Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  26 lipca, 2023

Marynowany kalafior

Wędrówki po kuchni

 

Sezon na domowe przetwory w pełni! Ten czas warto dobrze wykorzystać, bo tyle wspaniałych darów lata czeka, by zamknąć je w słoikach. To dość pracowity okres, ale muszę przyznać, że ogromną radość sprawiają mi półki w spiżarni pełne owocowych dżemów, ogórków, nalewek i rozmaitych sałatek. Każdy znajdzie tam coś pysznego dla siebie.
Marynowany kalafior zajmuje w mojej spiżarni całkiem sporo miejsca. Mówię Wam – jest niesamowity! Chrupiący, pełen smaku, z dodatkiem korzennego aromatu kurkumy i wyjątkowej soli kłodawskiej, które razem tworzą wspaniałą kompozycję. Idealny do sałatek, kanapek albo po prostu do wyjadania prosto ze słoiczka.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie6 min., min.
Pasteryzacja20 min., min.
Czas całkowity46 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 2 średnie kalafiory
  • 2 marchewki

Zalewa

  • 1½ litra wody
  • 170 ml octu 10% *
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka soli kłodawskiej
  • 4-5 sztuk liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu kolorowego

Przygotowanie

  • Kalafiory dzielimy na małe różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plasterki lub jeśli marchew jest duża to w półplasterki. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy sól i wrzucamy kalafiora oraz marchew. Obgotowujemy około 2 minut i odcedzamy.

Zalewa

  • Do garnka dodajemy wszystkie składniki zalewy oprócz octu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 2-3 minut. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy ocet.
  • W czystych i wyparzonych słoikach układamy ściśle kalafior, przekładając go plasterkami marchwi. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą, aby kalafior był całkowicie przykryty. Szczelnie zakręcamy słoiki.

Pasteryzacja

  • Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez 15-20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Słoiki studzimy i przechowujemy w ciemny i suchym miejscu.

Odnośniki

  • * można użyć octu jabłkowego
    przelicznik 10% octu na ocet jabłkowy, który najczęściej można spotkać w stężeniu 6 %:
    150 ml octu 10% = 250 ml octu 6%
    300 ml octu 10% = 500 ml octu 6%
    600 ml octu 10% = 1000 ml octu 6%

Uwagi dodatkowe

  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
 

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

4 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kalafior

Nawigacja wpisu

Nalewka brzoskwiniowa
Masło orzechowe – historia prawdziwa

Podobne wpisy

Sałatka z surowego kalafiora z szynką
Przekąski i przystawki, Przepisy, Sałatki  /  20 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

Sałatka z surowego kalafiora z szynką

Krem z kalafiora
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  7 kwietnia, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 30

Krem z kalafiora

Kalafiorowe stripsy
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  16 stycznia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 4

Kalafiorowe stripsy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
25 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna - Pisane z uśmiechem
Joanna - Pisane z uśmiechem
2 lata temu

Nigdy nie jadałam kalafiora w takiej postaci, ale czuję, że mógłby mi zasmakować. Lubię takie przetwory 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Joanna - Pisane z uśmiechem

Polecam spróbować. Może akurat przypadnie Ci do gustu 🙂

0
Odpowiedz
M. Kwiatkowska
M. Kwiatkowska
2 lata temu

5 stars
Taki kalafior pewnie może mi zasmakować.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
2 lata temu

Uwielbiam zupę kalafiorową, pieczonego kalafiora, a nawet kszonego. Marynowanego jeszcze nie robiłam 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Polecam, jest pyszny 🙂

0
Odpowiedz
Mangomania
Mangomania
2 lata temu

Nigdy w ten sposób go nie przygotowywałam, w sensie marynaty.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Mangomania

Spróbuj, jest świetny 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
2 lata temu

Ładnie wygląda, ale w moim warzywniaku nie rośnie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
21 dni temu
Odpowiedź do  Ewa

Na szczęście można kupić 🙂

0
Odpowiedz
Angela
Angela
2 lata temu

Nigdy nie miałam okazji próbować takiego kalafioru, z chęcią jednak sprawdzę ten przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Angela

Polecam, bo jest przepyszny 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
2 lata temu

5 stars
Bez wątpienia taki kalafior też jest bardzo smaczny.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam

Oj tak 🙂

0
Odpowiedz
P. K.
P. K.
2 lata temu

5 stars
Nigdy jeszcze nie miałam okazji jeść kalafiora w takiej wersji.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  P. K.

Koniecznie spróbuj

0
Odpowiedz
Przebudowadomu
Przebudowadomu
2 lata temu

Nie wiedziałem, że kalafior też się marynuję. Muszę wypróbować przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Przebudowadomu

W sumie to każde warzywo można marynować 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lata temu

Bardzo lubię kiszony kalafior. Marynowany jadam u koleżanki, która jest Syryjką.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

A ja przyznam, że kiszonego jeszcze nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Kiszony też bardzo lubię

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu

Przyznam, że najbardziej lubię właśnie takie marynaty trochę na słodko.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Miye

Ja także wolę te bardziej słodkie

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lata temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Są zdecydowanie najlepsze 🙂

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
2 lata temu

Ja jestem raczej z tych którzy mało czasu spędzają w kuchni, ale dla tego przepisu zrobię wyjątek, uwielbiam kalafior 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Marysia K

Nie pożałujesz 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
25
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz