Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Desery, Karnawał, Kuchnia dla najmłodszych, Okazje, Przepisy  /  21 października, 2022

Chrupiące gofry

Wędrówki po kuchni
Gofry smakują wspomnieniami. Wspomnieniami ciepłego lata, gorącego piasku, szumiących fal i morskiej bryzy. Aż cieplej się robi na sercu na myśl o tych beztroskich, wakacyjnych chwilach. W kilka chwil można powrócić do tych słodkich wspomnień i przygotować pyszne, domowe gofry. Gofry idealne! Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Gofry, które smakują dosłownie jak z nadmorskiej budki, a może nawet jeszcze lepiej?! Słodkie wspomnienie lata, na które warto się skusić.
Przygotowanie5 min., min.
Gotowanie3 min., min.
Odpoczynek ciasta20 min., min.
Czas całkowity28 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko L
  • 2 łyżki roztopionego masła *
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Wszystko mieszamy, dodajemy jajka, roztopione masło oraz maślankę. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto powinno być nie co gęstsze niż to na naleśniki, ale wciąż delikatnie lejące. Gęstość ciasta możemy regulować, dodając odrobinę wody lub mleka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut.
  • Gofrownicę przy pomocy pędzelka delikatnie smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy do lekkiego zarumienienia. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać gofrownicy! Gofry po upieczeniu należy przełożyć na metalową kratkę, co pozwoli im lekko ostygnąć i odparować. Dzięki temu będą chrupiące.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można zastąpić 2 łyżkami oleju rzepakowego

Uwagi dodatkowe

  • kluczem do udanych, chrupiących gofrów jest sprawdzony przepis, ale także i dobry sprzęt. Polecam gofrownicę o mocy minimum 1200W. Ja używam gofrownicy o mocy 1400W
  • gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu bita śmietana, świeże owoce, cukier puder czy domowa konfitura
  • moim ulubionym dodatkiem do gofrów jest frużelina wiśniowa

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

3.7 7 votes
Article Rating

Nawigacja wpisu

Bakalie – poradnik zakupowy
Jak urozmaicić kawę? Poznaj najciekawsze dodatki
Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiktoria
Wiktoria
2 lat temu

Już od dawna chodzą mi po głowie gofry, na pewno muszę je zrobić w niedługim czasie.

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
2 lat temu

To jest przekąska, którą lubią wszyscy. I starsi i młodsi, jedni suche drudzy z dodatkami, ale mimo wszystko gory lubią wszyscy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Kinga

O tak, chyba wszyscy przepadają za tymi chrupiącymi wspaniałościami 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
2 lat temu

Na chrupiące gofry z owocowym dżemem zawsze jestem bardziej niż chętna.

1
Odpowiedz
marcjanna
marcjanna
2 lat temu

uwielbiam gofry! kiedyś spróbowałam zrobić, ale z innego przepisu, chętnie skorzystam z tego 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  marcjanna

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Karolina/Nasze Bąbelkowo
Karolina/Nasze Bąbelkowo
2 lat temu

5 stars
Gofry to dla nas nieodłączny element wakacji – ale jesienią również chętnie skosztujemy 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Karolina/Nasze Bąbelkowo

Smakują wsoaniale o każdej porze roku 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lat temu
Reply to  Karolina/Nasze Bąbelkowo

ja najczęściej na wyjeździe wakacyjnym skuszę się na gofra:)

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lat temu

Na chrupiące gofry z różnymi dodatkami zawsze jestem bardzo chętna.

0
Odpowiedz
Magda
Magda
2 lat temu

Akurat kupiłam gofrownice także przepis się przyda !

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Magda

Świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lat temu

Dawno nie robiłam gofrów, ale może czas sobie o nich przypomnieć 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Miye

O tak. Trzeba się rozpieścić jesienią 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lat temu
Reply to  Wędrówki po kuchni

Siebie, jak siebie, ale dzieciaki z pewnością będą zachwycone 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
2 lat temu

Bardzo lubię jeść gofry, a te chrupiące to już w ogóle.

0
Odpowiedz
Polonka54
Polonka54
2 lat temu

Dzień dobry! Pani tekst sprowokował mnie wreszcie do zakupu dobrej gofrownicy. Przepis zaadoptowałam i myślę, że się znakomicie sprawdzi. Lubię gofry z dodatkami i saute.
Pozdrawiam…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Polonka54

Bardzo się cieszę, zyczę udanych gofrów 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lat temu

Dawno nie robiłam gofrów, w końcu to mój przysmak z dzieciństwa.

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
2 lat temu

kiedyś musze wreszcie zaopatrzyć się w gofrownicę

0
Odpowiedz
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lat temu

Gofry i dla mnie smakują latem, morzem! Już czuję ten aromat, morską bryzę, już czuję ten chrupiący smak i pyszną bitą śmietanę. Uwielbiam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Joanna - Pisane z uśmiechem

To piękne i smaczne wspomnienie 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz