Gofry smakują wspomnieniami. Wspomnieniami ciepłego lata, gorącego piasku, szumiących fal i morskiej bryzy. Aż cieplej się robi na sercu na myśl o tych beztroskich, wakacyjnych chwilach. W kilka chwil można powrócić do tych słodkich wspomnień i przygotować pyszne, domowe gofry. Gofry idealne! Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Gofry, które smakują dosłownie jak z nadmorskiej budki, a może nawet jeszcze lepiej?! Słodkie wspomnienie lata, na które warto się skusić.
Porcje: 6
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 1 jajko L
- 2 łyżki roztopionego masła *
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy, dodajemy jajka, roztopione masło oraz maślankę. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto powinno być nie co gęstsze niż to na naleśniki, ale wciąż delikatnie lejące. Gęstość ciasta możemy regulować, dodając odrobinę wody lub mleka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut.
- Gofrownicę przy pomocy pędzelka delikatnie smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy do lekkiego zarumienienia. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy! Gofry po upieczeniu należy przełożyć na metalową kratkę, co pozwoli im lekko ostygnąć i odparować. Dzięki temu będą chrupiące.Smacznego!
Odnośniki
- * można zastąpić 2 łyżkami oleju rzepakowego
Uwagi dodatkowe
- kluczem do udanych, chrupiących gofrów jest sprawdzony przepis, ale także i dobry sprzęt. Polecam gofrownicę o mocy minimum 1200W. Ja używam gofrownicy o mocy 1400W
- gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu bita śmietana, świeże owoce, cukier puder czy domowa konfitura
- moim ulubionym dodatkiem do gofrów jest frużelina wiśniowa
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Już od dawna chodzą mi po głowie gofry, na pewno muszę je zrobić w niedługim czasie.
To jest przekąska, którą lubią wszyscy. I starsi i młodsi, jedni suche drudzy z dodatkami, ale mimo wszystko gory lubią wszyscy.
O tak, chyba wszyscy przepadają za tymi chrupiącymi wspaniałościami 🙂
Na chrupiące gofry z owocowym dżemem zawsze jestem bardziej niż chętna.
uwielbiam gofry! kiedyś spróbowałam zrobić, ale z innego przepisu, chętnie skorzystam z tego 🙂
Polecam 🙂
Gofry to dla nas nieodłączny element wakacji – ale jesienią również chętnie skosztujemy 🙂
Smakują wsoaniale o każdej porze roku 🙂
ja najczęściej na wyjeździe wakacyjnym skuszę się na gofra:)
Na chrupiące gofry z różnymi dodatkami zawsze jestem bardzo chętna.
Akurat kupiłam gofrownice także przepis się przyda !
Świetnie 🙂
Dawno nie robiłam gofrów, ale może czas sobie o nich przypomnieć 🙂
O tak. Trzeba się rozpieścić jesienią 🙂
Siebie, jak siebie, ale dzieciaki z pewnością będą zachwycone 🙂
Bardzo lubię jeść gofry, a te chrupiące to już w ogóle.
Dzień dobry! Pani tekst sprowokował mnie wreszcie do zakupu dobrej gofrownicy. Przepis zaadoptowałam i myślę, że się znakomicie sprawdzi. Lubię gofry z dodatkami i saute.
Pozdrawiam…
Bardzo się cieszę, zyczę udanych gofrów 🙂
Dawno nie robiłam gofrów, w końcu to mój przysmak z dzieciństwa.
kiedyś musze wreszcie zaopatrzyć się w gofrownicę
Gofry i dla mnie smakują latem, morzem! Już czuję ten aromat, morską bryzę, już czuję ten chrupiący smak i pyszną bitą śmietanę. Uwielbiam 🙂
To piękne i smaczne wspomnienie 🙂