Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Grzyby, Przepisy  /  18 sierpnia, 2023

Pasta z grzybów leśnych na zimę

Wędrówki po kuchni
Bardzo lubię spacery po lesie. Las ma taki cudowny zapach! Balsamicznej woni żywicy, igliwia i wilgotnej ziemi zwłaszcza w ciepły letni dzień, tuż po deszczu. Trudno o bardziej intensywną, naturalną nutę. Ta cisza, przestrzeń i magia wysokich drzew - to wszystko pomaga mi odetchnąć od codziennego pośpiechu, uporządkować myśli, poczuć wolność. O tej porze roku las pachnie wyjątkowo. Pachnie grzybami! W poszukiwaniu pierwszych w tym roku grzybów wybraliśmy się z mężem do pobliskiego lasu. Przyznam, że grzybobranie było bardzo udane. Trochę grzybów zamroziłam, a z reszty zrobiłam grzybową pastę na zimę. Mówię Wam - jakie to jest bajecznie przepyszne! Szkoda, że zapachu nie da się uchwycić w kadrze, bo pachnie niesamowicie! Już sobie wyobrażam, jak zimową porą smaruję ciepłą i chrupiącą grzankę grzybową pastą. Grzybowe love!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Tyndalizacja35 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 ½ kg grzybów leśnych *
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu 10%
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Dodatkowo

  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  • Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pół łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odcedzamy na sicie i pozostawiamy je tak na pół godziny, aby grzyby dobrze odsączyły się z wody.
  • W tym czasie obieramy cebulę, marchewkę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek siekamy. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek. Chwilkę przesmażamy. Następnie dodajemy marchewkę i smażymy na małym ogniu około 10 minut, aby warzywa zmiękły. Warto użyć patelni o grubym dnie, która nie przywiera.
  • Grzyby oraz przesmażone warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, używając sitka o większych oczkach (rozmiar 6 lub 8). Zmielone grzyby przekładamy na głęboką patelnię o grubym dnie, które nie przywiera. Dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, do momentu, aż płyny prawie całkowicie odparują. Pastę grzybową przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Użyłam małych słoiczków o pojemności 180 i 200 ml. Na wierzch każdego słoiczka wlewam łyżeczkę oleju. Zapobiega to wysychaniu pasty, jak i zepsuciu się.

Tyndalizacja

  • W przypadku pasty grzybowej warto przeprowadzić tyndalizację. Pasta zawiera małe ilości dodatków konserwujących jak ocet, sól czy cukier dlatego sama pasteryzacja nie jest wystarczająca. Podczas pierwszej pasteryzacji przede wszystkim zabiciu ulegają formy wegetatywne, natomiast nie ulegają zniszczeniu formy przetrwalnikowe.Tyndalizajca zapewnia pozbycie się wszystkich form bakterii, co w przypadku grzybów i mięsa jest bardzo ważne.
  • Słoiki z pastą grzybową pasteryzujemy przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Po tym czasie wyjmujemy słoiki i studzimy. Po upływie 24h powtarzamy proces zmniejszając czas gotowania do 10 minut. Po trzecim gotowaniu i wystudzeniu słoików nasza pasta jest gotowa i bezpieczna do spożycia. Słoiki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * można użyć podgrzybków, opieniek, borowików czy koźlarzy

Uwagi dodatkowe

  • z tej porcji uzyskałam 8 słoiczków o pojemności 180 i 200 ml
  • po otwarciu słoiczka z pastą grzybową przechowujemy do w lodówce maksymalnie do 2-3 dni
  • pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grzanek, krakersów, wszelkich przekąsek czy po prostu kanapek
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
 
Pamiętajcie o tym, aby podczas grzybobrania do Waszych koszyków trafiały tylko te grzyby, które dobrze znacie i nie budzą żadnych wątpliwości. Nie niszczcie tych, których nie zbieracie – są pożywieniem dla dzikich zwierząt!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

4 8 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Grzyby

Nawigacja wpisu

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę
Odkryj sekret zdrowia i smaku zup- pokarm, który jest lekarstwem

Podobne wpisy

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy
Dziczyzna, Obiady, Przepisy  /  14 lipca, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Pieczarki marynowane
Domowa spiżarnia, Grzyby, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  17 stycznia, 2022
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 31

Pieczarki marynowane

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
24 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Dominika
Dominika
1 rok temu

5 stars
Rewelacja!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Zapowiada się smakowicie. 🙂 Chyba się skuszę i wypróbuję.

0
Odpowiedz
KonfabulaPL
KonfabulaPL
1 rok temu

Jestem ciekawa jak będzie smakowała ta pasta. Jeszcze z grzybów nigdy nie robiłam. Kurkową bym też spróbowała!

0
Odpowiedz
Azetka
Azetka
1 rok temu

Przepis bardzo ciekawy. Jak tylko zbierzemy większą ilość grzybów, zabieram się do roboty. Mam tylko pytanie odnośnie tego octu. Nie uzywam w kuchni, bo moi domownicy nie lubią i niestety zaraz wyczują. Czy można pominąć? A może dodać więcej soli? No i cukier. Czy on jest konieczny? Robiłam grzyby smażone na maśle klarowanym z cebulką i czosnkiem, solą i pieprzem. Poddawalam tyndalizacji i ładnie mi się przechowywały. Soliłam do smaku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Azetka

Jesli chodzi o ocet, to zapewniam, że nie jest on wyczuwalny. Cukier, delikatnie podnosi smak grzybów no i jest konserwantem jak ocet. Nie robiłam bez octu i cukru, więc trudno mi powiedzieć

0
Odpowiedz
Azetka
Azetka
1 rok temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Możliwe. Zrobię „na smaka” i napiszę, co mi z tego wyszło. Teraz pada, więc myślę, że wkrótce będzie grzybobranie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Azetka

Tak, daj znać koniecznie 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Pyszna i aromatyczna. Pasuje do wszystkiego. Poproszę słuszną porcję.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Nie znam się na grzybach i zazdroszczę wszystkim którzy znają się na grzybach. Tyle ciekawych potraw można zrobić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

U mnie mąż jest znawcą grzybów, więc zdaję sie na niego 🙂

0
Odpowiedz
Sisters92
Sisters92
1 rok temu

Na pewno jest się czym zainteresować w tym zakresie.

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 rok temu

5 stars
Myślę, że chętnie skorzystam z tego przepisu.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Brzmi świetnie, chociaż muszę rozważyć czy chce mi się szykować tylko dla siebie, bo rodzina niestety nie lubi grzybów.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu
Odpowiedź do  Miye

A u mnie wszyscy lubią grzyby i wszystko zjedzą, też bym taką pyszną zjadła, jak by ktoś zrobił 🙂

0
Odpowiedz
P. KWIATKOWSKA
P. KWIATKOWSKA
1 rok temu

Jestem przekonana, że bez wątpienia jest bardzo smaczna.

0
Odpowiedz
Angela
Angela
1 rok temu

Uwielbiam grzyby leśne, a zaprawianie ich to coś cudownego. Dziękuję za to.

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

Dokładnie tego szukałam! Dostałam w ubiegłym roku słoiczek od znajomej i bardzo mi smakowało.

0
Odpowiedz
Żyć nie umierać
Żyć nie umierać
1 rok temu

Grzyby leśne uwielbiam zbierać, ale w sumie nie jadam ich. Daję je mamie lub teściowej. Za to tym przepisem zachwycona byłaby teściowa. Ona uwielbia wypróbowywać nowe przepisy i grzyby lubi. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Żyć nie umierać

No to mama i tećiowa mają z Tobą dobrze 🙂

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

o! Widzę ze przepis na czasie, napewno zimą takie grzybki będą smakowały wybornie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

O każdej porze roku smakują wyśmienicie!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
1 rok temu

Na pewno sprobuje, uwielbiam takie pasty wegetarianskie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
1 rok temu

Brzmi pysznie! Lubię takie ciekawe smaki🤩

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
24
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz