Ten wspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim tortem, to tym razem chciałam, aby tort był naprawdę wyjątkowy. W końcu tak okrągłe urodziny wymagają specjalnej oprawy. No i jest! Elegancki, męski tort, który łączy w sobie ulubione smaki solenizanta. Pod efektowną dekoracją kryje się puszysty biszkopt, solidnie nasączony alkoholem. Przełożony wspaniałym, mocno orzechowym kremem i frużeliną z czarnej porzeczki. Dodatkową niespodzianką w środku jest aksamitny krem z białej czekolady z żelką kawową, który świetnie wkomponował się w orzechowe smaki. Lekki, nie za słodki, idealny! Rozpieścił podniebienia wszystkich gości.
Porcje: 18
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 127 g mąki tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 203 g cukru
- szczypta soli
Krem orzechowy
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki *
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 5 łyżek cukru pudru
Frużelina z czarnej porzeczki
- 500 g czarnej porzeczki **
- 6-7 łyżek cukru ***
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki żelatyny
Krem z białej czekolady
- 250 g białej czekolady
- 350 ml śmietany kremówki 36%
Żelka kawowa
- 320 ml wody
- 1½-2 łyżki liofilizowanej kawy rozpuszczalnej ****
- 2-3 łyżki cukru
- 1 ½ łyżki żelatyny
Nasączenie
- 140 ml wody mineralnej niegazowanej
- 10 łyżek wódki
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
Krem maślany do tynkowania tortu
- 350 g masła 82%
- 300 g mleka skondensowanego, słodzonego
- barwnik czarny
Dodatkowo:
- masa czarna
- 250 g masy cukrowej białej
- 200 g masy cukrowej czarnej
- spray złoty jadalny
- jadalne złoto
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.Rant cukierniczy o wymiarach 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty.
Krem orzechowy
- Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy.
Krem z białej czekolady
- Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
Frużelina z czarnej porzeczki
- Porzeczki przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a porzeczki zmiękną. Porzeczki blendujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus porzeczkowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy dokładnie, chwilę gotujemy i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do musu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę chłodzimy w lodówce, aby stężała.
Żelka kawowa
- W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy cukier oraz kawę. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Przelewamy do formy o wymiarach 20 cm i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Forma celowo jest ciut mniejsza od wymiarów biszkoptu, aby żelka nie dotykała brzegów.
Nasączenie
- Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Krem maślany do tynkowania tortu
- Masło ucieramy przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania, dodajemy powoli (najlepiej partiami) mleko skondensowane. Całość miksujemy przez kolejne 5 minut. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera, aby odpowietrzyć krem. Do pozostałego kremu dodajemy odrobinę barwnika spożywczego, aby uzyskać jasny, szary kolor. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się. Do małej miseczki odkładamy dwie łyżki kremu i dodajemy czarny barwnik w takiej ilości, aby otrzymać nie co ciemniejszy krem.
Przełożenie
- Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy połowę frużeliny porzeczkowej i równomiernie rozprowadzamy, zachowując pół cm odstępu od brzegu. Następnie wykładamy połowę kremu orzechowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy bardzo cienką warstwą kremu z białej czekolady i wykładamy na środek żelkę kawową. W ten sposób żelka będzie stabilnie trzymała się biszkoptu. Na żelkę wykładamy krem z białej czekolady i przykrywamy trzecim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy, wykładamy resztę frużeliny porzeczkowej oraz pozostały krem orzechowy. Przykrywamy czwartym blatem biszkoptu. Każdą warstwę kremu należy równomiernie rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
- Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Na koniec dekorujemy.
Odnośniki
- * użyłam śmietany double cream 48%** można użyć świeżej jak i mrożonej*** można dodać mniej lub więcej. Należy jednak zachować kwaskowy charakter czarnej porzeczki, która świetnie kontrastuje ze słodkim i równoważy smak**** przy przygotowaniu żelki możecie odniesć wrażenie, że płyn jest mocno kawowy. Zapewniam jednak, że w połączeniu z kremem z białej czekolady smak kawowy nie jest już tak intensywny
Uwagi dodatkowe
- preferuję mniej słodkie torty, dlatego nie sugerujcie się podaną ilością cukru w przepisie na kremy. Podczas przygotowywania kremów warto spróbować, czy ten stopień słodkości Wam odpowiada i jeśli zachodzi taka potrzeba można dosłodzić
- zarówno śmietana, jak i serek mascarpone powinny być schłodzone
- biszkopt piekę w rancie cukierniczym, więc jest na tyle wysoki, że mogę go z powodzeniem przekroić na 4 blaty. Zwykła tortownica jest zbyt niska, aby biszkopt urósł tak wysoki, by otrzymać tyle blatów. Jeśli więc używacie do pieczenia tortownicy, należy upiec dwa biszkopty
- waga tortu: 4 kg
- wysokość: 14 cm
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Czy kawę liofilizowana można zastąpić zwykła instant/rozpuszczalną? 🤔
Tak
Zrobiłam ten tort. Przepis bardzo szczegółowo podany, co zdecydowanie ułatwia pracę. Tort jest naprawdę smaczny. Wszyscy byli zachwyceni. Dekoracja nie wyszła mi tak samo, bo moja masa cukrowa była bardzo elastyczna i nie dała się postawić. Nie używałam też złota w sprayu, bo miałam już metaliczne pyłki do dyspozycji. Mój tort jest nieco większy, bo na 26cm. Stąd stracił na smukłości.
Dziękuję, za przesłanie zdjęcia. Piękny tort i cieszę się, że wszystkim smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Ale koksiarki tort,pozdrawiam z rodzinką
Dziękuję 🙂
Powiem jedno: WOW! 😀
Tort jest naprawdę bardzo męski, czyli dla mężczyzny. Najciekawsza jest oczywiście ta butelka a raczej jej zawartość. I pytanie: czy zawartość butelki występuje również w torcie? Choć troszeczkę? Myślę, że tak.
Jest solidnie nasączony alkoholem 🙂
No i jak ja mam sie zdecydować na smak torku na mojw urodziny. Wszystkie sa fantastyczne.
Piękne wykonanie, aż żal jeść.
szukałam jakiejś inspiracji na tort dla mojego męża, sama nie piekę, ale Twój tort podał mi jak na tacy parę fajnych pomysłów 🙂
Wygląda wspaniale 😍
Wygląda niesamowicie! Pewnie ucieszyłby każdego faceta!
Tort własny to świetny pomysł na prezent. Mam nadzieję, że solenizant docenił. Ciekawe jak wygląda w środku…
Był bardzo zadowolony 🙂
Bardzo pracochłonny, ale efekt genialny! Ja ostatnio zaczęłam zabawę z tortami także przepis zapisuję:)
Trochę pracy było 🙂
Jest naprawdę piękny.
Bardzo ciekawe połączenie smaków, osobiście nie spróbowałabym takiego tortu. Ale jestem przekonana, że na pewno większości ludzi zaskakuje on.
Świetny tort, mój brat byłby zachwycony, uwielbia kawę, orzechy i żelki.
Jakos nie moge sie przekonac do bialej czekolady, czy mozna zastapic ja czarna czekolada?
Smaki są dobrane idealnie. Ciemna czekolada nie będzie pasować do żelki kawowej
Bo to w końcu nie czekolada, a taka jej podróbka. 😉 Lubię białą spróbowac, ale miłość wyznaję mlecznej, a zwłaszcza gorzkiej. 🙂
Uwielbiam takie słodkości. Prezentuje się fantastycznie i pewnie tak samo smakuje.
Wow! Istne dzieło sztuki i ogrom pracy. Jestem pod wrażeniem. 🙂
Tort bardzo czaso i pracochłonny, ale wart tego poświęcenia. Wygląda po prostu mega i zapewne smakuje równie dobrze. Gratulacje talentu! 🙂
O ja cię, takie cudo aż szkoda napoczynać bo tak genialnie wygląda 😉
Torty bardzo lubię, niezależnie od smaku. A tego bym bardzo chciała spróbować. 😁 Sama jak biorę się za zrobienie tortu, to na skromnie, z jedną masa i bez dodatkowych frykasów, bo dla dzieci jedyni robię i nie mam takiego talentu jak Ty. Cudnie wygląda Twój torcik.
Dziękuję i pozdrawiam
Mnie czasem dopadnie tortowe szaleństwo i kilku warstwowe tworzę, ale robię to tylko dla najbliższych, aby sprawić im przyjemność. 🙂
wow ten tor wygląda obłędnie po prostu, oj chciałabym taki tort skosztować.
Dziękuję
Gdy widzę białą czekoladę, to nie mogę się oprzeć!
Bardzo efektowny tort! Masz prawdziwy talent i dar do takich słodkich dzieł sztuki 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Za kilka tygodni córka wkracza w dorosłość, chciałabym zrobić dla niej tort nawiązujący do jej muzycznych zainteresowań, ale ale ciężko będzie z wiernym oddaniem harfy, tym bardziej, że moje zdolności artystyczne nie są tak mistrzowskie jak Twoje. 🙂
Pozostaje Ci tylko gdzieś zamówić tort 🙂
Wow! Jaki piękny tort – zreszta nie tylko ten. Masz na prawdę talent!
Pięknie prezentował się tort, lubię takie nietypowe torty, uwzględniające nie tylko piękną oprawę graficzną, ale także nawiązujące do ulubionych aspektów jubilata. 🙂
Jestem pod wrażeniem tego toru i jego wykonania… jal dla mnie to bardzo dużo pracy ale efekt porywający 🙂 rewelacja…
Dziękuję ślicznie
Tort wygląda perfekcyjnie. Jak z profesjonalnej cukierni. Piękny.