Świeże surówki są moim ulubionym dodatkiem do dań obiadowych, bez względu na porę roku. Jednak nie oszukujmy się, nie zawsze mamy czas na ich przygotowanie, szczególnie w tygodniu, gdy praca i obowiązki biorą górę. Dlatego lubię mieć w spiżarni coś awaryjnego. Wystarczy otworzyć słoik i voilà, porcja warzyw gotowa do podania! Wielowarzywna sałatka bez wątpienia jest jedną z najpopularniejszych sałatek zamykanych w słoikach. I w sumie nic dziwnego, gdyż pasuje do większości polskich obiadów i jest naprawdę pyszna. Chrupiące warzywa, pełne smaku i letniego słońca, zimową porą smakują doskonale. Do obiadu, kanapek, a nawet wrapów czy burgerów - pasuje idealnie!
Składniki
- 1 kg kapusty białej
- 500 g ogórków gruntowych
- 500 g młodej, zielonej cukinii
- 500 g papryki czerwonej
- 500 g marchewki
- 500 g cebuli
- 40 g soli kamiennej
Zalewa
- 750 ml wody
- 200 ml octu 10%
- 180 g cukru
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kurkumy *
Sałatka
- Warzywa myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Marchew obieramy ze skórki, a z ogórków odcinamy końce. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Młodej cukinii nie obieramy. Odcinamy tylko końcówki i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie i nie zbyt długie paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i usuwamy głąb. Przy pomocy ostrego noża szatkujemy cieniutko kapustę. Jeżeli macie w domu maszynkę z nakładkami do szatkowania warzyw to jak najbardziej przyda się do przygotowania tej sałatki.
- Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużej miski lub garnka, wsypujemy sól, dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na około 3-4 godziny. Warto co jakiś czas warzywa przemieszać, aby przyspieszyć rozpuszczanie się soli. Warzywa powinny zmięknać i puścić sporo soku.
- Po tym czasie warzywa przekładamy do innego naczynia, a sok, który zebrał się na dnie, wylewamy. Można delikatnie odcisnąć warzywa w dłoniach, ale zupełnie nie ma takiej potrzeby. Tak przygotowanymi warzywami napełniamy czyste i wyparzone słoiki, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od rantu słoików. Nie ubijamy zbyt mocno warzyw, ponieważ zalewa musi wypełnić wolne miejsca pomiędzy warzywami.
Zalewa
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy olej, cukier oraz kurkumę, jeśli jej używamy. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 2 minut. Następnie dodajemy ocet, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
- Tak przygotowaną zalewą uzupełniamy każdy słoik z sałatką. Należy odczekać kilka minut, zanim zakręcimy słoiki, ponieważ zalewa będzie się ''układać'' i wypełniać przestrzenie pomiędzy warzywami. Uzupełniamy słoiki zalewą, aby warzywa były całkowicie przykryte. Każdy słoik mocno zakręcamy.
Pasteryzacja
- Słoiki ustawiamy w garnku wypełnionym gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 20 minut. Jeżeli sałatkę zalewamy zimną zalewą, bądź przeprowadzamy pasteryzację już po całkowitym ostygnięciu zalewy w słoikach, należy zalać słoiki zimną wodą i pasteryzować 20 minut od zagotowania się wody. Gotową sałatkę studzimy i przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!
Odnośniki
- * kurkuma nada sałatce ładny, słoneczny kolor. Można ją całkowicie pominąć.
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
- z tej porcji otrzymamy około 10-12 słoików o pojemności 350-400 ml
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Tak przypuszczałam, że tj sałatka w słoiki. Wydaje mi się, że moja mama ją robiła. Bardzo nam smakowała.
Tak, ona jest wyjątkowo pyszna 🙂
Proste składniki, które są ogólnodostepne więc chyba się skuszę. Dam zanć jak smakuje
Świetnie, czekam na opinię 🙂
Brzmi pycha, na pewno spróbuję!
Dziękuję i polecam 🙂
Smakowita propozycja! Jestem przekonana, że by mi smakowała. Lubię takie sałatki 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Przyznam, że nie wyobrażam sobie obiadu bez warzyw. 🙂
O! Takiej surówki jeszcze ani nie robiłam, ani nie smakowałam. A mam w domu wszystko poza kapustą. Więc może pokuszę się w tygodniu, aby ją zrobić 🙂
Polecam, jest przepyszna!
Zapisuje przepis obowiazkowo: to jedna z moich ulubionych zimowych salatek
Super 🙂
Te sałatki są świetne jak człowiek nie ma czasu, otwierasz i masz dodatek do obiadu, extra…
Dokadnie tak!
Moja mama często ją robi, zwłaszcza do słoików. Żeby na zimę można było ją spożywać. 😆
Taka sałatka to cenna rzecz zimą. Super, że zamykasz na trudny czas smaki lata.
Moja mama taķ robi – bardzo smaczna😃
Myślę, że warto zamykać smaki lata w słoiku na kolejne miesiące.
Nigdy nie zamykałam takiej sałatki w słoiku, ale może to zmienię.
Brzmi świetnie, lubię takie ostro-słodkie smaki,
I smakuje też świetnie 🙂