Pełnia sezonu owocowego trwa w najlepsze. Mamy tyle pyszności, że aż nie wiadomo co wybrać! W ciepłych promieniach słońca dojrzewa agrest, maliny oraz czarne porzeczki, jedne z najzdrowszych owoców. Pełne flawonoidów pod postacią antocyjanów, rutyny i kwercetyny o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dżem z tych owoców jest przepyszny, o czystym porzeczkowym smaku, przyjemnej konsystencji z umiarkowaną ilością cukru z dodatkiem pektyny. Zachwyca swoim cudownym kolorem, słodkim smakiem z lekką nutą kwasowości. Ten porzeczkowy przysmak już teraz cieszy smakiem na chrupiącym pieczywie, a co dopiero zimą! Obowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów.
Porcje: 12
Składniki
Dżem z cukrem
- 2 kg czarnej porzeczki
- 700 g cukru
Dżem niskosłodzony
- 2 kg czarnej porzeczki
- 300 g erytrytolu
- 200 g cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 20 g pektyny*
Przygotowanie
Dżem niskosłodzony
- Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z gałązek i przekładamy do garnka lub rondla z grubym dnem. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut.
- W ciepłej wodzie nieprzekraczającej 60'C rozprowadzamy pektynę i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.
Dżem z cukrem
- Porzeczki myjemy pod bieżącą wodą, obieramy z gałązek i przekładamy do garnka lub rondla z grubym dnem. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy owoce około 2 godzin na najmniejszej mocy palnika, aż woda odparuje, a dżem wyraźnie zgęstnieje. Podczas gotowania należy co jakiś czas mieszać owoce, aby uniknąć przypalenia.
- Za pomocą testu zimnego talerzyka, można sprawdzić jaką konsystencję będzie miał nasz dżem po wystudzeniu. W tym celu należy włożyć na 10-20 minut do zamrażarki mały talerzyk. Na schłodzony talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu i pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Jeśli konsystencja dżemu Wam odpowiada, można zakończyć gotowanie.
- Gorący dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików pozostawiając minimum 1 cm wolnej przestrzeni w słoiku. Mocno zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dżem nie wymaga pasteryzacji. Jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.
Pasteryzacja
- Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z dżemem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Odnośniki
- * pektyny należy użyć według zaleceń producenta
Uwagi dodatkowe
- czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
- porady dotyczące udanych przetworów, pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
U Nas mozn cos na rynku dostac,ale ja wtedy spie. u nas niestety deficyt na owoce.Porzeczki ,jagody, (tylko amerykanskie.)no i straszna ddozyzna.Poczekam na figi.dzem wyglada rewwelacyjnie, az slinka leci.
Najczęściej z czarnej porzeczki robimy sok, idealny do kaszki i budyniu zdecydowanie są to smaki dzieciństwa. Może w tym roku zrobiłabym partię dżemu? Dzięki za inspirację
Dżemy bardzo lubię, moja babcia zawsze robiła ogromne ilości przetworów
Ja rzadko jadam drzemy, praktycznie wcale. Jednak taki swojski produkt fajnie nadaje sie na prezent
Domowe dżemy za każdym razem smakują wyśmienicie.
To coś dla mnie, bo uwielbiam porzeczki! Dziękuje za przepis, wypróbuje na pewno
Dżemy wszystkie, ze wszystkich możliwych owoców. Nie ma nic lepszego jak zimą sięgnąć po taki swojski słoiczek
Bardzo lubię jeść dżem z czarnej porzeczki 🙂 sezon na przetwory trwa.
Dżemy robię z truskawek i malin, czarną porzeczkę przerabiam na sok – zimą smakuje najlepiej
Uwielbiam! Chętnie spróbuje ten przepis
Pyszność porzeczkowa, która fantastycznie jesienią i zimą sprawia radość zapachem i smakiem. 🙂
O tak! Wtedy smakuje najlepiej 🙂
Domowe dżemy bez wątpienia nie mają sobie równych.
Czarne porzeczki to przesmaczne owoce, uwielbiam je.
Czarne porzeczki uwielbiam jeść w różnej postaci. Są przepyszne!
Również bardzoooo je lubię 🙂
Domowy jest o wiele pyszniejszy niż kupny ze sklepu.
Zdecydowanie 🙂
Swego czasu robiliśmy dżem z czarnej porzeczki, jest pyszny.
Jesienią i zimą nie można mu się oprzeć. 🙂