Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Torty, Wypieki  /  15 marca, 2021

Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową

Wędrówki po kuchni
Ten wspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim tortem, to tym razem chciałam, aby tort był naprawdę wyjątkowy. W końcu tak okrągłe urodziny wymagają specjalnej oprawy. No i jest! Elegancki, męski tort, który łączy w sobie ulubione smaki solenizanta. Pod efektowną dekoracją kryje się puszysty biszkopt, solidnie nasączony alkoholem. Przełożony wspaniałym, mocno orzechowym kremem i frużeliną z czarnej porzeczki. Dodatkową niespodzianką w środku jest aksamitny krem z białej czekolady z żelką kawową, który świetnie wkomponował się w orzechowe smaki. Lekki, nie za słodki, idealny! Rozpieścił podniebienia wszystkich gości.
Przygotowanie6 hours godz.
Gotowanie1 hour godz. 35 min., min.
Czas całkowity7 hours godz. 35 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 18
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 203 g cukru
  • szczypta soli

Krem orzechowy

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki *
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 5 łyżek cukru pudru

Frużelina z czarnej porzeczki

  • 500 g czarnej porzeczki **
  • 6-7 łyżek cukru ***
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Krem z białej czekolady

  • 250 g białej czekolady
  • 350 ml śmietany kremówki 36%

Żelka kawowa

  • 320 ml wody
  • 1½-2 łyżki liofilizowanej kawy rozpuszczalnej ****
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżki żelatyny

Nasączenie

  • 140 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 10 łyżek wódki
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Krem maślany do tynkowania tortu

  • 350 g masła 82%
  • 300 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • barwnik czarny

Dodatkowo:

  • masa czarna
  • 250 g masy cukrowej białej
  • 200 g masy cukrowej czarnej
  • spray złoty jadalny
  • jadalne złoto

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
      Rant cukierniczy o wymiarach 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.

    Krem orzechowy

    • Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.

    Krem z białej czekolady

    • Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.

    Frużelina z czarnej porzeczki

    • Porzeczki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a porzeczki zmiękną. Porzeczki blendujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus porzeczkowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do musu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.

    Żelka kawowa

    • W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier oraz kawę. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Przelewamy do formy o wymiarach 20 cm i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Forma celowo jest ciut mniejsza od wymiarów biszkoptu, aby żelka nie dotykała brzegów.

    Nasączenie

    • Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.

    Krem maślany do tynkowania tortu

    • Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Do pozostałego kremu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego, aby uzyskać jasny, szary kolor. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się. Do małej miseczki odkładamy dwie łyżki kremu i dodajemy czarny barwnik w takiej ilości, aby otrzymać nie co ciemniejszy krem.

    Przełożenie

    • Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę frużeliny porzeczkowej i równomiernie rozprowadzamy, zachowując pół cm odstępu od brzegu. Następnie wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cienką warstwą kremu z białej czekolady i wykładamy na środek żelkę kawową. W ten sposób żelka będzie stabilnie trzymała się biszkoptu. Na żelkę wykładamy krem z białej czekolady i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę frużeliny porzeczkowej oraz pozostały krem orzechowy. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
    • Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Na koniec dekorujemy.

    Odnośniki

    • * użyłam śmietany double cream 48%
      ** można użyć świeżej jak i mrożonej
      *** można dodać mniej lub więcej. Należy jednak zachować kwaskowy charakter czarnej porzeczki, która świetnie kontrastuje ze słodkim i równoważy smak
      **** przy przygotowaniu żelki możecie odniesć wrażenie, że płyn jest mocno kawowy. Zapewniam jednak, że w połączeniu z kremem z białej czekolady smak kawowy nie jest już tak intensywny

    Uwagi dodatkowe

    • preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
    • zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
    • biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
    • waga tortu: 4 kg
    • wysokość: 14 cm

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.9 7 votes
    Article Rating

    Tagi

    • Orzechy

    Nawigacja wpisu

    List do nieba
    Polecane wina do makaronów

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Fit ciasto dyniowe
    Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

    Fit ciasto dyniowe

    Sałatka makaronowa z brokułem i winogronami
    Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  28 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 38

    Sałatka makaronowa z brokułem i winogronami

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    43 komentarzy
    najnowszy
    najstarszy oceniany
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Basia
    Basia
    2 lat temu

    Czy kawę liofilizowana można zastąpić zwykła instant/rozpuszczalną? 🤔

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    2 lat temu
    Reply to  Basia

    Tak

    0
    Odpowiedz
    Barbara
    Barbara
    3 lat temu

    5 stars
    Zrobiłam ten tort. Przepis bardzo szczegółowo podany, co zdecydowanie ułatwia pracę. Tort jest naprawdę smaczny. Wszyscy byli zachwyceni. Dekoracja nie wyszła mi tak samo, bo moja masa cukrowa była bardzo elastyczna i nie dała się postawić. Nie używałam też złota w sprayu, bo miałam już metaliczne pyłki do dyspozycji. Mój tort jest nieco większy, bo na 26cm. Stąd stracił na smukłości.

    Tort.jpg
    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Barbara

    Dziękuję, za przesłanie zdjęcia. Piękny tort i cieszę się, że wszystkim smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    0
    Odpowiedz
    Mateusz
    Mateusz
    3 lat temu

    Ale koksiarki tort,pozdrawiam z rodzinką

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lat temu
    Reply to  Mateusz

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    blogierka
    blogierka
    3 lat temu

    Powiem jedno: WOW! 😀

    0
    Odpowiedz
    Czarny
    Czarny
    4 lat temu

    Tort jest naprawdę bardzo męski, czyli dla mężczyzny. Najciekawsza jest oczywiście ta butelka a raczej jej zawartość. I pytanie: czy zawartość butelki występuje również w torcie? Choć troszeczkę? Myślę, że tak.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Czarny

    Jest solidnie nasączony alkoholem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    4 lat temu

    No i jak ja mam sie zdecydować na smak torku na mojw urodziny. Wszystkie sa fantastyczne.

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    4 lat temu

    Piękne wykonanie, aż żal jeść.

    0
    Odpowiedz
    Koralina
    Koralina
    4 lat temu

    5 stars
    szukałam jakiejś inspiracji na tort dla mojego męża, sama nie piekę, ale Twój tort podał mi jak na tacy parę fajnych pomysłów 🙂

    0
    Odpowiedz
    Filip
    Filip
    4 lat temu

    Wygląda wspaniale 😍

    0
    Odpowiedz
    Madka roku
    Madka roku
    4 lat temu

    Wygląda niesamowicie! Pewnie ucieszyłby każdego faceta!

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    4 lat temu

    Tort własny to świetny pomysł na prezent. Mam nadzieję, że solenizant docenił. Ciekawe jak wygląda w środku…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Anna

    Był bardzo zadowolony 🙂

    0
    Odpowiedz
    Milena
    Milena
    4 lat temu

    Bardzo pracochłonny, ale efekt genialny! Ja ostatnio zaczęłam zabawę z tortami także przepis zapisuję:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Milena

    Trochę pracy było 🙂

    0
    Odpowiedz
    Czarny
    Czarny
    4 lat temu

    Jest naprawdę piękny.

    0
    Odpowiedz
    Angela
    Angela
    4 lat temu

    Bardzo ciekawe połączenie smaków, osobiście nie spróbowałabym takiego tortu. Ale jestem przekonana, że na pewno większości ludzi zaskakuje on.

    0
    Odpowiedz
    Radosna - Książki jak narkotyk
    Radosna - Książki jak narkotyk
    4 lat temu

    Świetny tort, mój brat byłby zachwycony, uwielbia kawę, orzechy i żelki.

    0
    Odpowiedz
    Anna z Wychowanie to przygoda
    Anna z Wychowanie to przygoda
    4 lat temu

    Jakos nie moge sie przekonac do bialej czekolady, czy mozna zastapic ja czarna czekolada?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Anna z Wychowanie to przygoda

    Smaki są dobrane idealnie. Ciemna czekolada nie będzie pasować do żelki kawowej

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lat temu
    Reply to  Anna z Wychowanie to przygoda

    Bo to w końcu nie czekolada, a taka jej podróbka. 😉 Lubię białą spróbowac, ale miłość wyznaję mlecznej, a zwłaszcza gorzkiej. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    4 lat temu

    Uwielbiam takie słodkości. Prezentuje się fantastycznie i pewnie tak samo smakuje.

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Czubak
    Patrycja Czubak
    4 lat temu

    Wow! Istne dzieło sztuki i ogrom pracy. Jestem pod wrażeniem. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Matt
    Matt
    4 lat temu

    Tort bardzo czaso i pracochłonny, ale wart tego poświęcenia. Wygląda po prostu mega i zapewne smakuje równie dobrze. Gratulacje talentu! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    4 lat temu

    O ja cię, takie cudo aż szkoda napoczynać bo tak genialnie wygląda 😉

    0
    Odpowiedz
    Żyć nie umierać
    Żyć nie umierać
    4 lat temu

    Torty bardzo lubię, niezależnie od smaku. A tego bym bardzo chciała spróbować. 😁 Sama jak biorę się za zrobienie tortu, to na skromnie, z jedną masa i bez dodatkowych frykasów, bo dla dzieci jedyni robię i nie mam takiego talentu jak Ty. Cudnie wygląda Twój torcik.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Żyć nie umierać

    Dziękuję i pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lat temu
    Reply to  Żyć nie umierać

    Mnie czasem dopadnie tortowe szaleństwo i kilku warstwowe tworzę, ale robię to tylko dla najbliższych, aby sprawić im przyjemność. 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    4 lat temu

    wow ten tor wygląda obłędnie po prostu, oj chciałabym taki tort skosztować.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  czerwonafilizanka

    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna
    Katarzyna
    4 lat temu

    Gdy widzę białą czekoladę, to nie mogę się oprzeć!

    0
    Odpowiedz
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    Karolina/Nasze Bąbelkowo
    4 lat temu

    5 stars
    Bardzo efektowny tort! Masz prawdziwy talent i dar do takich słodkich dzieł sztuki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Karolina/Nasze Bąbelkowo

    Dziękuję ślicznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lat temu

    Za kilka tygodni córka wkracza w dorosłość, chciałabym zrobić dla niej tort nawiązujący do jej muzycznych zainteresowań, ale ale ciężko będzie z wiernym oddaniem harfy, tym bardziej, że moje zdolności artystyczne nie są tak mistrzowskie jak Twoje. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Bookendorfina

    Pozostaje Ci tylko gdzieś zamówić tort 🙂

    0
    Odpowiedz
    Angelika
    Angelika
    4 lat temu

    Wow! Jaki piękny tort – zreszta nie tylko ten. Masz na prawdę talent!

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lat temu

    Pięknie prezentował się tort, lubię takie nietypowe torty, uwzględniające nie tylko piękną oprawę graficzną, ale także nawiązujące do ulubionych aspektów jubilata. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    4 lat temu

    Jestem pod wrażeniem tego toru i jego wykonania… jal dla mnie to bardzo dużo pracy ale efekt porywający 🙂 rewelacja…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lat temu
    Reply to  Ania

    Dziękuję ślicznie

    0
    Odpowiedz
    Bernadeta
    Bernadeta
    4 lat temu

    Tort wygląda perfekcyjnie. Jak z profesjonalnej cukierni. Piękny.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    43
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x
    | Odpowiedz