Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  7 października, 2016

Sernik z żelką mango

Wędrówki po kuchni
Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 45 min., min.
Czas całkowity2 hours godz. 15 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 16
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Spód

  • 200 g zbożowych ciastek *
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 750 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Żelka z mango

  • 500 g mango z puszki **
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 18 g żelatyny

Przygotowanie

    Spód

    • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    • Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
    • W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

    Żelka z mango

    • Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
    • Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.

    Odnośniki

    • * użyłam ciastek degistive
    • ** waga owoców po odsączeniu

    Uwagi dodatkowe

    • podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
    • mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Serniki pieczone

    Nawigacja wpisu

    Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach
    Tort ajerkoniakowy na rocznicę ślubu

    Podobne wpisy

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd
    Okazje, Przepisy, Serniki pieczone, Wielkanoc, Wypieki  /  23 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

    Sernik z białą czekoladą i lemon curd

    Kawowy sernik nowojorski
    Przepisy, Serniki pieczone, USA, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  9 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

    Kawowy sernik nowojorski

    Sernik michałkowy
    Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  16 marca, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Sernik michałkowy

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    29 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Kasia
    Kasia
    4 lata temu

    5 stars
    Właśnie piekę ten sernik drugi raz. Co prawda tym razem bez żelki bo jednak nam nie odpowiadała, ale sam sernik dla mnie wręcz idealny, konsystencja, smak… Taki kremowy. Do tego wychodzi bardzo równy, świetnie się kroi i przy tym prezentuje na talerzyku, robi wrażenie u gości 😉 Dziękuję za ten przepis.
    Aha! Używam do sernika twarogu z wiaderka firmy Wieluń, mój ulubiony.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Kasia

    Ciszę się, że smakuje 🙂 Jak będzie możliwość proszę o dodanie zdjęcia 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zołza z kitką
    Zołza z kitką
    4 lata temu

    Chociaż za sernikami na codzień nie przepadam – tego całkowicie mnie zaciekawił! Żelka mango przekonała mnie na całego 😀

    0
    Odpowiedz
    Marlena H.
    Marlena H.
    4 lata temu

    5 stars
    Kocham sernik! To moje ulubione ciasto. Z wersją mango jeszcze nigdy go nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję przepis, kiedy nadarzy się okazja.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Marlena H.

    Polecam, jest pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Na sernik zawsze, ale zawsze, się skuszę, to moje ukochane ciasto, im więcej odmian, tym lepiej. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    4 lata temu

    Jejku, wygląda wspaniale. Właśnie się zastawialiśmy, jakie ciasto zrobić na święta i chyba zdecydowałam! Zapisuję przepis.

    0
    Odpowiedz
    august
    august
    6 lata temu

    Nigdy nie jadłem sernika z mango. Muszę spróbować.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu
    Odpowiedź do  august

    Ser tak smacznie komponuje się z każdym owocem, nie tylko z tradycyjnie z brzoskwiniami. 🙂

    -1
    Odpowiedz
    Galaktyka Muzyki
    Galaktyka Muzyki
    6 lata temu

    Twoje wypieki zawsze wyglądają obłędnie. Już samo to to talent. Ciekawe jak muszą smakować? 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Galaktyka Muzyki

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    ania
    ania
    6 lata temu

    uwielbiam serniki na zimno i myślałam, że wszystkie już robiłam, ale się myliłam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  ania

    Ale to nie jest sernik na zimno 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sylwia
    Sylwia
    6 lata temu

    Piękny. Kocham mango I do sernika pasuje idealnie.

    0
    Odpowiedz
    Literatka kawy.
    Literatka kawy.
    7 lata temu

    Wygląda świetnie i pewnie też tak smakuje 🙂 Ja do pieczenia mam dwie lewe ręce, ale podeślę przepis mojej mamie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bartusiowy Blog
    Bartusiowy Blog
    7 lata temu

    Wyglada fantastycznie! Jaka szkoda, ze w moim piekarniku serniki sie nie udaja…

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    7 lata temu

    Wygląda niesamowicie apetycznie! Lekko i orzeźwiająco, idealny na lato.

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    7 lata temu

    Uwielbiam sernik i to w różnym wydaniu. Szkoda, że w Wietnamie biały ser jest mało dostępny. My robimy sami, ale wolimy go zjadać na świeżo niż przeznaczać spora ilość na serniczek, ale może się skusimy. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Polecam. My serniki uwielbiamy, ale na szczęście w NI ser biały dostępny w PL sklepach, choć sama też często robię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Toksycznakosmetyczka
    Toksycznakosmetyczka
    7 lata temu

    Ale pyszny serniczek.

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Smakowicie wygląda, jutro będę piekła serniczek na święta 🙂 ale swoim kusisz nigdy takiego nie robiłam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dominika
    Dominika
    8 lata temu

    Witam!
    Mam pytanko:co to jest pasta waniliowa???

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Dominika

    Proszę https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/
    Pastę waniliową można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii

    0
    Odpowiedz
    IvyS
    IvyS
    8 lata temu

    A ja mam pytanie. Czy można użyć serka z wiaderka (sernikowego)?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  IvyS

    Można, ale konsystencja sernika nie będzie już taka sama. Trzeba by zmienić ilość pozostałych składników. Jak dla mnie sernik z prawdziwego sera jest najlepszy 🙂 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    IvyS
    IvyS
    8 lata temu
    Odpowiedź do  admin

    Dziękuję za cenną uwagę, myślałam aby sobie ułatwić nieco zadanie : )) Czyli jednak zmielę… A twaróg lepiej chudy, półtłusty czy tłusty?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  IvyS

    Ja przeważnie mieszam półtłusty z tłustym bądź chudym. To zależy co mam pod ręką 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra z Cooking Monster
    Aleksandra z Cooking Monster
    9 lata temu

    Kocham mango, więc ten sernik to coś totalnie dla mnie <3 no i wspaniale się prezentuje 🙂 Twój Mąż musiał być zachwycony 🙂

    0
    Odpowiedz
    rabarbarowo
    rabarbarowo
    9 lata temu

    Bardzo orzeźwiający serniczek 😉

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    29
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz