Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 200 g zbożowych ciastek *
- 60 g masła
Masa serowa
- 750 g twarogu
- 250 g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 230 g cukru
- 5 jajek
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Żelka z mango
- 500 g mango z puszki **
- 3 łyżki soku z cytryny
- 18 g żelatyny
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
- W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
Żelka z mango
- Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
- Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
- ** waga owoców po odsączeniu
Uwagi dodatkowe
- podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
- mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Właśnie piekę ten sernik drugi raz. Co prawda tym razem bez żelki bo jednak nam nie odpowiadała, ale sam sernik dla mnie wręcz idealny, konsystencja, smak… Taki kremowy. Do tego wychodzi bardzo równy, świetnie się kroi i przy tym prezentuje na talerzyku, robi wrażenie u gości 😉 Dziękuję za ten przepis.
Aha! Używam do sernika twarogu z wiaderka firmy Wieluń, mój ulubiony.
Ciszę się, że smakuje 🙂 Jak będzie możliwość proszę o dodanie zdjęcia 🙂
Chociaż za sernikami na codzień nie przepadam – tego całkowicie mnie zaciekawił! Żelka mango przekonała mnie na całego 😀
Kocham sernik! To moje ulubione ciasto. Z wersją mango jeszcze nigdy go nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję przepis, kiedy nadarzy się okazja.
Polecam, jest pyszny 🙂
Na sernik zawsze, ale zawsze, się skuszę, to moje ukochane ciasto, im więcej odmian, tym lepiej. 🙂
Jejku, wygląda wspaniale. Właśnie się zastawialiśmy, jakie ciasto zrobić na święta i chyba zdecydowałam! Zapisuję przepis.
Nigdy nie jadłem sernika z mango. Muszę spróbować.
Ser tak smacznie komponuje się z każdym owocem, nie tylko z tradycyjnie z brzoskwiniami. 🙂
Twoje wypieki zawsze wyglądają obłędnie. Już samo to to talent. Ciekawe jak muszą smakować? 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Dziękuję
uwielbiam serniki na zimno i myślałam, że wszystkie już robiłam, ale się myliłam
Ale to nie jest sernik na zimno 🙂
Piękny. Kocham mango I do sernika pasuje idealnie.
Wygląda świetnie i pewnie też tak smakuje 🙂 Ja do pieczenia mam dwie lewe ręce, ale podeślę przepis mojej mamie 🙂
Wyglada fantastycznie! Jaka szkoda, ze w moim piekarniku serniki sie nie udaja…
Wygląda niesamowicie apetycznie! Lekko i orzeźwiająco, idealny na lato.
Uwielbiam sernik i to w różnym wydaniu. Szkoda, że w Wietnamie biały ser jest mało dostępny. My robimy sami, ale wolimy go zjadać na świeżo niż przeznaczać spora ilość na serniczek, ale może się skusimy. 🙂
Polecam. My serniki uwielbiamy, ale na szczęście w NI ser biały dostępny w PL sklepach, choć sama też często robię 🙂
Ale pyszny serniczek.
Smakowicie wygląda, jutro będę piekła serniczek na święta 🙂 ale swoim kusisz nigdy takiego nie robiłam 🙂
Witam!
Mam pytanko:co to jest pasta waniliowa???
Proszę https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/pasta-waniliowa-hansells/
Pastę waniliową można zastąpić ekstraktem z wanilii bądź laską wanilii
A ja mam pytanie. Czy można użyć serka z wiaderka (sernikowego)?
Można, ale konsystencja sernika nie będzie już taka sama. Trzeba by zmienić ilość pozostałych składników. Jak dla mnie sernik z prawdziwego sera jest najlepszy 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję za cenną uwagę, myślałam aby sobie ułatwić nieco zadanie : )) Czyli jednak zmielę… A twaróg lepiej chudy, półtłusty czy tłusty?
Ja przeważnie mieszam półtłusty z tłustym bądź chudym. To zależy co mam pod ręką 🙂 Życzę udanych wypieków 🙂
Kocham mango, więc ten sernik to coś totalnie dla mnie <3 no i wspaniale się prezentuje 🙂 Twój Mąż musiał być zachwycony 🙂
Bardzo orzeźwiający serniczek 😉