Ten magiczny tort miałam przyjemność wykonać dla mojej przyszłej synowej, wielkiej fanki przygód Harrego Pottera. Był dopełnieniem urodzinowego prezentu, który podarował jej mój syn - podróż do Studia Warner Bros znajdującego się w Londynie. Warner Bros Studio to coś w rodzaju muzeum tematycznego, w którym upamiętniono serię filmów o czarach, magii i ogromnej przyjaźni między trójką głównych bohaterów. Atrakcji w Warner Bros Studio nie brakowało, nasza fanka była zachwycona i wróciła z pełnym bagażem wrażeń. Jestem przekonana, że te wyjątkowe urodziny długo będzie wspominać. Tort był słodką niespodzianką i zwieńczeniem tych wspaniałych, 25 urodzin. Delikatne i lekkie biszkopty przełożone przepysznym, mocno orzechowym kremem. Uzupełnieniem tego orzechowego smaku był owocowy krem wiśniowy, z lekko kwaskową nutą gęstej i jakże cudownie pysznej frużeliny wiśniowej. Nie za słodki, idealny, bajecznie pyszny!
Porcje: 16
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- szczypta soli
Krem orzechowy
- 400 ml śmietany kremówki *
- 400 g serka mascarpone
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- 4-5 łyżek spirytusu
Krem wiśniowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g wiśni **
- 2-3 łyżki cukru ***
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Frużelina wiśniowa
- 250 g wiśni **
- 2-3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Nasączenie
- 140 ml wody mineralnej niegazowanej
- 5-6 łyżek spirytusu
- 3-4 łyżki soku cytryny
- 2-3 łyżki cukru
Krem maślany do tynkowania tortu
- 350 g masła 82%
- 300 g mleka skondensowanego, słodzonego
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
- Rant cukierniczy regulujemy do 18 cm, układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem orzechowy
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz cukier i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy oraz spirytus.
Krem wiśniowy
- Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy na małej mocy palnika około 3-4 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do wiśni. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem na sztywną masę. Dodajemy frużelinę wiśniową i miksujemy do połączenia się składników.
Frużelina wiśniowa
- Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Należy pamiętać, że każde wiśnie mają inną słodycz. Należy więc dodać tyle cukru, aby frużelina była lekko kwaskowa, nie za słodka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się wiśni. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała. Nasączenie
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz wódkę, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany do tynkowania tortu
- Masło ucieramy przez 20 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i miksujemy przez kolejne 5 minut, aby odpowietrzyć krem.
Przełożenie
- Tort składamy w rancie cukierniczym, zabezpieczonym folią rantową. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu orzechowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Krem wiśniowy przekładamy do rękawa cukierniczego. Obcinamy końcówkę rękawa na około 1 cm. Wyciskamy krem tylko na około tortu, aby utworzył się rant, który utrzyma naszą frużelinę. Na środek wykładamy frużelinę wiśniową i wyrównujemy. Następnie wykładamy ostrożnie pozostały kremem wiśniowym i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu orzechowego i przykrywamy czwartym blatem biszkoptu, który również nasączamy. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić. Tort z wierzchu zabezpieczamy papierem do pieczenia i chłodzimy przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
- Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy oraz folię rantową. Tynkujemy dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce, następnie dekorujemy. Powodzenia!
Odnośniki
- * użyłam śmietany whipping cream 42 %** można użyć wiśni mrożonych
Uwagi dodatkowe
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
- wszystkie dekoracje zostały wykonane z masy cukrowej
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

Witam , chciałabym zainspirować się Pani tortem i zrobić ozdoby sama ,czy bym mogła liczyć na podpowiedź jak zrobić te ozdoby, pozdrawiam fanka Harrego Pottera 😍
Witam. Nie wiem w jaki sposób mogłabym pomóc. Nie posiadam tutorialu do ozdób. Litery HP wydrukowałam i wycięłam na masie cukrowej, potem malowalam. Resztę ozdób ulepiłam
Magiczny dla oczu i idealny dla miłośników sagi, którzy chcą poczuć się jakby byli w Hogwarcie.
Dziękuję
Wygląda obłędnie podziwam za zrobienie, a i na pewno dobrze smakuje
Dziękuję ślicznie 🙂
Wyglada pięknie i na pewno smakuje jeszcze lepiej! Mistrzostwo!
Dziękuję 🙂
Wygląda smakowicie i rzekłaś mnie, że takim cudeńkiem postanowiłaś sprawić radość przyszłej synowej.
Dziękuję 🙂
Przypomniał mi się mem przy okazji z podpisem „kiedy Voldemort jest tak silny, że na pomoc wzywasz fuhrera”
🙂
Tort jest cudny. W smaku też na pewno jest dobry, ja również nie lubię słodkich tortów, więc ten przepis będzie idealny.
Dziękuję
Świetny tort i ciekawie ozdobiony. Dla fanów Harrego Pottera to niezwykły prezent.
Dziękuję
Na pewno wielu miłośników tego czarodzieja chciałoby mieć taki wypiek.
Myślę, że tak 🙂
Wow, efekt końcowy jest niesamowity!
Dziękuje
Ale dzieło sztuki. Chyba rzucę sobie wyzwanie i nauczę się robić torty
Dziękuję 🙂
Jaki uroczy! Znam zarówno małych, jak i dużych fanów Harrego, którzy byliby zachwyceni.
Jestem przekonana, że i nie jeden nie fan Harrego byłby zachwycony kunsztem jaki pokazała autorka postu.
Mnie samą natomiast kupiły wiśnie w środku <3
My za dobry tydzień wybieramy się do kawiarni Harry’ego Pottera w Łodzi. Liczymy na smaczne gofry.
Mam nadzieję że miło spędzicie czas 🙂
Też mam taką nadzieję, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Piękny ten tort, można rzec arcydzieło. Na bank jeszcze lepiej smakuje:)
Tak, był bajecznie pyszny 🙂
Wiśniowy krem z wiśniową frużeliną brzmią cudownie. Ten tort musi być przepyszny!
Smakował wszystkim 🙂
Jestem przekonana, że Twoja przyszła synowa zachwyciła się smakiem i wyglądem tego tortu.
O tak, była zachwycona !
Rewelacja! Też wolę mniej słodkie ciasta. Aż chce się spróbować!
Dziękuje