I jak nie kochać lata... czarne jeżyny zerwane skoro świt, muśnięte ciepłym, sierpniowym słońcem. Zatopione w delikatnym i puszystym musie. Do tego wspaniały, kremowy sernik pachnący wanilią na delikatnym, kruchym spodzie. Cudowne połączenie smaków, które w pełni się uzupełniają, a sernik bajecznie smakuje.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 65 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 700 g mielonego twarogu
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mus jeżynowy
- 400 g jeżyn
- 500 ml śmietany 36%
- 100 g cukru pudru
- 1½ łyżki żelatyny
Dodatkowo
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto
- Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach 30 x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane.
Ser
- Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.
Mus jeżynowy
- Jeżyny blendujemy. Powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Uwagi dodatkowe
- do przygotowania tego ciasta można użyć świeżych jak i mrożonych jeżyn
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from My men’s kitchen
Sporo jeżyn ostatnio w przepisach, a ja w sumie całe życie jadłam je tylko na surowo 😀
Coś czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło.
Zamiast jeżyn można dodać borówki. Tez będzie bardzo dobrze smakował. Pyszny deser
Borówki maja zupełnie inny smak, ale jak ktoś lubi to można spróbować 🙂
Mam własne jeżyny, mąż chce z nich zrobić nalewkę, ale jeśli mu podam jeżyny w takiej sernikowej formie na pewno będzie zachwycony 🙂
Z pewnością tak 🙂 Może i na nalewkę starczy 😀
Lubię serniki, a w dodatku w takiej kompozycji,
pięknie i artystycznie to wygląda 🙂
Dzieci za bardzo nie lubią ale my uwielbiamy
Pyszne lekkie ciasto – w sam raz na lato!
Bardzo bardzo pysznie to wygląda 😀
Chetnie skorzystam 😀
Szczerze mówiąc, zjadłabym same jeżyny ? I nawet zrywać lubię ?
Wygląda obłędnie muszę spróbować Twojego przepisu 🙂
Wygląda pysznie i lekko, idealnie na upały 🙂
Ciasto wyglada wspaniałe i zachęca do wypróbowania! Zapisuje przepis w ulubionych ?
Jeżyny jadam rzadko i sama nie wiem czemu bo to samo zdrowie.
Już sprawdzone, dobry przepis
Pech chce, że od jutra wymyśliłam dietę! ;D a taki serniczek wygląda bardzo kusząco! <3 Ale ja już sama wyglądam jak taki puszysty serniczek, więc na razie mogę tylko pomarzyć o nim i zapisać przepis na lepsze czasy <3
Nawet wygląda bajecznie 😛
Mniam, koniecznie muszę zapisać sobie ten przepis.
Zrobienie czegokolwiek z twarogiem to dla mnie straszny problem od kiedy mieszkam w Niemczech …
Aż się głodna zrobiłam! 🙂
Jejku – jakie to musi być pyszne. Uwielbiam jeżyny i wszelkie owoce leśne. A i kocham serniki na ciepło, na zimno. A pomysleć, że kiedyś nie lubiłam – matko kim ja wtedy byłam 😀
Muszę przyznać, że Twój sernik wygląda przepysznie! Przywodzi na myśl cieplejszą aurę 🙂
Dziękuję.
Jak to ciasto pięknie wygląda!
Chciałam napisać to samo 🙂
Wygląda smakowicie, może uda mi się nazbierać jeżyn, chociaż już pewnie za późno. Taki mus musi być pyszny.
Bardzo fajny przepis. Próbowałaś żelatynę zastąpić roślinnym agar-agar?
Nie próbowałam 🙂
a wczoraj posadziliśmy jeżynę w ogrodzie 😀 już mam pomysł na deser 😀