• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone  /  7 października, 2016

Sernik z żelką mango

Wędrówki po kuchni
Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie1 godz. 45 min.
Czas całkowity2 godz. 15 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 16
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Spód

    • 200 g zbożowych ciastek *
    • 60 g masła

    Masa serowa

    • 750 g twarogu
    • 250 g mascarpone
    • 150 ml śmietanki kremówki
    • 230 g cukru
    • 5 jajek
    • 40 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka pasty waniliowej

    Żelka z mango

    • 500 g mango z puszki **
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 18 g żelatyny

    Przygotowanie

      Spód

      • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa

      • Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
      • W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

      Żelka z mango

      • Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
      • Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.

      Odnośniki

      • * użyłam ciastek degistive
      • ** waga owoców po odsączeniu

      Uwagi dodatkowe

      • podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
      • mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sernik cytrynowy z musem truskawkowym

      0 0 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Serniki pieczone

      Zobacz wpisy

      Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach
      Tort ajerkoniakowy na rocznicę ślubu

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      29 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Kasia
      Kasia
      20 dni temu

      5 stars
      Właśnie piekę ten sernik drugi raz. Co prawda tym razem bez żelki bo jednak nam nie odpowiadała, ale sam sernik dla mnie wręcz idealny, konsystencja, smak… Taki kremowy. Do tego wychodzi bardzo równy, świetnie się kroi i przy tym prezentuje na talerzyku, robi wrażenie u gości 😉 Dziękuję za ten przepis.
      Aha! Używam do sernika twarogu z wiaderka firmy Wieluń, mój ulubiony.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      18 dni temu
      Reply to  Kasia

      Ciszę się, że smakuje 🙂 Jak będzie możliwość proszę o dodanie zdjęcia 🙂

      0
      Odpowiedz
      Zołza z kitką
      Zołza z kitką
      1 miesiąc temu

      Chociaż za sernikami na codzień nie przepadam – tego całkowicie mnie zaciekawił! Żelka mango przekonała mnie na całego 😀

      0
      Odpowiedz
      Marlena H.
      Marlena H.
      1 miesiąc temu

      5 stars
      Kocham sernik! To moje ulubione ciasto. Z wersją mango jeszcze nigdy go nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję przepis, kiedy nadarzy się okazja.

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Marlena H.

      Polecam, jest pyszny 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      1 miesiąc temu

      Na sernik zawsze, ale zawsze, się skuszę, to moje ukochane ciasto, im więcej odmian, tym lepiej. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aga
      Aga
      1 miesiąc temu

      Jejku, wygląda wspaniale. Właśnie się zastawialiśmy, jakie ciasto zrobić na święta i chyba zdecydowałam! Zapisuję przepis.

      0
      Odpowiedz
      august
      august
      1 rok temu

      Nigdy nie jadłem sernika z mango. Muszę spróbować.

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      1 miesiąc temu
      Reply to  august

      Ser tak smacznie komponuje się z każdym owocem, nie tylko z tradycyjnie z brzoskwiniami. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Galaktyka Muzyki
      Galaktyka Muzyki
      1 rok temu

      Twoje wypieki zawsze wyglądają obłędnie. Już samo to to talent. Ciekawe jak muszą smakować? 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Galaktyka Muzyki

      Dziękuję

      0
      Odpowiedz
      ania
      ania
      1 rok temu

      uwielbiam serniki na zimno i myślałam, że wszystkie już robiłam, ale się myliłam

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  ania

      Ale to nie jest sernik na zimno 🙂

      0
      Odpowiedz
      Sylwia
      Sylwia
      1 rok temu

      Piękny. Kocham mango I do sernika pasuje idealnie.

      0
      Odpowiedz
      Literatka kawy.
      Literatka kawy.
      2 lat temu

      Wygląda świetnie i pewnie też tak smakuje 🙂 Ja do pieczenia mam dwie lewe ręce, ale podeślę przepis mojej mamie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bartusiowy Blog
      Bartusiowy Blog
      2 lat temu

      Wyglada fantastycznie! Jaka szkoda, ze w moim piekarniku serniki sie nie udaja…

      0
      Odpowiedz
      Joanna
      Joanna
      2 lat temu

      Wygląda niesamowicie apetycznie! Lekko i orzeźwiająco, idealny na lato.

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      2 lat temu

      Uwielbiam sernik i to w różnym wydaniu. Szkoda, że w Wietnamie biały ser jest mało dostępny. My robimy sami, ale wolimy go zjadać na świeżo niż przeznaczać spora ilość na serniczek, ale może się skusimy. 🙂

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Aneta

      Polecam. My serniki uwielbiamy, ale na szczęście w NI ser biały dostępny w PL sklepach, choć sama też często robię 🙂

      0
      Odpowiedz
      Toksycznakosmetyczka
      Toksycznakosmetyczka
      2 lat temu

      Ale pyszny serniczek.

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Smakowicie wygląda, jutro będę piekła serniczek na święta 🙂 ale swoim kusisz nigdy takiego nie robiłam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Dominika
      Dominika
      3 lat temu

      Witam!
      Mam pytanko:co to jest pasta waniliowa???

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  Dominika

      Proszę https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/
      Pastę waniliową można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii

      0
      Odpowiedz
      IvyS
      IvyS
      3 lat temu

      A ja mam pytanie. Czy można użyć serka z wiaderka (sernikowego)?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  IvyS

      Można, ale konsystencja sernika nie będzie już taka sama. Trzeba by zmienić ilość pozostałych składników. Jak dla mnie sernik z prawdziwego sera jest najlepszy 🙂 Pozdrawiam

      0
      Odpowiedz
      IvyS
      IvyS
      3 lat temu
      Reply to  admin

      Dziękuję za cenną uwagę, myślałam aby sobie ułatwić nieco zadanie : )) Czyli jednak zmielę… A twaróg lepiej chudy, półtłusty czy tłusty?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      3 lat temu
      Reply to  IvyS

      Ja przeważnie mieszam półtłusty z tłustym bądź chudym. To zależy co mam pod ręką 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra z Cooking Monster
      Aleksandra z Cooking Monster
      4 lat temu

      Kocham mango, więc ten sernik to coś totalnie dla mnie <3 no i wspaniale się prezentuje 🙂 Twój Mąż musiał być zachwycony 🙂

      0
      Odpowiedz
      rabarbarowo
      rabarbarowo
      4 lat temu

      Bardzo orzeźwiający serniczek 😉

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      29
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply