Ten magiczny tort miałam przyjemność wykonać dla mojej przyszłej synowej, wielkiej fanki przygód Harrego Pottera. Był dopełnieniem urodzinowego prezentu, który podarował jej mój syn - podróż do Studia Warner Bros znajdującego się w Londynie. Warner Bros Studio to coś w rodzaju muzeum tematycznego, w którym upamiętniono serię filmów o czarach, magii i ogromnej przyjaźni między trójką głównych bohaterów. Atrakcji w Warner Bros Studio nie brakowało, nasza fanka była zachwycona i wróciła z pełnym bagażem wrażeń. Jestem przekonana, że te wyjątkowe urodziny długo będzie wspominać. Tort był słodką niespodzianką i zwieńczeniem tych wspaniałych, 25 urodzin. Delikatne i lekkie biszkopty przełożone przepysznym, mocno orzechowym kremem. Uzupełnieniem tego orzechowego smaku był owocowy krem wiśniowy, z lekko kwaskową nutą gęstej i jakże cudownie pysznej frużeliny wiśniowej. Nie za słodki, idealny, bajecznie pyszny!
Porcje: 16
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- szczypta soli
Krem orzechowy
- 400 ml śmietany kremówki *
- 400 g serka mascarpone
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- 4-5 łyżek spirytusu
Krem wiśniowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g wiśni **
- 2-3 łyżki cukru ***
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Frużelina wiśniowa
- 250 g wiśni **
- 2-3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Nasączenie
- 140 ml wody mineralnej niegazowanej
- 5-6 łyżek spirytusu
- 3-4 łyżki soku cytryny
- 2-3 łyżki cukru
Krem maślany do tynkowania tortu
- 350 g masła 82%
- 300 g mleka skondensowanego, słodzonego
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy regulujemy do 18 cm, układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem orzechowy
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz cukier i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy oraz spirytus.
Krem wiśniowy
- Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na małej mocy palnika około 3-4 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do wiśni. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę wiśniową i miksujemy do połączenia się składników.
Frużelina wiśniowa
- Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Należy pamiętać, że każde wiśnie mają inną słodycz. Należy więc dodać tyle cukru, aby frużelina była lekko kwaskowa, nie za słodka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Nasączenie
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany do tynkowania tortu
- Masło ucieramy przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i miksujemy przez kolejne 5 minut, aby odpowietrzyć krem.
Przełożenie
- Tort składamy w rancie cukierniczym, zabezpieczonym folią rantową. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Krem wiśniowy przekładamy do rękawa cukierniczego. Obcinamy końcówkę rękawa na około 1 cm. Wyciskamy krem tylko na około tortu, aby utworzył się rant, który utrzyma naszą frużelinę. Na środek wykładamy frużelinę wiśniową i wyrównujemy. Następnie wykładamy ostrożnie pozostały kremem wiśniowym i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu, który również nasączamy. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić. Tort z wierzchu zabezpieczamy papierem do pieczenia i chłodzimy przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
- Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy oraz folię rantową. Tynkujemy dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy. Powodzenia!
Odnośniki
- * użyłam śmietany whipping cream 42 %** można użyć wiśni mrożonych
Uwagi dodatkowe
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
- wszystkie dekoracje zostały wykonane z masy cukrowej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Magiczny dla oczu i idealny dla miłośników sagi, którzy chcą poczuć się jakby byli w Hogwarcie.
Wygląda obłędnie podziwam za zrobienie, a i na pewno dobrze smakuje
Dziękuję ślicznie 🙂
Wyglada pięknie i na pewno smakuje jeszcze lepiej! Mistrzostwo!
Dziękuję 🙂
Wygląda smakowicie i rzekłaś mnie, że takim cudeńkiem postanowiłaś sprawić radość przyszłej synowej.
Dziękuję 🙂
Przypomniał mi się mem przy okazji z podpisem „kiedy Voldemort jest tak silny, że na pomoc wzywasz fuhrera”
Tort jest cudny. W smaku też na pewno jest dobry, ja również nie lubię słodkich tortów, więc ten przepis będzie idealny.
Dziękuję
Świetny tort i ciekawie ozdobiony. Dla fanów Harrego Pottera to niezwykły prezent.
Dziękuję
Na pewno wielu miłośników tego czarodzieja chciałoby mieć taki wypiek.
Wow, efekt końcowy jest niesamowity!
Ale dzieło sztuki. Chyba rzucę sobie wyzwanie i nauczę się robić torty
Dziękuję 🙂
Jaki uroczy! Znam zarówno małych, jak i dużych fanów Harrego, którzy byliby zachwyceni.
Jestem przekonana, że i nie jeden nie fan Harrego byłby zachwycony kunsztem jaki pokazała autorka postu.
Mnie samą natomiast kupiły wiśnie w środku <3
My za dobry tydzień wybieramy się do kawiarni Harry’ego Pottera w Łodzi. Liczymy na smaczne gofry.
Mam nadzieję że miło spędzicie czas 🙂
Też mam taką nadzieję, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Piękny ten tort, można rzec arcydzieło. Na bank jeszcze lepiej smakuje:)
Tak, był bajecznie pyszny 🙂
Wiśniowy krem z wiśniową frużeliną brzmią cudownie. Ten tort musi być przepyszny!
Smakował wszystkim 🙂
Jestem przekonana, że Twoja przyszła synowa zachwyciła się smakiem i wyglądem tego tortu.
O tak, była zachwycona !
Rewelacja! Też wolę mniej słodkie ciasta. Aż chce się spróbować!