, zaraz! 🙂
Wspaniały! I kolor i wyglad i pewnie smak. Do tego ciasteczkowy spód. Zachwycam się nim ?