Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  15 sierpnia, 2022

Domowy koncentrat pomidorowy

Wędrówki po kuchni
U schyłku lata na długich tyczkach niespiesznie dojrzewają pomidory. Aromatyczne, pełne smaku, najlepsze! To właśnie sierpień jest idealną porą na pomidorowe przetwory. Jeśli macie ich nadmiar w ogrodzie, to może skusicie się na przygotowania domowego koncentratu pomidorowego. Proces jego przygotowania jest powolny i długi, ale to tylko dodatkowa zaleta. Długa obróbka termiczna wyjątkowo pomaga wydobyć z pomidorów to, co najlepsze, czyli likopen, skarb dla naszego organizmu. To dzięki niemu uzyskujemy idealną, gęstą konsystencję i intensywny, mocno pomidorowy smak. Lato zamknięte w słoiczku!
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie5 hours godz.
Pasteryzacja20 min., min.
Czas całkowity5 hours godz. 45 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 4 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli

Dodatkowo

  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  • Pomidory przekładamy do dużej miski, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak przez 2 minuty. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z wrzątku i obieramy ze skórki, usuwając także twarde części pomidora. Czynność tą można pominąć, jeśli do przecierania pomidorów w późniejszym etapie przygotowania, będziecie używać specjalnego przecieraka do pomidorów. Wystarczy wtedy tylko umyć dobrze pomidory.
  • Pomidory kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Gotujemy na średniej mocy palnika około godziny, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Tak przygotowane pomidory przecieramy przez sito bądź specjalny przecierak do pomidorów, aby pozbyć się nasion.
  • Otrzymany przecier pomidorowy ponownie przekładamy do garnka. Ważne, aby garnek miał grube dno, co zminimalizuje ryzyko przypalenia (ja używam specjalnego garnka tzw. ''powidlaka'' który służy do przygotowywania przede wszystkim przetworów, ale i bigos świetnie się w nim gotuje, bez ryzyka przypalenia) Do przecieru dodajemy cukier oraz sól i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika na minimum i gotujemy pomidory przez 4-5 godzin nie zapominając o bardzo częstym mieszaniu. Czas gotowania uzależniony jest od gatunku użytych pomidorów.
  • Gotowanie przerywamy w momencie, kiedy nasz koncentrat osiągnie konsystencję gęstej pulpy. Wtedy przekładamy go czystych i wyparzonych słoików, pozostawiając minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Na wierzch każdego słoika wlewamy odrobinę oleju, który zapobiegnie obsychaniu koncentratu. Słoiki mocno zakręcamy. Tak przygotowany koncentrat pomidorowy pasteryzujemy w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180'C.

Odnośniki

  • * polecam odmianę pomidorów Lima i bawole serca

Uwagi dodatkowe

  • koncentrat pomidorowy zamykam w małych słoiczkach
  • czas pasteryzacji uzależniony jest od wielkości słoiczków
  • słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu
  • porady dotyczące udanych przetworów, pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

 

4.4 7 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Nalewka jeżynowa
Carnlough harbour i Cranny Falls
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
26 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata
Małgorzata
2 lata temu

5 stars
Koncentrat wyszedł pychaaa..ale chyba muszę pojechać na bazar po drugą porcję pomidorów;)..od kilku lat kupuję od tego samego Pana i są rewelacyjne…tyle,że do tej pory szłam w passatę i soki…dziękuję za motywację 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Małgorzata

Dziękuję za komentarz i cieszę się, że koncentrat wyszedł i smakuje 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

Ja bym chyba tutaj dodała ząbek czosnku, taki własny koncentrat to też satysfakcja że swojskie najlepsze!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Do koncentratu nie dodaje się czosnku 🙂

0
Odpowiedz
Magdalena English4work
Magdalena English4work
3 lata temu

Warto koncentrat pomidorowy przygotować wcześniej, by zimą mieć go pod ręką do różnych potraw.

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena English4work

Zdecydowanie tak 🙂

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
3 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena English4work

O tak, takie zamknięcie lata w słoikach jest świetne.

0
Odpowiedz
Recenzje Kiti
Recenzje Kiti
3 lata temu
Odpowiedź do  Magdalena English4work

O tak, takie zamknięcie lata w słoikach jest świetne.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Kiedyś robiłam co roku, ale później skończył mi się dostęp do prawdziwych polskich pomidorów, te ze sklepów są pełne zbędnej wody.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Bookendorfina

Tak, do tego trzeba miec naprawdę dobre pomidory

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Dziekuje za pomysl. Domowe koncentraty sa o niebo lepsze od kupowanych, chetnie wyprobuje Twoj przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kiti
Kiti
3 lata temu

Domowy ma niesamowicie pyszny smak.

0
Odpowiedz
Delektujemy
Delektujemy
3 lata temu

Wow! Nie wpadłabym na to, żeby robić na własną rękę koncentrat pomidorowy. Przepis mocno kusi, żeby spróbować, więc kto wie:D

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Delektujemy

Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Mamy domowe pomidory, więc w ogóle wychodzi pysznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Paulina

Z takich domowych jest najlepszy!

1
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

To fakt, więc jak najbardziej z tego korzystamy.

0
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
3 lata temu

Dokowy koncentrat pomidorowy ma niesamowity smak.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Martyna K

Nie da się ukryć

0
Odpowiedz
Martyna K
Martyna K
3 lata temu

W okresie letnim często robimy taki w domu.

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
3 lata temu

Bez wątpienia jest smaczniejszy niż ten kupny.

0
Odpowiedz
Marek Juras
Marek Juras
3 lata temu

Mam sporo swoich pomidorów w ogrodzie więc chyba się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Marek Juras

Dobry plan

0
Odpowiedz
Wiesia
Wiesia
3 lata temu

Byłam przekonana, że w domowych warunkach trudno zrobić koncentrat, a jednak się da 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Wiesia

Tak, choć to dugi proces 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
26
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz