Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Torty, Wypieki  /  8 marca, 2023

Tort Harry Potter

Wędrówki po kuchni
Ten magiczny tort miałam przyjemność wykonać dla mojej przyszłej synowej, wielkiej fanki przygód Harrego Pottera. Był dopełnieniem urodzinowego prezentu, który podarował jej mój syn - podróż do Studia Warner Bros znajdującego się w Londynie. Warner Bros Studio to coś w rodzaju muzeum tematycznego, w którym upamiętniono serię filmów o czarach, magii i ogromnej przyjaźni między trójką głównych bohaterów. Atrakcji w Warner Bros Studio nie brakowało, nasza fanka była zachwycona i wróciła z pełnym bagażem wrażeń. Jestem przekonana, że te wyjątkowe urodziny długo będzie wspominać. Tort był słodką niespodzianką i zwieńczeniem tych wspaniałych, 25 urodzin. Delikatne i lekkie biszkopty przełożone przepysznym, mocno orzechowym kremem. Uzupełnieniem tego orzechowego smaku był owocowy krem wiśniowy, z lekko kwaskową nutą gęstej i jakże cudownie pysznej frużeliny wiśniowej. Nie za słodki, idealny, bajecznie pyszny!
Przygotowanie2 hours godz.
Gotowanie1 hour godz. 10 min., min.
Dekoracje2 hours godz.
Czas całkowity5 hours godz. 10 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Porcje: 16
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli

Krem orzechowy

  • 400 ml śmietany kremówki *
  • 400 g serka mascarpone
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4-5 łyżek spirytusu

Krem wiśniowy

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka mascaropne
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g wiśni **
  • 2-3 łyżki cukru ***
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Frużelina wiśniowa

  • 250 g wiśni **
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Nasączenie

  • 140 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 5-6 łyżek spirytusu
  • 3-4 łyżki soku cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 350 g masła 82%
  • 300 g mleka skondensowanego, słodzonego

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    • Rant cukierniczy regulujemy do 18 cm, układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem orzechowy

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz cukier i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy oraz spirytus.

    Krem wiśniowy

    • Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na małej mocy palnika około 3-4 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do wiśni. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
    • Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę wiśniową i miksujemy do połączenia się składników.

    Frużelina wiśniowa

    • Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Należy pamiętać, że każde wiśnie mają inną słodycz. Należy więc dodać tyle cukru, aby frużelina była lekko kwaskowa, nie za słodka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Nasączenie

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • Masło ucieramy przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i miksujemy przez kolejne 5 minut, aby odpowietrzyć krem.

    Przełożenie

    • Tort składamy w rancie cukierniczym, zabezpieczonym folią rantową. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Krem wiśniowy przekładamy do rękawa cukierniczego. Obcinamy końcówkę rękawa na około 1 cm. Wyciskamy krem tylko na około tortu, aby utworzył się rant, który utrzyma naszą frużelinę. Na środek wykładamy frużelinę wiśniową i wyrównujemy. Następnie wykładamy ostrożnie pozostały kremem wiśniowym i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu, który również nasączamy. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić. Tort z wierzchu zabezpieczamy papierem do pieczenia i chłodzimy przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy oraz folię rantową. Tynkujemy dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy. Powodzenia!

    Odnośniki

    • * użyłam śmietany whipping cream 42 %
      ** można użyć wiśni mrożonych

    Uwagi dodatkowe

    • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
    • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
    • wszystkie dekoracje zostały wykonane z masy cukrowej
     
    Waga tortu: 3,900 kg
    Wysokość tortu 14 cm

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

     

    4.5 2 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Wiśnie

    Nawigacja wpisu

    Czym różni się żurek od barszczu białego?
    Cytynówka hybryda

    Podobne wpisy

    Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  19 lutego, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

    Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

    Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową
    Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  25 stycznia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 30

    Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

    Frużelina wiśniowa
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  1 sierpnia, 2022
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 28

    Frużelina wiśniowa

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    36 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Monia
    Monia
    11 miesiące temu

    5 stars
    Witam , chciałabym zainspirować się Pani tortem i zrobić ozdoby sama ,czy bym mogła liczyć na podpowiedź jak zrobić te ozdoby, pozdrawiam fanka Harrego Pottera 😍

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    11 miesiące temu
    Odpowiedź do  Monia

    Witam. Nie wiem w jaki sposób mogłabym pomóc. Nie posiadam tutorialu do ozdób. Litery HP wydrukowałam i wycięłam na masie cukrowej, potem malowalam. Resztę ozdób ulepiłam

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    2 lata temu

    5 stars
    Magiczny dla oczu i idealny dla miłośników sagi, którzy chcą poczuć się jakby byli w Hogwarcie.

    Ostatnio edytowano 2 lata temu przez Justyna
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    27 dni temu
    Odpowiedź do  Justyna

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    2 lata temu

    Wygląda obłędnie podziwam za zrobienie, a i na pewno dobrze smakuje

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Adriana
    Adriana
    2 lata temu

    Wyglada pięknie i na pewno smakuje jeszcze lepiej! Mistrzostwo!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Adriana

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Zosia
    Zosia
    2 lata temu

    Wygląda smakowicie i rzekłaś mnie, że takim cudeńkiem postanowiłaś sprawić radość przyszłej synowej.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Zosia

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Przemek
    Przemek
    2 lata temu

    5 stars
    Przypomniał mi się mem przy okazji z podpisem „kiedy Voldemort jest tak silny, że na pomoc wzywasz fuhrera”

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    27 dni temu
    Odpowiedź do  Przemek

    🙂

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    2 lata temu

    Tort jest cudny. W smaku też na pewno jest dobry, ja również nie lubię słodkich tortów, więc ten przepis będzie idealny.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Angela

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    2 lata temu

    Świetny tort i ciekawie ozdobiony. Dla fanów Harrego Pottera to niezwykły prezent.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    P. K.
    P. K.
    2 lata temu

    Na pewno wielu miłośników tego czarodzieja chciałoby mieć taki wypiek.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    27 dni temu
    Odpowiedź do  P. K.

    Myślę, że tak 🙂

    0
    Odpowiedz
    Głodna Wyobraźnia
    Głodna Wyobraźnia
    2 lata temu

    5 stars
    Wow, efekt końcowy jest niesamowity!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    27 dni temu
    Odpowiedź do  Głodna Wyobraźnia

    Dziękuje

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    2 lata temu

    Ale dzieło sztuki. Chyba rzucę sobie wyzwanie i nauczę się robić torty

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Edyta

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    2 lata temu

    Jaki uroczy! Znam zarówno małych, jak i dużych fanów Harrego, którzy byliby zachwyceni.

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Miye

    Jestem przekonana, że i nie jeden nie fan Harrego byłby zachwycony kunsztem jaki pokazała autorka postu.

    0
    Odpowiedz
    Miye
    Miye
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Angela

    Mnie samą natomiast kupiły wiśnie w środku <3

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    2 lata temu

    My za dobry tydzień wybieramy się do kawiarni Harry’ego Pottera w Łodzi. Liczymy na smaczne gofry.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Pojedztam

    Mam nadzieję że miło spędzicie czas 🙂

    1
    Odpowiedz
    Pojedztam
    Pojedztam
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Też mam taką nadzieję, zobaczymy, co z tego wyjdzie.

    0
    Odpowiedz
    Mangomania
    Mangomania
    2 lata temu

    Piękny ten tort, można rzec arcydzieło. Na bank jeszcze lepiej smakuje:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Mangomania

    Tak, był bajecznie pyszny 🙂

    0
    Odpowiedz
    Renata
    Renata
    2 lata temu

    Wiśniowy krem z wiśniową frużeliną brzmią cudownie. Ten tort musi być przepyszny!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Renata

    Smakował wszystkim 🙂

    0
    Odpowiedz
    M. Kwiatkowska
    M. Kwiatkowska
    2 lata temu

    Jestem przekonana, że Twoja przyszła synowa zachwyciła się smakiem i wyglądem tego tortu.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lata temu
    Odpowiedź do  M. Kwiatkowska

    O tak, była zachwycona !

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    2 lata temu

    Rewelacja! Też wolę mniej słodkie ciasta. Aż chce się spróbować!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    27 dni temu
    Odpowiedź do  Akacja

    Dziękuje

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    36
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz